Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20211228113814558
Usmerjevalnik Wi-Fi: srce & možgani domačega omrežja

torek, 28. december 2021 @ 11:38 CET

Uporabnik: Sonce

V zadnjem desetletju smo domove napolnili z napravami, majhnimi in velikimi, bolj ali manj zapletenimi, ki so vse, tudi če ni treba, povezane v brezžično omrežje. Žal je beseda "brezžično" postala sopomenka za udobno in potencialno manj varno, saj redko kdo vestno skrbi za usmerjevalnik. Na enem mestu smo zbrali koristne nasvete za karseda optimalno in varno delovanje vašega domačega brezžičnega omrežja.

Najverjetneje večkrat omenjenega nasveta, da je naprave, če to dovolijo, bolje povezati s kablom, niste upoštevali, zato jih imate že zdaj v domačem omrežju veliko.

Povezana naprava zahteva čas, ko se usmerjevalnik ukvarja le z njo, in košček pasovne širine (hitrosti prenosa podatkov), ki jo je sposoben zagotoviti. Več jih je, bolj se trudi zadostiti potrebam vseh, dokler zmogljivosti ne zadoščajo več in so brezžične povezave upočasnjene.

Kadar se to dogaja pogosto, je edina rešitev zamenjava usmerjevalnika, ki vam ga je postavil operater ali ste ga kupili sami, z novejšim modelom. Z zmogljivejšim in s podporo novejših standardov.

Nasveti za boljše delovanje

Usmerjevalnik
Usmerjevalnik ali dostopno točko je idealno postaviti v središče območja, ki ga želite z brezžičnim omrežjem pokriti, in hkrati čim višje pod strop. Nikakor pa ne pod mizo ali v predal omare, na primer.

Nastavitve
Včasih pomaga, da uporabimo le en standard. Če vse naprave, ki jih imamo priključene v omrežje, podpirajo različico "n", usmerjevalnik nastavite tako (če to podpira), da deluje le v tem standardu in se ne »trudi« biti združljiv s starejšimi različicami.

Varnostni protokol
Uporabite varnostni protokol WPA2 s šifriranjem AES. Uporaba protokolov WPA ali WEP ter šifriranje TKIP zmanjšajo hitrost prenosa podatkov.

Kanali
Če je v okolici več brezžičnih omrežij, se s sosedi dogovorite, na katerem kanalu bo delovalo katero omrežje. Najslabše je, če vsa delujejo na istem.

Frekvenčno območje 5 GHz
Če omogočajo in so razmere prave, naj naprave uporabljajo frekvenčno območje 5 GHz, saj je v njem manj motenj.

Ojačevalnik signala
Če imate težave z dosegom omrežja, vam ni treba kupiti novega usmerjevalnika. Namesto tega doseg "popravite" z ojačevalnikom signala (repetitorjem).

Je bolje imeti usmerjevalnik operaterja ali lastnega?
Dandanes večina uporabnikov ob sklenitvi pogodbe s telekomunikacijskim operaterjem od njega pridobi kombinirano napravo, modem - usmerjevalnik, ki poleg prehoda do omrežja operaterja poskrbi še za brezžični del domačega omrežja.

Ne gre za naprave najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, ki poleg tega z zakasnitvijo sledijo razvoju brezžičnega standarda.

Naslednja težava je, da ko jo enkrat dostavi, je operater sam po sebi ne bo zamenjal, razen v primeru odpovedi, kar je poleg stroška glavna prednost uporabe njegove opreme.

Za večino slovenskih gospodinjstev, sploh tistih v stanovanjih in manjših hišah, je to dovolj, saj usmerjevalnik v njihovih očeh dostojno opravlja delo.

Z nakupom lastnega boste običajno pridobili dostop do dodatnih funkcij, več možnosti povezovanja (več priključkov), starševski nadzor, boljši doseg in večje prenosne hitrosti.

A ker hkrati v omrežju ne smeta biti dva usmerjevalnika, boste morali novo napravo uporabiti kot dostopno točko ali ojačevalnik signala (repetitor), pri čemer ne bodo delovale njene napredne funkcije, ali pa boste morali od operaterja zahtevati, da v svoji napravi izklopi del, odgovoren za usmerjanje prometa v domačem omrežju oziroma jo zamenja z modemom, če izklop ni mogoč.

