Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190831151134928
Razlika med zaljubljenostjo in ljubeznijo 2.del

četrtek, 12. september 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Osredotočimo sedaj pozornost na vsebino dveh resničnih dogodkov, ki sta vredna pozornosti. Preden nadaljujete, vas vabim, da ponovite branje teh dogodkov, kajti v vsebini je mnogo tega, kar nam da misliti.

Zakonca v pozni jeseni življenja sedita na pragu svoje podeželske hiše in spokojno, skorajda odmaknjeno zreta v jesensko sonce. Držita se za roke, njuna postarana, toda poduhovljena obraza izžarevata neko vrsto blaženega miru. Ustnice rahlo razprte, kot da bi se sramežljivo smehljala.Nisem si mogel kaj, da ju ne bi vprašal: »Dajeta vtis sreče in miru; kako vama to uspeva?«Njun odgovor pa je bil osupljivo preprost in kratek: »Ljubiva se že več kot pol stoletja«.

»Razumem,« a…. ne da bi končal, sta nadaljevala: »Kmeta sva, celo življenje sva obkrožena z naravo, trdo delava in skromno živiva. Rada delava, spoštujeva naravo in drug drugega. Bogu sva hvaležna za vse, kar nama je življenje prineslo; dobro in včasih manj dobro, tako kot tudi narava obrodi. Hvaležna sva drug drugemu, da sva toliko let skupaj in srečna, ker naju ljubezen združuje že toliko let«.
»

Mlad par, dobro situiran in verjetno izobražen, vsaj po tem sodeč, kar imata na sebi in ob sebi. Zraven njiju fantek, star 5 ali 6 let brezizrazno strmi v ekran svojega mobilnega telefona. Starša prav tako zagnano zreta v ekran mobilnega telefona. V dvajsetih minutah nista spregovorila niti besede, celo fantkovo vprašanje ju ne zmoti, vse dokler ga eden od staršev kratko malo ne zavrne z besedami: »Ne gnjavi sedaj«!

Komentar na opisana resnična dogodka bi bil odveč, če ne bi zrcalil simptome patoloških sprememb v medčloveških odnosih. Poglobili se bomo v ta resnično pomemben odklon v čutenju in čustvovanju današnjega človeka, odklon od etike, morale, od vseobsežne in nesebične ljubezni Očeta in Kristusa.
Bralkein bralce prosim, uporabljajte učinkovit, celo potreben pristop k branju, in sicer preberite enkrat, »vklopite« samorefleksijo s primerjanjem lastnih občutkov, ki se vam porajajo in kako se prebrana vsebina ujema ali razhaja z vašimi izkušnjami. Verjamem, da boste želeli prebrati še enkrat.
V nadaljevanju se bomo osredotočili na najbolj problematične, dramatične in najbolj pogubne posledice porajajočih se čustev v stanju zaljubljenosti, če je le ta neuslišana ali celo zlorabljena, ko je prežeta s sebičnostjo enega ali obeh zaljubljencev in ko zaljubljenost sčasoma mine ali ugasne. Sledila bo obravnava prave ljubezni.

Stroka pozna tri ravni »ljubezni«: prva raven je občutek simpatije (privlačnosti), ki jo gojimo do osebe ali več oseb v našem znanstvu. Druga raven je zaljubljenost , ki jo občutimo do določene osebe. Tretja raven pa je ljubezen kot ožji izbor določene osebe kljub vsemu, kar o njej vemo.
Ne po naklučju je vsaka omenjena raven ljubezni praviloma povezana s starostjo ali z določenim življenjskim obdobjem.
Stari Grki so poznali celo osem vrst ljubezni, in sicer: Philea (bratska/sestrska ljubezen), Eros (strast in intimnost), Storge (ljubezen v družini, ki je zasnovana na empatiji in pristnosti brezpogojne ljubezni do otroka), Agapea (nesebična brezpogojna ljubezen), Philautia (zaljubljen/a) v samega sebe ali narcisoidnost), Ludus (začetek zaljubljenosti ali tudi nora zaljubljenost), Pragma je resnična zrela ljubezen in Mania kot obsesivna ljubezen, ki lahko pripelje tudi do norosti.

SE NADALJUJE

Edi Draščič

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190831151134928Domov
Powered By GeekLog