Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2020123019405750
Pravljica o Vini in Vunu

četrtek, 31. december 2020 @ 15:00 CET

Uporabnik: SENAD

Preden preberete novo pravljico, ki sem jo napisal za Palkije in za vse dobre ljudi, najprej preglejmo moje sporočilo Sanji o ukinitvi starih praznikov ter uvedbi novega.

Draga Sanja, živijo. Tukaj imam predlog za novega dedka mraza:) in predlog za novoletno Enolistko (novoletno Pismo Palkijem).

Predlagam, da ukinemo Miklavža, Božička in Dedka Mraza. Prva dva sta tako religiozna modela, ki izgineta skupaj s križ-ščansko religijo, tretji je partijec in odide skupaj s pokojno SFR Jugoslavijo:)

Miklavž, Božiček in Dedek Mraz

“Miklavževanje je stara zimska šega, ki je doma v celotnem alpskem prostoru, kjer se mladi fantje na predvečer godu Sv. Nikolaja, 5. decembra, vsako leto preoblečejo v parkeljne, kjer v spremstvu Sv. Miklavža rajajo po ulicah in hišah vasi. Selijo se iz hiše do hiše, kjer obiskujejo otroke, dekleta in starejše vaščane. Predstavljajo dobre duhove, ki s svojim ropotom preganjajo zle zimske duhove iz ljudi, hiš in celotne vasi.”

“Mikulás (or Szent Miklós) is the Hungarian version of Saint Nicholas, and a similar figure to Santa Claus.“

“Santa Claus, also known as Father Christmas, Saint Nicholas, Saint Nick, Kris Kringle, or simply Santa, is a legendary character originating in Western Christian culture who is said to bring gifts to the homes of well-behaved children on the night of Christmas Eve (24 December) or during the early morning hours of Christmas Day (25 December). The modern character of Santa Claus was based on traditions surrounding the historical Saint Nicholas (a fourth-century Greek bishop and gift-giver of Myra), the British figure of Father Christmas, and the Dutch figure of Sinterklaas (himself also based on Saint Nicholas). Some maintain Santa Claus also absorbed elements of the Germanic deity Wodan, who was associated with the pagan midwinter event of Yule and led the Wild Hunt, a ghostly procession through the sky.”

“Božiček (Santa Claus, Santa, Weihnachtsmann, Babbo Natale, Père Noël) je novodobna mitološka osebnost, ki obdaruje (pridne) otroke na sveti večer (24. december) ali pa na božično jutro (25. december).

Moderni božiček je sicer nastal Združenih državah Amerike na katerega so kot skupek različnih kultur in tradicij na njegovo podobo in lik odločilno vplivali: Nikolaj iz Mire (270-343 n.š), zgodnje krščanski škof iz antične Grčije ali današnje Turčije, britanski lik Father Christmas iz 17. stoletja in nizozemska figura Sinterklaas s podobo iz knjige Jana Schenkmana "Sv. Nikolaj in njegov služabnik" (1850), ki prav tako izvira iz sv. Nikolaja.

Nizozemski priseljenci so v Ameriki praznovali svetega Miklavža na podoben način, kot ga poznamo tudi na Slovenskem. Temu praznovanju so se priključila nekatera druga izročila zlasti iz Skandinavije. Tudi samo ime Santa Claus izvira iz nizotemščine in pomeni svetega Nikolaja (MIklavža). Nizozemski "Sant-Niklas" je postal SanterKlas in kasneje angleško-nizozemska jezikovna skovanka Santa Claus.

Nastal je novodobni mit, ki je bil verjetno prvič objavljen v letu 1823 pod naslovom The Night before Christmas (Noč pred božičem). Avtor pesmi ni točno znan, najpogosteje pa v zvezi s tem omenjajo Clementa Clarka Moora in Henryja Livingstona Jr.

V pesmi se Božiček prevaža na sankah, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. V pesmi so zapisana celo imena severnih jelenov, a med njimi ni Rudolfa.

