Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190503204541350
Srce in ožilje 5.del

torek, 21. maj 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

VPLIV ČUSTEV NA ZDRAVJE

Ob koncu javljanja, poročanja iz frekvence srca in ožilja skozi antropozofski pogled pa še bolj poglobljeno razmišljanje o naših čustvih, vezanih na srce in krvni tlak.

Prav je, da se vprašamo kdo so čustva in zakaj se brez naše zavesti in volje pojavijo, krepijo in izzvenijo v naši duši ali skozi dušo, ki živi predvsem v prsnem košu, v polu sozvočja ter ritma srca in pljuč.Kaj in zakaj počnejo v naši duši, kar se jim zahoče, ne da bi jih z duhom zmogli z lahkoto obvladati, prevzgojiti ali vsaj odsloviti. Čustva, ki iz minute v minuto spreminjajo razpoloženje naše duše, so vsota trenutnih geometrijsko-matematičnih odnosov in razmerij sedmih planetov, ki krožijo okrog Sonca. Življenje čustev ali občutenj omogoča bolj ali manj hitro kroženje krvi v analemi (malo in veliko kroženje krvi, ki oblikuje število osem).

Omenjena oblika kroženja krvi se odvija v srcu, kamor vsa čustva usmerjajo kri in mu skoznjo govorijo: »Jaz sem sovraštvo, strah, zavist, zaljubljenost, skrb,…«
Srce bo ravnokar omenjena čustva doživljalo kot slabljenje življenjskih sil, veselje, radost in navdušenje pa bo občutilo takrat, ko bodo čustva pozitivna, harmonična, dobronamerna. Veselo in radostno srce bo vsekakor podpiralo procese samoozdravitve, samouresničenja, samopodobe,…

Nič čudnega zatorej, če poleg zmanjšanega biopotenciala ledvic moči srca slabijo ali popuščajo tudi skozi neprestano delujoči um, ego in njuno bolečinsko jedro. Kaj vse mora čistost srca prepoznati, sprejeti ali zavrniti skozi ravnokar omenjene vstopajoče informacije.

Naj vas spomnim, da je kri zunanji fizični izraz duha. Eterski ponotranjeni izraz duha pa je telo toplote, kajti mi kot duh in naš imunski sistem prenašamo toploto v vse telesne dele glede na potrebe, ki jih imamo v določenem telesnem tkivu ali organu. Ko duh in njegova organizacija = imunski sistem skozi kri ne dosežeta na primeren način določenega telesnega dela, se tam kaj lahko pojavijo težave. V primeru, da je toplote preveč, se pojavljajo vnetja (akutna in subakutna stanja), v primeru, da fizičnih moči toplote primanjkuje, pa imamo opraviti s kronično-degenerativnimi stanji. Ko bo človek resnično poznal in zmogel svobodno ter z ljubeznijo upravljati z zakoni Vesoljne toplote, bo z ali skozi materijo lahko počel, kar bo hotel. Omenjena sposobnost se imenuje moč ali bolje, Polna Moč Očeta. Čeravno govorimo o veliki skrivnosti, so vedno obstajali ljudje, ki so bili o tem seznanjeni.

Glede nato, da je tudi kri prejemnik in prenosnik fizičnih, eterskih, duševnih in duhovnih moči, kot so tudi naše individualne značilnosti, talenti in kreposti, na »žalost« tudi vzorcev, dvojnikov ali nesvobod, jih bodo moči duha budno opazovale skozi srce v kratki pavzi med diastolo in sistolo (odpiranje in zapiranje preddvorov ter prekatov), torej med sprejemom in izstiskom krvi v arterijo (pljučno inali koronarno). Verjamem, da se kot duh vsaj trudimo to početi aktivno skozi kolikor toliko svobodno razmišljanje, da se postopoma učimo v svojih mislih ločevati pomembno od nepomembnega, večno od minljivega, resnico od golega mnenja,…

Temu bodo dobro služile Vaje za vsak dan v tednu (osem meditacij Rudolfa Steinerja in Vaje za prevzgojo duše in krepitev moči duha).Od volje vas kot duha in Božjih »ušes« v vaše roke.

