Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2021062910304320
Očistimo svoj-E-naprave

torek, 29. junij 2021 @ 10:30 CEST

Uporabnik: Sonce

Pogosto pravimo, da ljudje že desetletja nosijo odpadke v naravo, že desetletja pa jih drugi odnašamo iz narave. Govorimo seveda o divjih odlagališčih in čistilnih akcijah, ki jih v zadnjem času vse pogosteje nadomeščajo smetenje in plogging. V zadnjih desetletjih se je spremenilo veliko.

Od leta 2018 tretjo soboto v septembru poteka akcija Očistimo svet, v kateri smo sodelovali tudi Ekologi brez meja ter po uspehih v 2010 in 2012 rekli ‘še zadnjič’. Lani pa smo v mreži Let’s do it! prvič pometli pred svojim pragom in nastala je globalna digitalna čistilna akcija.

Že res, da okoljevarstveniki ne nosimo odpadkov v naravo, se pa moramo tudi mi posipati s pepelom, ko pride do polnih e-nabiralnikov in z aplikacijami natlačenih pametnih naprav. 

Kako lahko sodelujete?

  1. Očistimo pametne telefone - Odstranite vse aplikacije, ki jih več ne uporabljate oz. po njih posežete le redko. Bodite iskreni in pogumni! Aplikacije, ki jih ne uporabljamo, prav tako porabljajo energijo. Imejte nameščene le tiste aplikacije, ki jih resnično uporabljate - vaš telefon vam bo hvaležen. Na desetine GB pa boste prihranili z izbrisom nepotrebnih in dupliciranih fotografij in videoposnetkov. 

  2. Očistimo računalnike - Izbrišite nepotrebne in podvojene datoteke. Razvrstite fotografije ter pobrišite podvojene in zamegljene. Arhivirajte pomembne datoteke.

  3. Očistimo e-poštne naslove - Filtrirajte pošto glede na datum in arhivirajte najstarejša sporočila. ODJAVITE se od vseh e-novic, ki jih ne prebirate. Posvetite se dolgim e-konverzacijam - ohranite najnovejše sporočilo in pobrišite vse ostalo. 

  4. Kako naprej - razmislite, kako zmanjšati količino poslane e-pošte - raje uporabljajte virtualne sodelovalne platforme (Ekologi brez meja uporabljamo npr. Slack in Trello). Najpomembnejše datoteke shranite v oblak, da lahko do njih neovirano dostopate z različnih naprav. Prenehajte s pošiljanjem ‘ok’ in ‘hvala’ mailov. Razmislite, preden se odločite za varnostno kopiranje datotek - ali boste res vse še potrebovali? Ni nujno, da čez sedem let vse prav pride!

Zakaj se sploh ukvarjamo z digitalnim onesnaževanjem?

Nekaj spodbujevalnih dejavnikov v obliki številk:

Avtor: Katja Sreš

Vir: http://ebm.si/o/sl/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2021062910304320Domov
Powered By GeekLog