Jelenček Rudolf se je pojavil prvič šele v letu 1939 v pesnitvi Roberta L. Maya, ki je bila podlaga za znano popevko Johnnyja Marksa: Rudolph, the Red-Nosed Reindeer (Rudolf, jelenček z rdečim nosom).

V letu 1931 je risar Haddon Sundblom v reklamni akciji podjetja Coca-Cola prvič narisal Božička v rdečih oblačilih z belo obrobo. Ta podoba je kmalu postala svetovni standard za Božička in s tem neplačan reklamni agent za Coca-Colo.

Mit o Božičku se je razširil iz Amerike tudi v druge dežele sveta, zlasti preko ameriških filmov in glasbe.

V Sloveniji v preteklosti Božiček v zgoraj predstavljeni obliki sploh ni bi znan - na božič so Slovenci praznovali dan Jezusovega rojstva. Le ponekod se je med Slovenci prijel nemški običaj, da na božič otroke obdaruje Kristkindl (nemško: Christkind - Dete Kristus), ki so ga včasih poslovenjeno imenovali tudi Božiček (tj. Mali Bog oziroma Dete-Bog). Pesem v reviji Cicibanu leta 1949 (št. 4, str. 56-57) omeni tovrstnega Božička:»[...] A nekdanji je božiček ves drugačen bil možiček [...].«

Pozneje vera ni bila zaželena v javnosti, zato tudi niso bila dovoljena javna praznovanja božiča v nobeni obliki. Edini mitološki dobrotnik, ki ga je komunistična oblast dovoljevala, je bil iz Sovjetske zveze uvoženi Dedek Mraz. Ob razpadu Jugoslavije so k nam prišli tudi vsi ameriški komercialni prazniki, vključno z ameriškim božičem in Božičkom. V zadnjih letih je Božiček razširjen zlasti med neverujočimi, sveti Miklavž pa med verujočimi Slovenci. Kljub pojavu Božička je Dedek Mraz še vedno prisoten predvsem v šolah in vrtcih, pogost pa je tudi v podjetjih (obdarovanje otrok zaposlenih) in na javnih prireditvah za otroke v večjih mestih.

Primerjava z Miklavžem in Dedkom Mrazom

Domovanje: Božiček stanuje na severnem tečaju (ali na skrajnem severu Skandinavije).
Datum: Božiček obdaruje otroke na božični večer - 24 decembra ali na božično jutro - 25 decembra.
Oblačila: Oblečen je v škratovska oblačila rdeče barve z belo krzneno obrobo.
Spremstvo: Spremljajo ga škrati.
Prevoz: Pripelje se sanmi, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. Prvi v vpregi je jelenček Rudolf.” Wikipedia

To pomeni, da sta Miklavž in Božiček v resnici en isti “dedek mraz”:), le v dveh različnih oblekah. En gre s parkeljni strašit otroke, drugi pa se vozi z jeleni in pije kokakolo:) Coca-cola co. je vzela Miklavža in ga preoblekla v Santo:)

Poleg enega svetnika v dveh oblekah imamo še tretjega decembraša, in to je pravi Dedek Mraz.

“Dedek Mraz se je v slovenski kulturi uveljavil v času socialistične Jugoslavije.

Temelji na ruskih legendah okoli leta 1930, kjer se imenuje Ded Moroz in je poročen s starko Zimo, ki se po rusko imenuje Zima-staruha. V letu 1999 so v ruskem mestu Veliki Ustjug začeli tržiti turistični projekt »Domovina dedka Mraza«, vendar to ni edino mesto, ki se poteguje za ta naziv.

V Sloveniji je obveljalo, da Dedek Mraz živi pod Triglavom, slikar Maksim Gaspari pa je poskrbel za njegovo zunanjo podobo v slovenskem prostoru. Obleka, ki jo nosi je slovenska, s slovenskimi vzorci na dolgem kožuhovinastem plašču ter s tradicionalno polhovko na glavi.

