Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Arhitektura_Resnica_Clovek_Oblike_Dunaj
Človek in oblike

torek, 13. marec 2018 @ 05:02 CET

Uporabnik: Sonce

Piše: Regina S. Rant v reviji Karmaplus

Nauči se poslušati
in potegnil boš korist tudi od tistega,
ki govori same neumnosti.
(Platon)

Svetovno znani avstrijski slikar Hundertwasser je imel velik vpliv tudi na arhitekturo. Zgradbe na Dunaju, ki jih je oblikoval, izražajo s svojimi zavitimi oblikami in zaobljenimi robovi, čebulastimi stolpiči in plešočimi okni fascinantno privlačnost. Vsak dan se tam vijejo reke turistov, ki uživajo v igri oblik in barv ter šumenju fontan.

Sam je večkrat izjavil: "Ravne linije bi morali prepovedati." Globoka resnica teh besed se kaže v ustvarjalnosti narave, ki ne pozna nobenih ravnih linij. Že dolgo je znano, da so oblike več kot samo konture. Njihov učinek je mnogo globlji, kot se zdi na prvi pogled. Te soodvisnosti se mnogi arhitekti ne zavedajo, čeprav ravno oni nosijo posebno odgovornost.

V oblikah stavb se nahajajo priložnosti, ki jih doslej nismo izkoristili. Naši gradbeni predpisi nudijo sicer bolj malo možnosti za individualno izražanje, vendar pa tudi s posamezni detajli lahko dosežemo velik učinek. Vsaki zunanji strukturi, ki jo prepoznamo kot obliko, odgovarja določena notranja. S tem spoznanjem dosežemo globlji notranji vpogled ter ugotovimo povezavo med zunanjim okoljem in svojo življenjsko situacijo.

Oblike elementa les
Element lesa predstavlja vse, kar je visoko, pokončno in stremi navzgor. Stavbe, ki spadajo k elementu lesa so nebotičniki, stolpnice in vrstne hiše, kamor sodijo tudi ozke hiše v starih mestnih jedrih. Stavbe stebrastih oblik nas spodbujajo k aktivnosti in kreativnosti.

Pomagajo nam pri novih začetkih vseh vrst in so posebno ugodne za ljudi, ki kreativno delajo. Vzpenjajoče se oblike izvabljajo na dan tisto, kar se nahaja v naši notranjosti. Zato umetnikom in ljudem s kreativnimi poklici priporočamo bivalne in delovne prostore v stavbah stebrastih oblik ali pa oprema stebričasti oblik, kot so stoječe svetilke, stebrast kamin in visoke, vitke rastline.

Nebotičniki in stolpnice
Te stavbe imajo zaradi svoje višine še druge vplive na stanovalce. V višjih nadstropjih vlada pomanjkanje zemeljske energije, ker so prostori preveč oddaljeni od naravnega okolja, to je od zemlje. To se odraža v počutju stanovalcev, ki se pogosto čutijo "izkoreninjene". Da bi vnesli harmonijo v višja nadstropja, je treba tja vnesti neko obliko elementa zemlje. To so lahko vodoravne linije ali letve, stena ali kavč v oker barvi, stena obložena z naravnim kamenjem ali opeko, …

V spodnjih nadstropjih nebotičnikov in stolpnic so vplivi na stanovalce popolnoma drugačni. Prostori so sicer blizu zemlje in jim zemeljske energije ne manjka, vendar na njih počiva cela teža nebotičnika. Vzhajalne energije lesa tu ni na razpolago. Zaradi tega so stanovalci večinoma otožni in pobiti ali pa uporabljajo stanovanje samo za spanje. Za izravnavo lahko vnesemo v te prostore neko obliko elementa lesa, kot so visoke in vitke rastline, pokončne črte in druge navpične strukture. Kovinskih elementov pri tem ne uporabljajmo, ker niso primerni za izravnavo občutka teže.

Nebotičniki in stolpnice so grajeni iz železobetona. Ta gradbeni material človeka popolnoma izolira od zunanjega okolja in s tem tudi od njegovih dobrodejnih vplivov. Že dolgo je znano, kako negativno vplivajo železobetonska bivališča na živa bitja. Vsak arhitekt, ki je specializiran za projektiranje kmetijskih objektov, ve, da v hlevu iz železobetona ne sme zadrževati plemenskih živali. Sicer pa kažejo študije, ki so jih izvedli na Zahodu, da so visoke stavbe za večino ljudi le vmesna postaja, saj komaj kdo živi tam več kot štiri leta.  

Vrstne hiše
Tudi vrstne hiše spadajo k elementu lesa. Za te hiše je značilen majhen tloris in pa stopnišče, ki zavzema relativno velik del tlorisa. Pogosto je stopnišče odprto od kleti do vrhnje etaže, kar povzroča močan tok energije od spodaj navzgor, ki ga direktno občutimo kot prepih. Še slabše je, če so stopnice na hrbtni strani odprte. Taka atmosfera je nemirna in lahko pripelje do živčnosti. Da bi umirili tok energije in jo več zadržali v spodnjih etažah, najprej stopnice zapremo. Tudi nizke rastline ali okrogli objekti ob vznožju stopnic in vodoraven dekor na stenah umirjajo tok energije.

