Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20191014145430629
Anekdote skozi 60.000 kilometrov

ponedeljek, 30. september 2019 @ 14:54 CEST

Uporabnik: Sonce

Anekdote skozi 60.000 kilometrov

»Medtem, ko poganjamo pedala koles na zadnjih kilometrih do prejemnikov paketne dostave brez izpušnih plinov, bomo po razdalji kmalu dvakrat obkrožili Zemljo.«

Kakšne so zgodbe “izza malih usod z velikim dosegom” smo povprašali kurirje mladega socialnega podjetja Kooperativa LMC ZELENA DOSTAVA, z.o.o., so.p. (http://lmc.si/), ki so v treh letih s kolesi dostavili 100.000 paketov in začetni “družbeni eksperiment” trajnostne mobilnosti pripeljali do priznanja Dobre prakse s strani Interreg Europe.

»VREME JE ŠE NAJMANJŠI PROBLEM«
Žgoče sonce, podivjan veter, neumorni dež, dolgotrajni sneg in plundra - so večni sovražniki kolesarjev. Skupaj s skavti lahko rečemo, da ni slabega vremena, je le slaba oprema in še ta precej drago stane. Navsezadnje je neugodno vreme slabo tudi za pakete, ker se zmočijo, dostavljanje je oteženo in upočasnjeno. Vendar je večina kurirjev kolesarjev po srcu in “vreme ne kljubuje toliko kot ljudje.”

UNIVERZALNA SPECIALIZACIJA
»Kurir je pri delu z ljudmi postavljen v vlogo detektiva, psihologa, serviserja, starša, … Marsikaterega naslovnika prestrežemo komaj tretji dan nekje med službo in šolo ali vrtcem, na poti v bolnišnico ali trgovino, med sprehodom z vozičkom ali na frizerskem stolčku.«

Najbolj enostaven del kurirske dostave je prevoz in izročitev pošiljke - večja znanost in umetnost je razbirati nepopolne naslovnikove podatke, se stranki najaviti preko neveljavne telefonske številke in se končno dogovoriti za uro in točno lokacijo prevzema pošiljke. Še posebej, če ima blokovsko naselje edini dostop z nasprotne ulice preko ploščadi notranjega dvorišča z vhodi po abecedi do črke “h” in brez priimkov na domofonu oziroma če ima podjetje vhod skozi skladiščno rampo druge kletne etaže v sosednji stavbi. Nekaterim arhitekturnim rešitvam v mestu pač ne manjka nepredvidljive domišljije.

VEČOPRAVILNOST
Poleg tega, da nenehno planira in reprogramira nadaljno pot do naslednjih strank, mora kurir hkrati rokovati s skenerjem za pakete, pametno tablico na kateri se podpisujejo pogodbe “na oblaku”, s POS terminalom za plačilne kartice, prešteti denar za pakete s plačilom po povzetju, prevzeti podpisano dobavnico, ... in še čimprej poklicati naslednje stranke, se z njimi dogovarjati za dostavo, preusmeritve in druge spremembe.

»Ko pridem pred stanovanje v trinajstem nadstropju v zimski opremi in s tolikimi elektronskimi napravami, sem videti kot terminator. Če sem se do tja moral prebijati skozi množico ovir, pa se tudi počutim kot terminator.«

FIZIČNE PREPREKE
Kurir kolesar za razliko od kombija prodre globlje v zaprto cono za pešce, ne pa v vsakem primeru. Gradbišče na cesti, razpoke na kolesarski stezi, preozko postavljeni količki, odsekani robniki, ohromljen motorni promet od železniške postaje do predora pod gradom, vsepovsod "parkirani" avti in nenazadnje "prebijanje prehoda" med turisti v centru in mizami gostinskih lokalov do roba nabrežja Ljubljanice - to so samo najbolj vsakdanje prepreke.