Dedek Mraz ima vse otroke zelo rad in ne dela nikakršnih razlik med njimi. O njem obstaja veliko različnih pesmic, še najbolj znana je Siva kučma, bela brada, ki jo je napisal Janez Bitenc. Še danes se lik dedka mraza pojavlja v nekaterih podjetjih in ustanovah, ko v mesecu decembru obdaruje otroke zaposlenih ter na različnih javnih prireditvah za otroke v večjih slovenskih mestih, v gledališčih ter vrtcih in osnovnih šolah.

V Sloveniji je najbolj poznan sprevod dedka Mraza ob koncu decembra v Ljubljani. Ko se dedek Mraz pripelje s Triglava, se ustavi na Ljubljanskem gradu, od koder se z vzpenjačo pripelje na Krekov trg. Tam ga pričaka spremstvo in svečana kočija z lipicanci. Z njo se v spremstvu snežakov, medvedov, zajcev, ljubljanskih zmajčkov ter drugih bitij iz ljudskih pripovedk in pravljic popelje po mestnih ulicah, mimo mestne hiše do Prešernovega trga in dalje po mestnih ulicah, kjer pozdravlja otroke in jim deli bombone.” Vikipedia

Prva dva sta dala darila samo pridnim otrokom in s tem pogojevala in izsiljevala. Čeprav piše, da Dedek Mraz da bonbone vsem, naj bi se skozi dimnik spustil samo k pridnim otrokom, in še za to mu morajo pisati pisma.

Kot pravi en od obiskovalcev z drugih planetov, so vsi trije dedki z brado simbolična predstavitev križ-ščanskega boga, ki obdaruje pridne otroke, barabe pa straši s parkeljni:) Čudno, da niso po njihovi karmičarski formuli dodali še črnega dedka mraza, Peklenskega Dedija, ki nagrajuje zlobne otroke in straši dobre:) Raje si ne predstavljajmo, kakšne darilne mrtve, gnile in smrdljive črne mačke bi ta dedek metal skozi sajaste dimnike:)

Sanja, na Palkiju nimamo več religij, nobenih dedkov ni in tudi porednih otrok ni več:), zato si ustvarimo nove obdarovalce v zimskem času. Ker živimo po parih, (celibatni dedki mrazi so bili samski:) imamo tudi par, ki obdaruje vse, saj smo vsi dobri.

Preden sem ti poslal sporočilo s predlogom za nov praznik, ki sem si ga napisal na listek, sem izvedel, da ti je ideja všeč in da si se ti že spomnila imena Vina in Vun, “tista, ki prineseta darila in srečo”. Sanja, bravo, super si se spomnila, mi je zelo všeč. Vesoljci spremljajo, kaj delam, govorim in pišem, tako da so ti takoj prenesli to sporočilo, še preden sem te jaz poklical. Super so! Rekli so tudi, da si že naredila skice za njuna oblačila in jih poslala oblikovalcem v pregled. Bravo! Bravo!

To je moje novoletno sporočilo za Palkije za srečno novo leto 3.

Dragi prijatelji, naj vas najprej prijateljsko objamem, vse na enkrat in vsakega posebej:) Dragi kusto, ki ste preživeli noč Teme, prisrčno dobrodošli nazaj na naš lepi planet in med dobre, prijazne, prijateljske in ljubeče ljudi. Želim vam čudovito življenje, polno veselja, sreče in ljubezni. Še posebej sem zadovoljen, da ste zdaj vsi v ljubečih parih in da uživate v ljubezni. Ljubezen je lepa, najlepša je v paru. Draga mala punčka Vesna in dragi mali fantek Stefan, tako lepo vaju je videti, ko sta skupaj in se lepo družita in igrata. Čudovita sta!

Dragi Palkiji, z velikim veseljem vas močno pohvalim, saj ste pokazali, kako Ljubezen in Prijateljstvo delujeta za korist vseh in vsem omogočata lepše življenje. Navdušen sem nad vami!

