Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20240129193822941
Homeopat pa ti Sloven'c ne boš?

sobota, 3. februar 2024 @ 05:02 CET

Uporabnik: Sonce

Piše: T. S. v novih Misterijih, www.misteriji.si

Homeopatija - sprejeta v Angliji, kdaj pa bo v Sloveniji?
Angleški kralj Karel III. je za vodjo svoje kraljeve zdravniške službe imenoval zdravnika splošne medicine Michaela Dixona, ki je izjemno naklonjen homeopatskemu zdravljenju. Pa tudi že avstrijski cesar Franc I. se je odločno postavil na stran homeopatije. Slovenija pa pri homeopatiji še vedno močno zaostaja za Evropo.

S to odločitvijo je angleški kralj sicer močno razburil uradno zdravniško skupnost. Vodja kraljeve zdravniške službe namreč ni kar tako. Vodi specialiste, ki skrbijo za zdravje tako kralja kot drugih članov ožje kraljeve družine.

Prisoten je ob rojstvih in smrtih v družini, zastopa kralja v pogovorih z vlado in parlamentom, ko gre za vprašanje zdravja. Za imenovanje so britanski mediji izvedeli šele pred nedavnim. V Buckinghamski palači so v zagovor na kritike izbire Dixona odgovorili:

»Dr. Dixon ne misli, da lahko homeopatija pozdravi raka. Njegovo stališče je, da pa lahko dopolnilne terapije gredo z roko v roki skupaj z ustaljenimi načini zdravljenja, če so varne, primerne in temeljijo na dokazih.«

KAJ PA V SLOVENIJI?
Svetovna zdravstvena organizacija homeopatijo uvršča med prvih pet najpogosteje izbranih nekonvencionalnih metod zdravljenja na svetu. Slovenija, ki ima bogato homeopatsko izročilo, pa je žal edina država v Evropi, ki tega področja za zdravnike še nima ustrezno urejenega.

»Leta 2014 je Zdravniška zbornica sprejela sklep, da zdravniku, ki zdravi s homeopatijo, ne odvzamejo zdravniške licence, sprejet pa je bil nov Kodeks medicinske etike, ki zdravniku dovoljuje tudi dopolnilne metode zdravljenja. Čakamo pa še na spremembo zakonodaje,« je že pred časom povedala zdravnica Irena Gorišek, dr. med., predsednica Slovenskega homeopatskega društva.

Na društvu so nam potrdili, da žal to še vedno drži, saj sklepa do zdaj še ni potrdila nobena vlada. To pomeni, da še zdaj lahko zdravniku, ki opravlja homeopatijo, zakonsko odvzamejo licenco.

V veliko evropskih državah delujejo tudi organizacije homeopatskih bolnikov, ki so združene v Evropsko zvezo združenj homeopatskih bolnikov (EFHPA). Ta skrbi za glas homeopatskih bolnikov in zastopa njihove pravice. V Sloveniji pa tudi takšne organizacije še nimamo.

DO 2. SVETOVNE VOJNE
Homeopatija je k nam prišla v prvi polovici devetnajstega stoletja. Še posebej je pridobila veljavo, ko je avstrijski cesar Franc I. ob svojem obisku v Ljubljani maja 1832 na pritožbo zdravnikov, da se mnogo zdravnikov in laikov peča s homeopatijo, odgovoril, »da zdravnikom homeopatije ne bo nikoli prepovedal in da naj ravnajo in zdravijo po svoji vesti«.

Obdržala se je do začetka druge svetovne vojne. Poleg nekaterih zdravnikov so jo izvajali tudi laiki, zlasti iz vrst plemstva in duhovščine. Z njo so uspešno obravnavali ljudi in živali, o čemer pričajo številni zapisi. Ljudje so v mnogih primerih bolj zaupali homeopatom kot zdravnikom. Teh je bilo malo, bili so le v mestih, zdravljenje pri njih pa je bilo drago. Predvsem duhovniki pa so s homeopatijo zdravili brezplačno.

Homeopatijo smo pri nas ponovno začeli odkrivati in leta 1992 je bilo ustanovljeno Slovensko homeopatsko društvo. Homeopatska zdravila so v naših lekarnah na voljo od leta 2011 - to so registrirana zdravila, definirana kot zdravila za uporabo v humani medicini. Svetujejo in izdajajo jih lahko le magistri farmacije z dodatnimi znanji s področja homeopatije.

T. S.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20240129193822941Domov
Powered By GeekLog