Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190907125310893
Somatika - Meditacija in osebna rast skozi gibanje

sreda, 25. september 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Človeka lahko opazujemo na dva načina: od zunaj ali od znotraj navzven. Ko nekdo pogleda človeka od zunaj, je človek videti drugače, kot takrat, ko sam sebe opazuje od znotraj. Ko opazujemo drugo človeško bitje, vidimo telo, ki je določene oblike ali velikosti, podobno kot če bi opazovali lutko. Ko pa se človek opazuje od znotraj, se zaveda svojih občutkov, gibov, namere, človek je popolnoma drugačen, ko se opazuje v prvi osebi, zaveda se sebe.

Ko opazujemo človeka kot tretja oseba, vidimo ‘’telo’’. Ko človek opazuje sebe od znotraj, vidi ‘’somo’’. Soma je grška beseda, ki pomeni živo, zavestno telo.

Gledati na človeka samo iz vidika tretje osebe – kot zunanjo obliko, materialno telo, na katero lahko delujemo s silo od zunaj ali ki ga lahko spreminjamo z različnimi metodami, kot je kirurgija ali kemične snovi, bi bilo napačno. Na človeka moramo gledati tudi z drugega vidika, kot živo in zavestno bitje, v katerem sta telo in duh neločljivo povezana. To imenujemo celostni pogled.

Sam sebi si soma. Drugim, ki te opazujejo, si telo. Samo sam sebe lahko doživljaš kot somo, nihče drug te ne more videti na ta način. Drugi te vidijo podobno, kot če se sam pogledaš v ogledalo. Tam vidiš tretjo osebo, telo, njega ali njo, postavo določene velikosti in oblike. Samo ti sam pa si sposoben od znotraj videti in doživeti sebe v celoti.

Pomembno je, da se zavedamo tudi tega, da samo ena oseba lahko sebe vidi kot somo, vsi ostali pa jo vidijo z vidika tretje osebe. Opazovati od zunaj je preprosto, vendar dobimo napačen vtis, da razumemo, kaj se dogaja z drugim človekom, ker ga primerjamo s sabo. Edini način razumevanja drugih, ki smo ga sposobni, je preko sebe, zato nikoli ne moremo biti objektivni pri opazovanju in razumevanju drugega človeka.

Takšen pristop ima tudi znanost, ljudje pa verjamemo, da so rezultati, pridobljeni na ta način objektivni in resnični. Vendar je to zelo pomanjkljivo, ker pri takšnih raziskavah upoštevamo samo en del človeka.

Vsak človek pa ima svoj individualni način notranjega doživljanja, ki je lahko manj ali bolj akuten, lahko je mehek in sprejemajoč ali omejujoč in brezkompromisen, lahko je optimističen in odprt ali depresiven in črnogled, lahko je agresiven in borben, lahko prestrašen in ogrožen, lahko je vesel in radosten in ljubeč… Kombinacij in načinov je toliko, kolikor je ljudi, zato se vsak človek na svoj lasten, poseben način, odziva na fizične in psihične travme.

Kako potem lahko posplošeno in z lahkoto nudimo rešitve za to in ono težavo? Splošne nasvete in resnice, ki veljajo za vse? Logičen zaključek je, da lahko le vsak sam sebe opazuje, pregleduje, vsak se lahko le sam zaveda svojih težav ali blokad in vsak se lahko le sam, s pomočjo učenja, raziskovanja, zavedanja in razumevanja sebe, spremeni in napreduje.

Človek brez zavesti, samo telo, bi bil kot robot. Brez čustev, brez možnosti odločanja ali svobodne izbire. Vsak človek pa je kompleksno bitje, ki je sposobno spreminjanja in samozdravljenja.

Somatski pogled na človeka je celosten, človeka razume kot telo, na katerega lahko vplivajo zunanje sile in kot somatsko bitje, ki v skladu s svojim doživljanjem sveta in zavedanjem sebe, ima možnost spreminjanja sebe in svoje resničnosti in lahko z višanjem zavestnosti vpliva tudi na to, v kakšni meri bo na njega vplivalo nekaj od zunaj in ali bo imel zaradi tega posledice.

Vse to je osnovni namen somatskih pristopov naravnega zdravljenja. Somatske vaje niso telovadba ali raztezanje in niso namenjene jačanju mišic. Gre za pristop, pri katerem se preko izvajanja zavestnih gibov, zviša zavedanje telesa, ojača se prisotnost v sedanjem trenutku. V učenje in izvajanje vaj vložimo čas in pozornost, posledica pa je procesiranje starih fizičnih in duševnih travmnapetosti zaradi vsakodnevnega stresačustvenih bolečin, strahov

Zato s somatskimi vajami iz različnih metod ne blažimo ali odpravljamo le bolečin v gibalnem sistemu, ampak trajno razrešimo tudi njihove skrite vzroke na drugih ravneh, aktiviramo procese samozdravljenja in upočasnimo proces staranja.

Delno povzeto po Thomasu Hanni.

Tina Ogorevc Pavlin

duhovnost.eu

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190907125310893Domov
Powered By GeekLog