Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20201229133006332
Pandemija bo imela dolgoročni vpliv na mobilnost

torek, 29. december 2020 @ 13:30 CET

Uporabnik: Sonce

Evropske potrošniške organizacije smo poskušale ugotoviti, kako pandemija COVID-19 vpliva na navade pri mobilnosti, predvsem pa, ali bi se lahko spremembe ohranile, ko bo nevarnost pandemije manjša oziroma je ne bo več. V raziskavi, ki je pod okriljem Evropske potrošniške organizacije BEUC, potekala konec oktobra, je sodelovalo tudi 1060 Slovencev, starih od 18 do 74 let. Več na http://bit.ly/3aFQNJ9.

Slovenci pri mobilnosti v primerjavi z ostalimi sodelujočimi državami zaostajamo predvsem pri uporabi javnega prevoza, saj je delež pri nas za polovico nižji kot drugod po Evropi. Tako je ostalo tudi po začetku epidemije, oktobra se je delež s 15 odstotkov znižal na samo 10 odstotkov, pri čemer je opazen padec uporabe med študenti. Na drugi strani je pri nas primerjalno bolj priljubljena vožnja z lastnim avtomobilom, katere delež je sicer nekoliko padel, a je s 73 odstotki tistih, ki avtomobil uporabljajo vsak dan, ostal na visoki ravni.

Vidno je padel tudi delež vprašanih, ki se vsaj občasno vozijo s taksijem, nekaj manj je bilo oktobra tudi takšnih, ki hodijo ali kolesarijo. Podobni so rezultati tudi v ostalih državah, se je pa pri njih deleže kolesarjev rahlo povečal. Po koncu pandemije vprašani pričakujejo nekoliko večjo uporabo avtomobila, bo pa očitno postalo bolj priljubljeno kolesarjenje, približno sedem odstotkov vprašanih bo v prihodnosti šele prvič sedlo na kolo - ta delež je najvišji med sodelujočimi državami.

Z anketo smo želeli izvedeti tudi, kako tvegani so posamezni prostori ali dogodki glede na možnost okužbe z novim koronavirusom. Slovenci smo v povprečju bolj previdni kot prebivalci ostalih držav. Kot najbolj tvegane vprašani ocenjujejo javne dogodke v zaprtih prostorih (71 odstotkov), zaradi česar jih bo dobra petina obiskovala manj pogosto kot pred marčevskim začetkom epidemije.

Je pa pri zavedanju tveganja s 70,4 odstotka odgovorov visoko tudi javni prevoz in z okrog 65 odstotki avtobusi in vlaki na dolge razdalje. Med bolj tvegane Slovenci uvrščajo še letalski promet, šport v dvoranah, bare, nakupovalna središča in podobno.

Rezultate ankete za slovenske potrošnike najdete na: http://bit.ly/3aFQNJ9, celotno poročilo v angleškem jeziku pa na https://bit.ly/38xXhqG

Vir: www.zps.si/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20201229133006332Domov
Powered By GeekLog