Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ajruvedska_medicina_Drevo_Kozna_Bolezen
Čudežno drevo lahko reši vašo kožo

ponedeljek, 13. oktober 2008 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Neem ali indijska melija se uporablja v ajurvedski medicine za nego kože in pri kožnih boleznih. Najbolj priljubljena izdelka sta šampon in milo iz neema. Neem je kakavovo in karitejevo maslo vzhoda, je odličen vlažilec, bogat z vitaminom E, odlično pomiri kožo, vsebuje maščobne kisline ter vzpostavi koži naravno elastičnost.

Tem lastnostim lahko prištejemo še medicinske lastnosti aloe vere in čajevca – antibakterijske in protivnetne, zmanjšuje pa tudi otekline in rdečico pri težavah, kot so akne, spodbuja vaš imunski sistem in tako pomaga koži, da ostane zdrava.

Lastnosti izdelkov vključujejo blagodejni učinek:

Listi ali olje?
Redki ljudje se zavedajo, da se v ajurvedski medicini za zdravljenje kože uporabljajo neemovi listi in ne olje. Tudi večina raziskav, ki je potrdila antibakterijsko in antimikotno delovanje, je bila narejena z listi in ne oljem. V Sloveniji lahko kupite tako prah iz listov, kot tudi olje, zato je izbira na vas.

Kako uporabljamo neem?
Seveda je najpreprosteje kupiti dober izdelek, ki vsebuje neem, a teh je pri nas izredno malo. Zato lahko izdelke naredimo sami, kupiti moramo le neem prašek ali olje.

Ko ste kupili prašek, naredite pasto iz neema in kurkume (primešajte zeleni čaj) ter jo nanašajte kot masko. Kot masko lahko neem uporabljamo tudi z glino (1 žlice zelene gline, 1 žlice neem praška, 2 žlici rožne vode ali tonika iz čajevca). Nekaj minut lahko prašek pustite v vroči vodi, kot čaj, in si nato z nastalo tekočino večkrat dnevno operete obraz. Neem lahko primešate tudi milu in šamponu.

Neem in akne
Mnogi herbalisti neem priporočajo pri aknah, saj je terapija z njim nežna in ne draži kože, neem pa ubije bakterije, ki povzročajo akne ter omili rdečico in otekanje.

Neem za lase
Neem spodbuja prekrvavitev lasišča ter spodbuja rast las. Preprečuje luščenje in razdraženost lasišča. V tradicionalni indijski negi las z neemovim čajem sperejo lase in tako preprečujejo izgubo las. Pripravljajo tudi obloge iz neema.

Preizkusite lahko olje z neemom Dr. Hauschke, vendar se raje izognite šamponu, saj ta vsebuje veliko alkohola, ki draži lasišče in suši tako lasišče kot lase.

Namig: neem uporabljamo tudi kot naravni pesticid in insekticid.

Vir: lifestyle.enaa.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ajruvedska_medicina_Drevo_Kozna_BolezenDomov
Powered By GeekLog