Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190619125525703
Kako mu dopovedati, da mu to zelo, zelo škodi...

ponedeljek, 24. junij 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Pogovarjati se je treba skozi vse leto in ne samo ob kritičnih dogodkih, kot so razna praznovanja ali zaključek šolskega leta.

Starši in vsi drugi odrasli predstavljajo pomemben zgled, zato njihove navade, tudi v zvezi s pitjem alkohola, še kako vplivajo na mladostnikov odnos do alkohola in njegovo odločitev za to početje. "Zavedati se moramo, da so mladostniki bolj ranljivi za večino učinkov alkohola. Prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola," ob tem dodaja Maja Roškar iz Nacionalnega inšituta za javno zdravje.

Pri nas velja, da je že večina slovenskih 15-letnikov kdaj pila alkohol. Razvoj možganov pri mladostnikih namreč pripomore k temu, da mladostniki težje predvidevajo nevarnosti in posledice svojega vedenja, se vedejo bolj tvegano, preizkušajo novosti in iščejo izzive.

Raziskava: Po tem izstopajo mladi v Sloveniji

Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo, v dneh pred počitnicami, opozarjajo naši strokovnjaki. "Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporočamo, da otroci in mladostniki alkohola ne pijejo," so sporočili.

Da so starši pri teh odločitvah še kako pomembni, dokazujejo številne študije. Glavni zaključek pa je, da stališča odraslih do pitja alkohola mladostnika vplivajo na njegovo odločitev za pitje.

Najpozneje in najmanj alkohola so pili mladostniki, katerih starši so:

Prej in več alkohola so pili mladostnik, katerih so starši:

Kako mu dopovedati?
Pogovarjati se je treba skozi vse leto in ne samo ob kritičnih dogodkih, kot so razna praznovanja ali zaključek šolskega leta, svetuje Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ. "Pogovor naj bo odprt in iskren, vsi sodelujoči naj imajo možnost izraziti svoje mnenje in stališče do alkohola. Pomembno je, da se mladostnika ne obsoja in ne podcenjuje njegovega mnenja. Prav tako naj se mu ne žuga in predava. Mladostniku je treba pokazati zanimanje zanj ter skrb za njegovo zdravje in dobro počutje," poudarila strokovnjakinja z NIJZ, ki je dodala, da naj bodo so starši mladostnikom vedno v oporo, še posebej pa v kritičnih situacijah.

Če  se mladostniki ne želijo pogovarjati in starši opazijo, da imajo veliko vprašanj, naj se jih  spodbudi k pogovoru s kakšno drugo osebo ali napoti na spletni portal za mlade http://www.tosemjaz.net/.

Več o odgovornem pitju alkohola lahko preberete tudi še na spletni strani projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.

Vir: zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190619125525703Domov
Powered By GeekLog