Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20200421155037348
Aplikacija, ki rešuje življenja, zdaj tudi v boj s koronavirusom

torek, 21. april 2020 @ 15:50 CEST

Uporabnik: Sonce

Sedem let po tem, ko je zaživela mobilna aplikacija iHELP, namenjena reševanju življenj, so njeni razvijalci v času, ko se cel svet bori s koronavirusom, omogočili posodobitev, za katero menijo, da bo omogočila spremljanje razvoja in zajezitev epidemije.

Vsak uporabnik pametnih telefonov, ki si naloži aplikacijo iHelp, lahko po novem prek nje anonimno oddaja podatke o morebitnih simptomih bolezni covid-19.

"Svetuje se, da vsaj enkrat na dan vnese svoje simptome in to ponavlja vsaj 14 dni. Aplikacija mu nudi takojšnje mnenje o simptomih ali o obolenju s covidom-19, hkrati pa iHELP te vnose anonimno analizira in s tem prikazuje javnosti realno sliko (statistiko), kako se širi ali zavira epidemija. Na ta način bo iHELP lahko podal napotke ali opozorila o tem, kaj se dogaja v lokalni skupnosti.

Uporabniki bodo lahko izvedeli, v kakšnem okolju živijo in kakšno je realno stanje širitve epidemije. Mnenje, ki jo iHELP aplikacija poda uporabniku, je izdelano na strokovni podlagi in potrjeno s strani slovenskih zdravnikov," pojasnjuje direktor marketinga Peter Cakič. Posodobitev aplikacije iHelp omogoča sporočanje covid-19 simptomov za namen realne statistike širjenja epidemije, hkrati pa aplikacija uporabniku nudi mnenje okuženosti.FOTO: iHelp

Prikaz statistike je možen uporabniku za okolico, v kateri se nahaja, prikaz statistike po krajih oz. občinah pa bodo prejele občine in država, ki bodo te informacije lahko koristno uporabile pri poteku optimalnejšega vodenja ukrepov in navsezadnje vseh državljanov. Več uporabnikov, kot jih bo dnevno sodelovalo, bolj natančno statistiko bomo imeli, lažje bomo sprejemali odločitve, še doda.

Kako nam iHelp lahko reši življenje?
Aplikacija iHelp je sicer tudi v osnovi namenjena reševanju življenj. Poleg sporočanja simptomov bolezni covid-19 nam nudi prikaz vsebine postopkov prve pomoči (temeljni postopki oživljanje, krvavitev, zastrupitev …), z nje je moč razbrati lokacije najbližjih defibrilatorjev, bolnišnic in/ali zdravstvenih domov ter videti, koliko prvih posredovalcev, ki nam lahko hitro priskočijo na pomoč, je v okolici 500 metrov.

Ker 90 odstotkov klicev na številko 112 opravijo očividci in ne ponesrečenci, je tu še ena zelo pomembna funkcija – z enostavnim pritiskom na gumb sprožimo postopek SOS alarmiranja. Aplikacija tedaj hkrati obvesti prve posredovalce in vse iHELP uporabnike v radiju 500 metrov, kontakte, ki jih je uporabnik vpisal kot nujne (družinske člane, prijatelje) in izvede živi klic na številko "klic v sili 112/113" (odvisno, v kateri državi smo). "S tem dejanjem aplikacija skrajšuje čas reševanja in povečuje možnost preživetja," še pove Cakič.

Postopek SOS alarmiranja sprožimo v štirih korakih. S pritiskom na veliki rdeči gumb "RABIM POMOČ" na začetnem zaslonu aplikacije pridemo do prvega koraka - izbor pomoči: kdo potrebuje pomoč (potrebujem pomoč, pomagam drugim) in kakšno pomoč potrebujem (reševalci, gasilci ali policija). V drugem koraku izberemo vrsto poškodbe oz. kaj se je zgodilo (gori hiša, žrtev ne diha, avtomobilska nesreča). V tretjem koraku se izbere lokacija nesreče, v zadnjem koraku pa sprožimo SOS alarm (in klic na 112 / 113). Vse to lahko izvedejo tudi gluhoneme osebe, ki sicer le stežka pokličejo na pomoč.