Razlika med modemom in usmerjevalnikom
Uporabniki pogosto zamenjujejo modem z usmerjevalnikom, zato je treba povedati, da gre za dve različni napravi, ki pa sta lahko integrirani v eno.

Modem
Modem skrbi za povezavo z omrežjem operaterja. Omrežja so različna, zato so različni tudi modemi. Lahko je optični, če imate optično vlakno, kabelski, če vam dostop nudi kabelski operater, in modem xDSL, če ste povezani prek telefonskega (bakrenega) kabla.

Usmerjevalnik 
Na drugi strani je usmerjevalnik, ki skrbi za povezavo naprav v domačem omrežju. Žično in/ali brezžično. Modem je torej povezan s priključkom operaterja, medtem ko je usmerjevalnik povezan nanj.

Če ste kolikor toliko zahteven uporabnik, pripravljen skrbeti za usmerjevalnik, in potrebujete popoln dostop do njegovih zmožnosti, kupite svojega in od operaterja zahtevajte samo modem.

Skrb za varnost
Ena od prednosti uporabe opreme operaterjev je tudi, da bo ta vsaj do neke mere poskrbel za varno delovanje, medtem ko je skrb pri uporabi lastnih naprav na vaših plečih.

Občasno boste morali preveriti delovanje usmerjevalnika, morda pregledati dnevnik zapisov o težavah oziroma vsaj redno skrbeti za nadgradnjo programske opreme.

Usmerjevalniki so majhni računalniki, ki niso imuni na varnostne pomanjkljivosti, zato izdelovalci skrbijo za popravke. Ti vam ne bodo pomagali, če jih ne boste namestili.

Prav tako ni odveč, da občasno spremenite geslo za dostop do nastavitev in za priklop v brezžično omrežje. To zna biti zamudno, saj ga morate vpisati še v naprave, ki so v omrežje priključene. Žal tega ne počnemo, čeprav smo geslo zaupali skoraj vsakemu prijatelju, ki je stopil skozi vrata in ga zato pozna veliko ljudi.

Da bi se izognili nepotrebnemu izdajanju gesla in prišleku onemogočili dostop do naprav v omrežju, sodobnejši usmerjevalniki dovolijo oblikovanje samostojnega brezžičnega omrežja za goste.

To je najvarnejši in najpametnejši način, kako obiskovalcem omogočiti dostop v internet prek svojega domačega omrežja brez nepotrebnih varnostnih tveganj.

Frekvenčno območje 6 GHz
Domača omrežja Wi-Fi delujejo v območju 2,4 in morda 5 GHz. Letos poleti so Nemci kot prvi v Evropi dovolili uporabo še območja 6 GHz, ki bo skoraj početverilo pasove za brezžični prenos podatkov.

Hitrost prenosa podatkov namreč ni pogojena s frekvenco delovanja, temveč s pasovno širino, ki je na voljo, in standardom. Najnovejši dovoljuje hitrost do 9,6 GB/s, takšna bo tudi hitrost v območju 6 GHz.

Razlika pa je, da bo na omrežje lahko sočasno priključenih več naprav, ki bodo dosegale precej večje povprečne hitrosti.

Sprememba označevanja
Oznaka 802.11 in nato črka, ki označuje različico standarda, je suhoparna in dolgočasna, vendar smo se je v dvajsetih letih navadili, a so vseeno spremenili način označevanja.

Najnovejši standard 802.11ax, oznaka za strokovnjake ostaja, so v združenju Wi-Fi Alliance preimenovali v Wi-Fi 6.

Že z imenom namreč želijo povedati, da gre za nekaj novega, boljšega, zato so spremenili tudi oznake za nazaj. Wi-Fi 1 je standard 802.11b iz leta 1999, Wi-Fi 2 802.11a (1999), Wi-Fi 3 802.11 g (2003), Wi-Fi 4 802.11n (2009) in Wi-Fi 5 802.11 ac (2014).

Nekaj časa bodo zaradi spremenjenega označevanja težave, nato se ga bomo navadili in bo jasno, kaj pri novem telefonu, prenosniku ali drugi brezžični napravi pomeni, da podpira tehnologijo Wi-Fi 6.

Avtor: Marjan Kodelja

Vir: www.zps.si/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20211228113814558Domov
Powered By GeekLog