Vse, kar se v obliki čustev dogaja v nas, se izven nas odvija tudi v obliki kroženja in medsebojnega delovanja, komuniciranja planetov v obliki trigonov, kvadratur, opozicij in konjukcij.

Govorimo o okultni Nebeški pisavi, ki se neprestano izpisuje na nebu (nebesni svod dvanajstih ozvezdij našega Sončnega sistema) in ki vključuje vsakega izmed nas, vse naše telesne organe in dele telesa kot pravzorec. V vsakem trenutku smo vpeti v odnos in razmerje med trenutno pozicijo sedmih planetov in med njihovo postavitvijo v trenutku spočetja. Ta odnos in razmerje sta v neprestanem spreminjanju, zato tudi živimo trenutke navdušenja, depresije, nevtralnosti, radosti,…

Glede na to, da skozi občutke in čustva živimo življenje sanj, ki ni povsem prežeto s svobodnim razmišljanjem in močjo nas kot duha, povzročamo cel kup težav, saj večji del dneva »spimo« ali bolje rečeno, sanjamo.

V primeru, da čustev nismo povsem ozavestili z močmi duha, jih ne bomo zmogli prevzgojiti. Brez pravega vèdenja ali poznavanja sebe kot celote, nas kot bistva-duha, se v nas ne bo nič resnično dobrega, spodbudnega in dovršenega dogajalo, kaj šele uresničilo.

Da so čustva, občutki ali čutenja tista, ki poganjajo kri po žilah in k srcu, se lahko prepričamo na primeru zarodka, v katerem se kri že pretaka, čeprav še nima razvitega srca. Obstajajo živali, v katerih teče kri brez prisotnosti srca. Kri je tudi prenašalka čustva strahu. Bolj kot je strah močan, toliko bolj upočasnjuje kroženje krvi. Strah nas lahko omrtvi, ohladi, povsem paralizira, celo umremo lahko. Tudi zaljubljenost, strast kot nekakšno čustveno vnetje, ki nas močno ogreje, potiska kri z vrtoglavo hitrostjo. Čas je že, da se zavemo, da je hitrost, s katero teče naša kri, torej ritem, frekvenca, s katero bije srce, odvisna od čustev, ki jih doživljamo. V primeru, da Jaz kot Duh ne vladam čustvom moje duše, temveč sem od njih obvladan, kdo potem omogoča bitje mojega srca?Jaz kot Duh ali čustva duše, od katerih sem obvladan? Glede na to, da je srce organ duše, razmislite kar sami. Srce zatorej ni črpalka, saj le odpošilja kri, ki jo vanj usmerjajo in dovajajo čustva, tudi polna prebavila.

Še nekaj, srce je progasta mišica (moči naše volje) in ne gladka, ki deluje brez naše volje. To pomeni, da bomo nekoč zmogli pospešiti ali upočasniti njegov ritem po svoji svobodni volji. Če ne prej, takrat, ko bomo kot duh povsem prevzgojili našo dušo ali svet čustev, želja, poželenj, strasti, simpatije, antipatije.
Če povzamemo, lahko rečemo; število utripov srca na enoto časa je določeno s hitrostjo krvi, ki vstopa vanj, hitrost krvi je določena s čustvi, s čustvi pa ne upravljam jaz kot duh, temveč zaradi njih kot duša trpim. Gledena to, da ne upravljam s celotno sfero ritma (18 vdihov in izdihov, ter 72 utripov srca na minuto = razmerje 1:4), sem nadvladan s čustvi. Čustva pa vsebujejo dve temeljni sili, in sicer simpatijo ter antipatijo. In kdo sta ti dve sili kot bitji, zavesti? Dva botra, zaviralca razpiranja zavesti, uresničitve Projekta-človek.