Oblike elementa ognja
Tipične stavbe ognja so gotske katedrale, katerih zvoniki silijo v višave. Njihov namen je, da posredujejo prošnje vernikov v nebo. Element ognja najdemo tudi v hišah s strmo streho, ki so značilne za naše kraje. Za te hiše je značilno močno črpanje energije iz spodnjih prostorov na podstreho. Čim bolj je streha strma, tem močnejše je odsesavanje, najmočnejše odsesavanje pa se pojavlja pri hišah, ki imajo streho skoraj do tal, največkrat zaradi nadstreška za avtomobile.

Posledica tega je pomanjkanje energije v spodnjem delu hiše, kar povzroči zatohlost prostorov.
Pri ljudeh, ki prebivajo ali spijo v spodnjih prostorih, se pojavlja negotovost in raztresenost, z leti pa pride tudi do bolezni srca in ožilja. Pomagamo si lahko s klimatsko napravo ali propelersko lučjo, ki obe razgibavata zrak in zagotavljata preskrbljenost s kisikom v celem prostoru. Za spalnico ni primerna nobena od omenjenih variant, ker sta preveč agresivni. V feng šuiju je poznan način oviranja toka energije z bambusovimi piščalmi, ki je uporaben tudi v spalnici.  

Stanovalci podstrehe so dobro preskrbljeni z energijo, pravzaprav je imajo celo preveč in zvečer ne morejo zaspati. Pomagajo si lahko tako, da zavirajo tok energije s prečnimi letvami in odmaknejo posteljo proč od pobite stene.
Mansarda je nekje vmes med prej navedenima skrajnostma in je praviloma zelo ugodna za bivanje. Vsakdo, ki ima možnost preseliti spalnico iz pritličja v mansardo, bi to moral nemudoma storiti. 

Oblike elementa zemlje
Stavbe, ki spadajo k elementu zemlje, so nizke hiše s kvadratnim ali pravokotnim tlorisom in z naklonom strehe pod 15 stopinj in pa bungalovi z ravno streho. Take hiše so značilne za Sredozemlje. Ravna streha ne črpa energije navzgor, zato je energija po hiši enakomerno razporejena in hiša nudi stanovalcem stabilnost in stanovitnost.

V primeru, ko je hiša zelo nizka in dolga, je pod vplivom zelo močne zemeljske energije, kar stanovalci občutijo kot težo in pritisk. Ta občutek se še okrepi, če so stropi nizki in če je poleg tega še pohištvo nizko. V tako hišo vnesemo harmonijo s predmeti stebričaste oblike, z vertikalnimi linijami na stenah in prozorno folijo na stropu, ki ustvari videz, da je strop višji, kot dejansko je.

Duhovna in telesna lenoba sta povezani s preobiljem zemeljske energije. V takem primeru je vedno priporočljivo vnesti harmonijo z oblikami elementa lesa, da se stvari spravijo v gibanje. Oblike elementa zemlje se posebno obnesejo pri velikih nakupovalnih centrih.

Oblike elementa kovine

Hiše s kupolastimi strehami, čopi, oboki in kroglami spadajo k elementu kovine. Kupolasta streha se smatra v feng šuiu kot idealna, kajti taka streha je naravna. Hiša kot druga koža človeka bi morala biti z njim v maksimalno možni resonanci. Glava je okrogla in kupolasta streha ji odgovarja.

Obokani prehodi in zgoraj okrogla vrata in okna občutno zvišajo energijski nivo hiše. Če nimate hiše s kupolasto streho, lahko element kovine v hišo vnesete tako, da postavite jedilno mizo na okroglo preprogo. Okrogla oblika povezuje tudi poslovne partnerje, da laže komunicirajo, ker se energije ne razpršijo, ampak imajo skupno središče.

Oblike elementa vode
Voda nima oblike in se prilagaja okolju. V feng šuiju spadajo k elementu vode stavbe, ki imajo značilnosti vseh elementov, zato običajno dajejo videz, kot bi jih kasneje dograjevali. Po zunanjem videzu jim manjka strukture. Gradbeni material, ki odgovarja elementu vode, je steklo.

Zato mnoge nove stavbe, katerih stene so pretežno iz stekla, sodijo k elementu vode. S steklom se idealno kombinirata kovina in les. V steklenih stavbah težko zadržimo energijo, če si ne pomagamo z ustrezno postavitvijo pohištva in z rastlinami. Poleg tega steklene stavbe z odbojem sončnih žarkov škodujejo sosednjim stavbam.

Regina S. Rant

5 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Arhitektura_Resnica_Clovek_Oblike_DunajDomov
Powered By GeekLog