Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20201222200327266
Suho sadje - prigrizek ali sladica?

torek, 22. december 2020 @ 20:03 CET

Uporabnik: Sonce

December je pregovorno čas obdarovanja. Dobri možje nam pogosto prinesejo obilo sadja, predvsem pomaranče, mandarine in tudi suho sadje (rozine, brusnice,  jabolčni krhlji, datlji, suhe slive, fige, banane, marelice…), ki jih marsikdo uživa kot prigrizek ob gledanju prazničnega filma. Pa veste, kakšna je razlika med suhim in svežim sadjem?

Suho sadje je energijsko bogato živilo
Suho sadje je sveže sadje, ki mu je bila s postopkom sušenja odstranjena večina vode. Med postopkom se sadež skrči in dobimo resda majhen, a energijsko (zelo) bogat sadež.

Suhe fige vsebujejo do trikrat več sladkorja kot sveže
Glede na visoko kalorično vrednost in količino naravno prisotnega sladkorja v suhem sadju, se priporoča vsakodnevno uživanje predvsem svežega sadja. Če uživamo suho sadje, prilagodimo količino - zadošča majhna pest suhega sadja, kar je okoli 30 gramov.

30 gramov suhega sadja je majhna porcija, zato jo lahko hitro presežemo in s tem v telo vnesemo tudi velike količine sladkorjev. Enaka masa suhih fig na primer vsebuje kar trikrat več sladkorja kot pa sveže fige. Suho sadje zato lahko predstavlja dobro alternativo nekaterim ostalim sladkim prigrizkom oz. sladici, saj vsebuje minerale, vitamine in  prehransko vlaknino.

ZPS nasvet:

  1. Za prigrizke izbirajte sveže sezonsko (zimsko) sadje (jabolka, mandarine, pomaranče, kaki ).

  2. V primeru uživanja suhega sadja ne prekoračite priporočene porcije - do 30 g na dan.

  3. Pred nakupom suhega sadja preverite sestavine in hranilno vrednost izdelka, saj je nekaterim dodan še sladkor (največkrat je dodan suhim brusnicam, sušenim bananam oz. bananinem čipsu ter kandiranemu sadju) in aditive (sulfiti). Izogibajte se nakupu suhega sadja, ki poleg naravno prisotnih sladkorjev vsebujejo še dodane sladkorje.

Ali veš? Z uporabo aplikacije Veškajješ in skeniranjem črtne kode na hiter in pregleden način dobite informacijo o hranilni vrednosti  in prehranskem profilu živila, ki je ovrednoten z barvami semaforja.

Še več koristnih nasvetov najdete na www.veskajjes.si.

Avtor: Katja Sreš

Vir: www.zps.si/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20201222200327266Domov
Powered By GeekLog