Skratka, kdo v meni upravlja z mojim srcem, z mojimi močmi dihanja, vzdrževanja ritma, z vsem mojim sredinskim polom ali bitjem, s sedežem, templjem Kristusa v meni?Vzorci ali bolje, dvojniki, izza njih pa njihova vodnika generala-Antikrista. Le čigavo delovanje opazujemo, poslušamo skozi ultrazvok in EKG srca, naše pravo srce ali bivanje in delovanje dvojnikov kot nesvobod ega, ki smo jim dolga leta pridno odpirali vrata skozi izbruhe jeze, skrbi, žalosti, strahov, skozi uživanje alkohola in drog kot topilcev duha, skozi anestezijo, protibolečinska sredstva,….

Vsekakor, ko mačke ali nas kot Duha ni dovolj prisotnega doma, miši plešejo. Ne manjka nam prisotnosti Kristusa kot Logosa vseh Logosov (upravljalni zakon celotnega Vesolja, nas kot celote, vsega vidnega in nevidnega), temveč primanjkuje nam Zofije ali poznavanja Kristusa in nas kot Duha, ki je Eno z Njim. Tudi znanje ni poznavanje in znanost ni modrost, tega nikar ne pozabimo.

Ali lahko ljubimo nekoga ali počnemo nekaj, česar ne poznamo? Težko bi pritrdili, mar ne? Poznavanje ali vèdenje je vsekakor najpomembnejše.

V primeru vzorcev ali dvojnikov pa tole: Ali zmore v nas delovati in nas obvladovati nekaj, nekdo, ki ga ne poznamo, nekaj, v kar ne verjamemo, da obstaja? Tolikobolj, saj ima proste roke, prosto polje delovanja! Kako se omenjenega osvoboditi ali bolje, prevzgojiti, je že daljša zgodba. Kaj več o tem pa ob drugi priložnosti.

KONEC

Franc Božjak

POJASNILO

Prijemi ali različne tehnike harmoniziranja in razlage nastanka neravnovesij, ki so navedene v vsebini Srce in ožilje skozi povišan ali znižan krvni tlak, predstavljajo le možnosti, ki bi vam jih morda razložili in priporočili zdravniki in različni profili zdraviteljev, poznavalci določenih filozofij, miselnosti, zato za morebitne neuspehe, upam, da se razumemo, ne morem prevzemati odgovornosti. Vsebina je namreč polna večplastnih razlag, zatorej izbiro prepuščam Vam. Glede načina uravnovešanja ali zdravljenja pa se posvetujte z vašim zdravilcem ali zdravnikom.
Franc Božjak

LITERATURA IN VIRI

Victor Bott, Medicina antroposofica, IPSA EDITORE, marec, 1992
Luigi Costacurta, Vivi con gli agenti naturali, Copyright by Luigi Costacurta, 1984
Sergio Maria Francardo, Medicina antroposofica familiare, Edilibri, 2004
Dr. Phil Johannes Zwiaver, Antropozofska medicina, Založba Ajda, Vrzdenec
Sveto pismo Stare in Nove zaveze, slovenski standardni prevod iz izvirnih jezikov, Svetopisemska družba Slovenije, Ljubljana, 2006
Leon Chaitow, Cepljenje in imunizacija – nevarnosti, zablode in alternative, En založba Maribor, 1998
Rudolf Steiner, Alcool e nicotina, Editrice antroposofica, Milano, 1998
Udo Renzenbrink, Alimentazione e scienza spirituale, Cooperativa editrice Alassio (SV), 4. Edizioni Italiana, 1990
Walter Holtzapfel le connessioni spiriturali di fegato polmone, rene, cuore, Natura e Cultura editrice, 1995 Alassio
Sven Sommer, Homeopatija, Mladinska knjiga
Christof Jänicke/dr Jörg Grünwald, Alternativna medicina, Modrijan, Ljubljana, 2009
Louise L. Hay, Življenje je tvoje, Iskanja, 1994
Mechthild Scheffer, Bachova cvetna zdravila v teoriji in praksi, DZS, 1994
Dr. med. Josef H. Kaiser, Novi veliki Kneippov priročnik, ZTT, EST, CZ, 1975, München
Nekajletna redna predavanja Enza Nastatija, Trst; Smeri področja: antropozofska medicina, homeopatija, pedagogika, arhitektura, biodinamično kmetijstvo
Predavanja Maria Jannarellia: Antropozofija 2016
Franc Božjak, Klic k spremembi, bolezen ni poraz, 2009
Dr. Markus Wiesenauer, Annette Kerckhoff, Homeopatija za dušo, Mladinska knjiga 2005


