Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20210109001711660
9 dobrih navad, ki lahko izboljšajo duševno zdravje

ponedeljek, 11. januar 2021 @ 05:02 CET

Uporabnik: MyraXX

Duševno zdravje je pogosto vidik, ki ga v težkih časih zanemarimo.

Medtem, ko se posvečamo izobraževanju in službi, krmarimo med poslom, prijatelji in družino, ljubezenskim življenjem in fizično kondicijo, pa obstaja velika verjetnost, da ob vsem tem posameznik iz svojega vida izgubi skrb za duševno in čustveno zdravje.

Še posebej v tem obdobju pandemije in zaprtja je nujno, da postanemo še bolj pozorni na možgane in vse funkcije, ki jih morajo opravljati za naše čustveno in duševno zdravje.

Krepitev duševnega zdravja z ustrezno telesno vadbo in prehrano bo pomagalo izboljšati naše kognitivne funkcije, koncentracijo in produktivnost, kar pospešuje regulacijo pozitivnih čustev.

Ker je duševno zdravje zelo pomembno za vsakega izmed nas, ne glede na stopnjo stresa, je v tem zapisu zbranih devet navad, ki lahko hitro pomagajo izboljšati duševno zdravje.

1. Pišite dnevnik hvaležnosti

Hvaležnost pomaga, da ostanemo prezimljeni. Tako postanemo osredotočeni na sedanjost in pustimo preteklost za sabo. Prav tako nam pomaga, da naš um ne zaide v skrbi glede prihodnosti.

Dnevniki hvaležnosti so se velikokrat izkazali kot zelo koristen način za izboljšanje duševnega zdravja pri kronično depresivnih posameznikih.

2. Posvetite se skrbi zase

Pomembno je, da se znate posvetiti sebi. Na takšen način spoznavate sebe in se razvijate. Ne glede na ta, kaj vam je všeč, najsi bo to kozmetika, branje knjig, filmi ali morda kuhanje. Pomembno je, da imate nekaj, kar je samo vaše in ste lahko v stiku s samim seboj. Lahko si vzamete čas, da se osredotočite na svoje misli in želje ali se le sprostite.

Karkoli si boste privoščili, pomembno je, da se vaš um sprosti in spusti hormone sreče v krvni obtok.

3. Pravilno začnite svoj dan

Kaj je prva stvar, ki jo naredite zjutraj? Vzamete telefon ali skočite iz postelje? Če želite dober začetek dneva je pomembno, da svoj dan začnete na pravilen način. 

Začnite dan tako, da pospravite posteljo in si pripravite skodelico kave ali čaja. Lahko pa celo začnete svoj dan s čim zabavnim kot so zabavne miselne igre.

To bo okrepilo kognitivne sposobnosti pozornosti in logičnega razmišljanja in se vam bo obrestovalo v starosti. 

4. Druži se v soncu in dežju

Razmerja v naših življenjih so niti, ki nas držijo skupaj. Od staršev do bratov, sester, otrok ter partnerjev, vsa razmerja nam pomagajo, da najdemo svoje mesto na tem planetu.

Preživljanje časa z ljudmi, ki jih imamo radi je bistvenega pomena za uravnavanje čustev in pozitivne energije v telesu. 

Trenutno obdobje je morda tudi zelo dobro, da uredite vsa razmerja in tako iz svojih misli preženete nepotrebno breme. Ne pozabite, da je življenje prekratko za zamere!

5. Bodite aktivni

Fizične aktivnosti so odlična metoda za izboljšanje umskih sposobnosti. Tek, plavanje ali hoja lahko pomagajo, da boste bolj vzdržljivi, prav tako pa pomagajo izboljšati spomin in spontanost pri odločanju. Telesno aktivni ljudje so tudi bolj pozorni na svojo prehrano in hidracijo telesa.

6. Očistite svoje srce in dom

Načelo živeti s stvarmi, ki vam prinašajo veselje se nanaša tako na srce kot na dom. Potrebno je razumeti, da je srce sveti kraj, ki ga je potrebno ceniti ter ohraniti čisto. Če imate kakršnekoli zamere ali pa so v vas še prisotne misli, ki vas zadržujejo v preteklosti je sedaj čas, da pustite vsemu oditi. Enako je z vašim domom. Če kopičite stvari, ki imajo nejasen pomen ali vas zadržujejo v nekih daljnih spominih, ki niso prijetni, je najbolje, da takšne predmete podarite tistim, ki jih bodo z veseljem uporabljali.

7. Meditirajte in se prepustite tišini

Meditacije je preizkušena metoda, ki se uporablja za relaksacijo in s katero vzpostavimo odnos z našim resničnim jazom. 

Posebna metoda, pri katerem vdihnemo energijo in izdihnemo stres, pomaga ljudem, da razširijo obzorja. Je bistvenega pomena za ljudi, ki živijo pod velikim stresom ali imajo kronične bolezni in bi jim dodatni stres situacijo še poslabšal. Veliko ne diagnosticiranih duševnih težav se kasneje prikaže tudi v fizični obliki.

Najpogosteje se prikažejo kot anksioznost in depresija.

Pomembno je, da omilimo stres, preden sploh pride do tega ter si že prej pomagamo z meditacijo, da lahko lažje zaznamo od kod so težave prišle.

8. Prednosti dobrega spanca

Vsako živo bitje potrebuje kvalitetno spanje. Med spanjem se telo regenerira in obnovi celice, medtem ko počivamo in polnimo baterije.

Prednosti dobrega spanca, ki je nemoteno in mirno, se bodo kazala v dobrem zdravju tudi v kasnejših letih vašega življenja.

Če spite od sedem do osem ur na noč bo boljša tudi pozornost ter koncentracija, ki je potrebna za dosego ciljev v vsakdanjem življenju.

9. Izogni se monotonosti

Življenje lahko sčasoma postane monotono in nam je kar preveč udobno v vsakdanji rutini. Ljudje smo bitja navad in hitro zapademo v rutino. Morda zaradi tega veliko ljudi, ki vso svoje aktivno življenje preživijo v službah, kjer je rutinsko delo stalnica, v starosti hitreje razvijejo demenco.

Monotonost je lahko zelo frustrirajoča in ogroža duševno zdravje. Zato je pomembno, da izstopite iz vsakdanje rutine in včasih stvari naredite na drugačen način ali spremenite svoj urnik. 

Ko boste stopili izven svoje cone udobja, se zabavali in premagali socialno tesnobo, boste spoznali vaše prave sposobnosti.

Še ključna misel

Kaj najbolj pomaga pri izboljšanju duševnega zdravja? Ustrezna prehrana? Pravilna hidracija? Ali meditacija?

Ne!

Najboljša pot za boljše duševno zdravje je ljubezen do sebe. To je vaša brezplačna karta, ki pomaga doseči najboljšo različico samega sebe.

Ljubezen do sebe je edino zdravilo in pomaga do spoznanja o tem, kako zelo ste pomembni.

Ko enkrat veste, kako resnično neprecenljivi ste, vas nič več ne more ustaviti!

Vir: https://blog.peacerevolution.net/nine-good-habits-that-can-improve-your-mental-health/

Martina Žižmond

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20210109001711660Domov
Powered By GeekLog