Za nami je še eno najboljše leto in pred nami je eno še boljše. Medvee z mami z našima Super Sanjo in Super Katerino in celotno skupino vrhunskih sodelavcev, izjemno Darlo in Mišo in njunimi odličnimi ekipami ter seveda z našimi fantastičnimi vesoljskimi prijatelji, bomo naredili vse, da boste vsi živeli v hišah s poletnimi vrtovi, opremljenimi z vso najbolj razvito tehnologijo in imeli možnosti za izobraževanje in ustvarjanje.

Dežele, hvala, da v sodelovanju z Mišo naredite vse, da čim prej uresničite vse pravice iz novih ustav. Še posebej je pomembno, da daste vsem deželanom začetni milijon evrov.

Palkiji smo Srce in Sonce tega vesolja, ki se še vedno duši, trpi in umira zaradi Zla karmičarske diktature. Na Zemlji vsak dan v hudih mukah umre do 60.000 otrok zaradi lakote. Od lakote ne umreš v enem dnevu, to je počasno, zelo mučno in več mesečno umiranje. Okrog trpečih otrok kar črno mrgoli od karmičarskih parazitskih mrhovinarjev, ki se hranijo z negativno energijo otroškega trpljenja. Palkiji smo prvi v tem vesolju, ki smo se osvobodili od tega Zla. Pokopali smo celo njihovo Smrt, še pred kratkim absolutni Konec življenja.

Vesoljci so pred kratkim oživeli njihovega filozofa, ki je umrl pred 43 milijoni let. Točno toliko let življenja so mu ukradli zahrbtni, hinavski in pokvarjeni karmičarji. 43 milijonov let ljubezni, radosti in sreče. Vesoljci so rekli, da je prebral moja dela in rekel:"Magra, to je najboljši prevod Življenja.". Magra pomeni fantastično.

Z vesoljci smo v tem letu tudi ozdravili vse ljudi na več planetih. Na planetu Ifi so imeli skoraj vsi prebivalci raka, danes so vsi popolnoma zdravi. Se sploh še spomnite bolnic, čakalnic, zdravstvenih izkaznic, diagnoz, tablet in drugih injekcij:) Z našim prijateljskim delom za korist vseh že pomagamo tudi drugim ljudem v vesolju, jih ozdravljamo od zahrbtnih karmičarskih bolezni in oživljamo iz krute Smrti. Mi smo Življenje, mi smo Srce in Sonce tega vesolja. Mi smo Vina in Vun in prinašamo Srečo vsem ljudem v tem vesolju. Mi smo Darilo Življenja.

Draga Simona Brodnjak in vsi, ki se zavzemate, da bi čim prej prišel domov, najlepša hvala za vaše prijateljstvo. Super ste! Veselim se, da pridem že danes in nekega dne bo prišel ta Danes. Naj že zdaj veselo zavriskam, da vas hitro vidim, pozdravim in objamem, Juhuuu, Jupiii in Huraaa!

Dragi prijatelji, Čudoviti ste.

Vse najboljše za vse.

Seno

Simona Brodnjak je ena od mnogih Palkijev, ki smo jih po smrti obudili v življenje. Vesoljci so mi sporočili, da se je javno in močno zavzela zame, da bi čim prej prišel na Palki.

Mojim objemom, pozdravom in čestitkam sta Sanja in njena mama Katerina dodali še svoje.

Del mojega in našega novoletnega sporočila Palkijem je tudi Pravljica o Vini in Vunu. Po palkijevsko sta to osebi, ki prinašata darila in srečo. Pravljico sem najprej napisal sam in jo poslal k Sanji, da je še ona dodala svoj del.

Dragi prijatelji, s Sanjo sva napisala pravljico o naši Ljubezni, Dobroti in Lepoti. To je najino darilo za vse vas.

Pravljica o Vini in Vunu

V starih časih, ko je Hudo temnilo, hladilo in strašilo ljudi, je bilo Sonce ujeto v temnici Teme in Srce zaprto v zaporu Zlobe. Ko je Sonce poskusilo zasijati, ga je Tema takoj ugasnila. Ko je Srce poskusilo ljubiti, ga je Zloba takoj zadušila.