Strgane pogonske verige, počene “špice”, prebite zračnice in druge okvare koles so naša stalnica. Tovor v koritu dostavnega trikolesa tehta včasih več kot 100 kilogramov. Obroči in špice hudo trpijo čez grbine in luknje:

»Imamo že kar lep kup strganih “špic” oziroma naper. Ne da se tajiti; "kačji ugriz" - dve luknjici v zračnici sta znak, da si zapeljal na rob pločnika prehitro in prebil zračnico. Da ne govorimo, če je obroč kolesa udarjen in zvit. Majhna nepozornost ali naglica na poti nas lahko veliko stane.«

ZAPLETENO DOGOVARJANJE
Kurir potrebuje bistro glavo, spretnost sporazumevanja in dobro mero smisla za humor. Na delu namreč pride tudi do takih telefonskih pogovorov:
- “Zelena dostava, paket imamo za vas na ulico YX.”
“Nas pa zdaj ni.”
- “Dobro, gospa, ali to pomeni, da vas trenutno ni doma in se vam najavim nazaj grede popoldne?”
“Saj vam pravim, da nas ni.”
- Razumem. Vam paket lahko dostavimo jutri na tem ali drugem naslovu?”
“Ja, a veste, da vam ne znam povedat.”
- “Bi vam pomagalo, če vas paket počaka na bencinski postaji ali pošti in ga prevzamete v naslednjih treh dneh, kadar vam ustreza?”
“Še ne vem, če bo to mogoče. Kaj bova pa zdaj?”
- “Poslušte, če vi ne veste zase, vam težko pomagam. Paket je pri nas. Kadar boste ugotovili, kdaj in kje boste dosegljivi, nam sporočite, sicer ga vrnemo pošiljatelju.”
... takrat gospa končno preračuna, da se vrnejo s toplic ali z dopusta s 1. septembrom in dogovorimo se za takrat. Ali pa ugotovi, da je v bližini prijazna soseda, morda babica, cvetličarna ali kemična čistilnica, kjer bo ta-in-ta-oseba prevzela paket.

VSE SE DOSEŽE Z DOBRO VOLJO
Kadar nastopi “polna luna”, se lahko zgodi telefonsko pogajanje kot je tole:
“Mene ne bo pred 17:30, pridite takrat.”
- “Žal mi to ne bo zneslo, boste jutri dosegljivi tekom dneva?”
“Saj piše, da dostavljate do 18. ure.”
- “To drži, ampak ne vozim cel dan samo vašega paketa in - pri najboljši volji - takrat moram bit že na čisto drugem koncu mesta.”

Bolj samokritični in iznajdljivi naslovniki pa kar sami predlagajo: “Dobro dobro, pustiva, bom prišel osebno prevzet v vaše skladišče, saj peljem mimo dvakrat na dan.”
Tako volja najde pot.

BAROMETER BLAGOSTANJA
Posebej v počitniškem in novoletnem času se zgodi, da se ljudje izogibajo prevzema paketa s plačilom ob povzetju, ker so ostali brez vsakega ficka do naslednje plače, pokojnine ali državne pomoči. Kadar zaslutim tovrstno zadrego, stranki predlagam: “Bi vam bilo lažje, če paket počaka v našem skladišču do naslednjega meseca?” In z olajšanjem odvrnejo: “A je to tudi možno? Potem nam ga pa pripeljite po dvajsetem.” In naslednjič proti vsem pričakovanjem pade še napitnina: “Tole imejte pa za kavico.”

DELAMO DO ZADNJEGA DIHA
Včasih kurirji storijo veliko več kot bi bili dolžni; dostavijo paket izven delovnega časa skoraj že ponoči, da ustrežejo stranki ali priskočijo na pomoč kolegu. Da je vsaj volk (naslovnik) sit, če je že koza pečena. To pomeni, da je kurir “potegnil ta kratko” in  “mu ni ostalo nič od dneva” če ni padla napitnina ali kolegialna pijača za protiuslugo. Vendar vsaj naslednji dan ne bo treba skozi podobna pregovarjanja za isti paket. Konec dober, vse dobro.

»Na tako preproste in drugič inovativne načine skrbimo ne le za ozračje z manj izpušnih plinov, ampak tudi za dobro vzdušje v kolektivu in do strank na terenu,« pravijo v podjetju Kooperativa LMC ZELENA DOSTAVA.

Zbral Jurij Bavdaž, zapisal Tilen Gregor Urtelj

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20191014145430629Domov
Powered By GeekLog