LITERATURA FRANCA BOŽJAKA

KNJIGE

 1. PREHRANJEVANJE TELESA, DUŠE IN DUHA, Dobre in vprašljive moči ločevalne diete, veganstva, presnojedstva in posta
 2. KLIC K SPREMEMBI, BOLEZEN NI PORAZ
 3. KAKŠNA BO NAŠA PRIHODNOST, Smo pripravljeni
 4. POT LJUBEZNI K NESKONČNI ENOSTI
 5. KAPLJE MODROSTI, O človeku, Naravi, Zemlji in Vesolju
 6. JAZ SEM, Saint Germain

SKRIPTA (brezplačno jih lahko prejmete po elektronski pošti)

 1. Ustna votlina–zobje, ogledalo človeka kot celote
 2. Rodila in spolovila kot instrument, ambient utelešanja in aktiviranja začetka spusta osebnosti
 3. Skrivnosti dvanajstih svetih noči in prve novoletne minute
 4. Žleze z notranjim in zunanjim izločanjem, 7 barv, čaker, ravni zavesti, notranjih gibanj, življenjskih procesov, stadijev življenja
 5. Alergije in druga kožna neravnovesja
 6. Rastlina–most med mikro in makrokozmosom
 7. Kri kot organ in prenosnik eteričnih, duševnih in duhovnih moči, kvalitet in kreposti
 8. Dednostni in duhovni tok
 9. Resnično, dobro in pravično–trije moralni ideali človeštva
 10. Marija – Zofija
 11. Parusia–manifestacija Kristusa na ravni življenja
 12. Nadangel Mihael kot obraz Kristusa-kako premagati »zmaja«
 13. Skrivnost rojstva in skrivnost smrti
 14. Delovanje Antikrista v današnjem času
 15. Krščanski zakramenti v luči skrivnosti
 16. Poglobljeno doživljanje Božiča
 17. Hranjenje z močmi Svetlobe
 18. Velika noč kot Posvečenstvo
 19. Čustva so odziv telesa na um ali izražanje uma v telesu. Napadalna sovražna misel, denimo v telesu nakopiči energijo, ki ji pravimo jeza. Telo se pripravi na spopad. Misel, da smo ogroženi, bodisi telesno ali duševno, pa povzroči, da se telo skrči in to je telesni vidik tega, čemur pravimo strah. Raziskave so pokazale, da močna čustva sprožajo spremembe celo v biokemičnih procesih v telesu. Te biokemične spremembe so fizični ali snovnividik čustev. Seveda se vseh svojih miselnih vzorcev ponavadi sploh ne zavedamo, a pogosto se jih zavemo šele, če opazujemo svoja čustva…»Emocija« je latinskiizraz začustvo in pomeni »motnja«. Izvira namreč iz latinskega glagola emovere, ki pomeni »motiti«(iz knjige Zdaj, Eckhart Tolle).

  0 komentarjev.


  Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
  www.pozitivke.net
  http://www.pozitivke.net/article.php/20190503204541350  Domov
  Powered By GeekLog