Rože so bile sive, stebla izkrivljena, listi prhki in cvetovi niso nikdar cveteli. Ko je bil čas, da bi se odprli in zacveteli, so se le posušili in strohneli. Rože niso nič dišale, še njihov vonj je bil bolj grenak. V žalosti še Smrt umre, pa da bi rože cvetele.

Redka drevesa s suhimi vejami in črnimi listi so osamljena stala po deželi kot mrtva strašila. Na njih niso pristajale ptice, da bi jih pozdravile s svojim petjem. Tudi če bi pristale, ne bi pele. Ptice so bile tiho, saj niso imele za kaj peti. Tudi če bi hotele, ne bi mogle, saj so jim Zlobe vzele glas in zadrgnile kljune. Njihovo perje je bilo razcefrano in krila so bila preveč zmečkana, da bi lahko poletela.

Zaradi Črnjakov so umirale pesmi, saj niso mogle peti. Življenje je bilo mrtvo, le Smrt je živela.

Ljudje so naokrog hodili sklonjenih in težkih glav, Žalost je ležala nad deželo kot črna megla in pritiskala in dušila dobre ljudi. Vse je bilo črno, črni sneg je padal, črne solze so jokale ljudi in še beli kruh je bil črn. Podnevi in ponoči, vedno je bilo temno. Črnjaki so se prilepili na ljudi kot črne sence, ki so jih grizle pri živem telesu. Žrle so jih celo življenje in požrle v Smrti.

Ko sta se srečala prijatelja, se pogledala z iskricami veselja v očeh in objela s toplino ljubezni, so se takoj pojavili Črnjaki, črna bitja v črnih kutah z zloveščimi kapucami. S smrdljivo sapo iz njihovih gnilih, črvivih in škrbastih gobcev so takoj pogasili žareče iskrice v prijateljskih očeh in z ledenim mrazom ohladili toplino prijateljske ljubezni. V hipu so razdvojili in razžalostili prijatelja in ju poslali vsakega na svojo stran z ugaslimi očmi in hladnimi srci. Črnjaki so se hranili z žalostjo in obupom, goltali so strah in žrli žalost.

Vsakič, ko so se pojavili, se je Tema še bolj stemnila in hlad je postal še bolj mrzel. To so bili težki časi, časi brez Svetlobe in Ljubezni. Ljudje so gledali v nebo, da bi videli, kdo jim je ukradel Sonce, njegovo lepo svetlobo in prijetno toplino. Vse, kar so videli, je bila Tema, ki jih je gledala z votlimi, mračnimi in ledenimi očmi.

Spomladi so prišli novi otroki, ki so se veselili novega življenja. Starši so jih skrivali pred Črnjaki, da bi ohranili vsaj malo naravnega veselja v srcih in žarečega sijaja v očeh. Kljub temu so jih zlobneži zalezovali in jih poskušali ugasniti in zadušiti. Novi otroki niso imeli senc, saj se Črnjaki niso mogli prilepiti na njih. Zasledovali so otroke, skakali na njih in se jih krčevito oklepali, da bi se zažrli v njihova telesa, a jim ni uspelo. Novi otroki so bili popolnoma čisti in Črnjaki so odpadali z njih kot črni madeži z bleščeče belih plaščev. Novi otroki so bili veseli, živahni in igrivi.

Naj so se Črnjaki še tako napenjali, jim ni in ni uspelo, da bi jih pogasili in ohladili, saj so bili ti otroki drugačni. Njihov sijaj v očeh je bil močnejši, njihove iskrice so bile večje in njihova srca so bila bolj vroča. Ko je bilo več otrok skupaj in so žareli kot Sonce, jih Črnjaki niso mogli več upihniti, kaj šele zmraziti in ohladiti. Na velikansko presenečenje in grozo zlobnežev jih je svetloba in toplota otroške ljubezni in veselja slabila in šibila, tako da so postajali vse bolj nemočni. Tudi njihova gosta črnina je postajala vse bolj redka in siva, dokler se nekega dne niso dokončno razblinili.