Več kot 20 slovenskih občin v sklopu iHELP certifikata "Srcu prijazna občina" že sodeluje z omenjeno aplikacijo pri ozaveščanju občanov o problematikah prve pomoči, o povečanju varnosti lokalnih skupnosti in o iHELP rešitvah. Podjetje namreč poleg tehnoloških rešitev izvaja tudi izobraževanja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja, promocije zdravja-preventive-varnosti, sedaj vse več tudi preko spleta in video vsebine. "Tudi zdaj smo v zvezi s sporočanjem simptomov COVID-19 odprti za sodelovanje z vsemi, tako z občinami kot z državo," pravi Cakič.

Hiter odziv in znanje rešujeta življenja
Znano je, da defibrilacija v treh minutah lahko poveča stopnjo preživetja do 75 odstotkov. Z vsako minuto, ki poteče, pa je 10 odstotkov manjša verjetnost preživetja ob nenadnem srčnem zastoju.

Dokaz, da hiter odziv in znanje rešujeta življenja, so številne resnične zgodbe. "Leta 2018 smo imeli iHELP izobraževanje vseh zaposlenih v Komunalnem podjetju Velenje. Zaposleni so se udeležili seminarja oživljanje z uporabo defibrilatorja, varnosti in korake uporabe iHELP mobilne aplikacije v primeru SOS alarmiranja. V Komunalnem podjetju Velenje upravljajo tudi pogrebne dejavnosti. Na pogrebu je oseba imela srčni zastoj. Zaposleni so takoj priskočili na pomoč, začeli z oživljanjem (aplikacija nudi vsebino prve pomoči - korake oživljanja) in s hitrim alarmiranjem so zaposleni dostavili tudi defibrilator. S hitrim odzivom, dostavo AED in kvalitetnim oživljanjem so rešili življenje," opiše Cakič.

Aplikacijo iHelp lahko pridobite brezplačno in jo uporabljate z namenom povečanja lastne varnosti, hkrati pa prispevate k večji varnosti okolice. "Imamo različne pakete, ki uporabniku povečajo varnost doma in v tujini. Z boljšim paketom lahko uporabnik doda več nujnih kontaktov, prejme dostop do digitalne zdravstvene kartoteke preko iHELP spletnega naslova, SMS alarmiranje prvih posredovalcev in uporabnikov v tujini," še pove naš sogovornik.

Skrb zaradi morebitne zlorabe podatkov je po njegovih besedah odveč. "Uporabnik sam vnaša osebne in zdravstvene podatke v aplikacijo in pri tem lahko dovoljuje reševalcem oz. zdravstvenemu osebju njihovo uporabo v zdravstvene namene. Vsak uporabnik se pri vnosu meritev odloči, ali dovoljuje anonimno oddajo podatkov z namenom izvajanja statistične analize in za znanstvene namene glede širitve epidemije SARS-CoV-2.

Imamo pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov ("DPO"), odvetniško pisarno Vodičar, tako da oni skrbijo glede GDPR-ja, da so zadeve take, kot morajo biti," pojasni. Na visokem nivoju je tudi zaščita osebnih podatkov iHELP baze. "Tudi varnost vnosa podatkov v aplikacijo (ali zlorab pri tem) je visoko zaščitena z najvišjimi standardi na tem področju in je primerljiva z najsodobnejšimi - najvarnejšimi aplikacijami, ki jih vsi mi že uporabljamo vsakodnevno na svojem mobilnem telefonu."

Ker znanje rešuje življenja, bi hkrati radi nagovorili vse, da v aplikaciji osvežijo svoje znanje prve pomoči, da si ogledajo seminar varnosti z uporabo defibrilatorja in da so pripravljeni pomagati drugim. Morda boste pomoč jutri potrebovali prav vi.

Peter Cakič, direktor marketinga

Nova verzija za Androide je že dostopna, verzija za iOS uporabnike pa bo dostopna do konca aprila.

Vir: 24ur.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20200421155037348Domov
Powered By GeekLog