Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20210215120112782
Recikliranje ali ponovna uporaba, izbira je naša

ponedeljek, 15. februar 2021 @ 12:10 CET

Uporabnik: Sonce

Ločevanje odpadkov je eno najosnovnejših dejanj, ki jih k ohranjanju okolja lahko prispevamo posamezniki. Poleg zmanjšanje potrebe po izkoriščanju omejenih naravnih virov je tudi balzam za našo slabo vest, kot ugotavlja Adam Minter, avtor knjige Junkyard Planet: Travels in the Billion-Dollar Trash Trade. 

Čeprav odpadke dosledno ločeno zbiramo, še ne pomeni, da lahko pozabimo na našo slabo vest. Žal nam to preprečujejo naftna industrija s pomočjo velikih korporacij, ki z največjim veseljem izdelke pakirajo v plastiko za enkratno uporabo in obljubljajo rešitev v obliki recikliranja.

Odrešitve z recikliranjem očitno ne bomo doživeli, tako kot oceani ne svojega (o)čiščenja, če se ustavimo le pri nekaterih primerih zelenega zavajanja, ki jih lahko opremimo s konkretnimi številkami:

Že vse od njenega izuma po drugi svetovni vojni se ukvarjamo z odpravljanjem posledic, ki jih ima plastika na naše okolje in zdravje. Očitno rešitev ni v recikliranju in je v 21. stoletju napočil trenutek, ko je potrebno zagrabiti za novo rešilno bilko, če ne želimo, da naša ladja potone v morju (mikro)plastike. Očitno tudi (več) ne gre zaupati korporacijam, da bodo opravile svoje delo. 

Žogica je na naši strani. Dovolj dolgo smo (za)upali. Čas je za spremembo. Razveseljivo je, da je še kako preprosta in dobro poznana predvsem starejšim letnikom ter ne zahteva vrtoglavih investicij in tehnoloških inovacij. Rešitev je v ponovni uporabi

V mreži Break Free From Plastic bomo zato v letošnjem letu s kampanjo #WeChooseReuse dali prepotrebni pospešek eni izmed najbolj učinkovitih načinov preprečevanja nastajanja odpadkov. Pridružite se nam s podpisom zaveze in nam pomagajte pri popularizaciji ponovne uporabe, mi pa obljubljamo, da bomo z vašo pomočjo od spodaj navzgor poskrbeli za novo upanje. Gre za zgodovinski trenutek združevanja evropske civilne družbe v boju proti plastičnemu onesnaževanju. Boste na pravi strani zgodovine? Za to ne potrebujete veliko:

Izbira je naša, naj bo prava!

Avtor: Katja Sreš

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20210215120112782Domov
Powered By GeekLog