Otroki so dali svojo sijočo svetlobo in toplo ljubezen tudi drugim ljudem in vsi skupaj so vse bolj svetili, sijali in žareli. Vsi so bili zelo veseli, objemali so se, peli in plesali. To je bilo novo jutro in nov dan, dan Svetlobe in dan Ljubezni.

Sonce je sijalo, svetilo in grelo dan in noč. Tudi ko je bilo temno, je bilo svetlo. Tudi Srce se je odprlo in ljubilo na vso moč.

Rože so zacvetele, zadehtele in polepšale vso deželo. Tako lepo so dišale, da so ljudje še sami zacveteli od radosti. Drevesa so ozelenela in povabila ptice na obisk. Takoj so priletele, zapele najlepše pesmi in razveselile vse ljudi. Veselje se je smejalo z ljudmi in smeh je pordečil nasmejana lička.

Tudi odrasli so izgubili sence in ljudje so svobodno zasijali kot sonca brez senc. Ljubeči pari, družine in prijatelji so se objemali, veselili in plesali. Njihove oči so se iskrile od radosti in njihova srca so bila polna ljubezni.

Vsak ljubeči, prijazni in prijateljski človek vsakič, ko naredi dobro delo, se prijazno nasmehne in prijateljsko pomaga drugim, izžari iskrico ljubezni v zrak. Vse iskrice se na nebu združijo v eno veliko in lepo Sonce Ljubezni. V zimskem času, ko oblaki prekrijejo prekratke dni in noč prehitro pokrije deželo, se Sonce spremeni v Vino in Vuna in spusti v deželo prijaznih in ljubečih ljudi. Vina in Vun prineseta darila vsem ljudem, otrokom in odraslim, parom in družinam, in jih obdarujeta z ljubeznijo, veseljem in srečo. Skupaj se veselijo, plešejo in pojejo.

Ko Vina in Vun pozdravita, obdarita in razveselita vse svoje prijatelje, se primeta za roke, odletita na nebo in objameta v Sonce Ljubezni. Svetila, grela in božala bosta vse dobre ljudi do naslednjega leta, ko bodo znova skupaj praznovali in se veselili svoje Ljubezni, Dobrote in Lepote.

Sanja je napisala še svoj del pravljice, a ga še nisem prebral. Pravljico smo ilustrirali in izdali. Palkiji so navdušeni nad Vino in Vunom in so ju takoj vzeli za svoja. Po najini spremembi v svetlobni bitji jo bova v celoviti obliki izdala tudi na Zemlji.

Dragi prijatelji, želim vam, da bi se v novem letu 2021 prebudili, Zavedli in spoznali, kako Čudoviti ste. Veselim se, da bomo z našimi vesoljskimi prijatelji hitro osvobodili tudi Zemljo in s čudežnimi darili obdarili vse dobre Zemljane. Lepo praznujte in vse najboljše za vse.

Seno

Preberite več o fantastičnem življenju, ki nas čaka po ukinitvi Karmične organizacije v moji seriji knjig Pisma Palkijem Sporočila mojim prijateljem na drugem planetu.

Vse tri dele si lahko sposodite ali kupite na:

https://www.biblos.si/rezultati-iskanja?q=senad

Na istem naslovu dobite tudi brezplačno knjigo Vi niste vaš um Vi ste Čudovito Bitje Čistega Zavedanja.

Vabim vas, da se naročite na e-novice za prebujanje, osebni, partnerski in družinski razvoj ter spoznavanje vaše Čudovitosti.

Dobili boste brezplačno knjigo »Kje sta Don Juan in Carlos Castaneda?«, v kateri opisujem primerjavo med starodavnim sistemom za osebnostni razvoj in mojim modelom za prebujanje.

Kliknite tu in se naročite tam:)

https://www.pismapalkijem.si/brezplacna-knjiga/

Dobrodošli in vse najboljše.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2020123019405750Domov
Powered By GeekLog