Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190503203054228
Srce in ožilje 2.del

petek, 10. maj 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Nizek krvni tlak

Ljudem z nizkim krvnim tlakom mnogokrat primanjkuje elana, zagona, entuziazma, skorajda ničesar se ne lotevajo z močno voljo, zato tudi hitro izgubijo motiv za določene ideje, izpeljavo projektov. Pogosto so to melanholiki ali flegmatiki, torej manj temperamentni ljudje, ki živijo predvsem v preteklosti, nezanimanju za prihodnost, za spremembe v načinu življenja, razmišljanja. Njihov moto bi lahko bil: »Živi in pusti mi živeti, »spati«, počivati.«

Kakšni pa so vzgibi ali način življenja hipertoničnih ljudi, ki si dan za dnem pridno pripravljajo teren za bodoče srčne, ožiljne in ledvične motnje, otrditve, pa malce pozneje.

Ponovno nas bo zanimalo le bistvo ali pravi pomen posameznega srčno-cirkulatornega zdravstvenega stanja, saj večino tega, kar iščete (prijemi uravnovešanja), lahko najdete v vsaki malo boljši knjigi komplementarne medicine.

Naj vas spomnim, da smo lahko učinkoviti le s pravim poznavanjem ozadja (moči in procesi, ki delujejo izza vidnega, snovno izraženega).

Poglejmo si, kako je dr. Victor Bott okarakteriziral moči izrazitih diastol in sistol v knjigi Antropozofska medicina, Ipsa editore, stran 127 in 128.

Razširitev srca - presnovni tip izrazitih diastol

Zamislimo si osebo, v kateri prevladuje prebavno-presnovni pol ali pretirana absorbcija hrane in z njo povezanih beljakovin živalskega izvora, ki jih ne zmore popolnoma predelati. V pogostih konfliktno-stresnih situacijah etersko telo za tako obsežno delo (izničenje in počlovečenje moči beljakovin) potrebuje in zahteva še več časa in moči, za kar pa večinoma nismo dovolj dobro organizirani.

Sile organizacije duha ali imunskega sistema so v trebušni votlini predvsem zaradi pretirane uporabe uma večinoma preslabotne, da bi nadvladale vstopajoče hiperbeljakovinske značilnosti, zato v različnih delih telesa odreagirajo z vnetjem, s katerim skušajo nezadostno predelane beljakovine »prebaviti«, izničiti in izločiti. Tudi moči srca ne bodo zmogle predelati in izločiti vseh neizničenih in neizločenih presnovnih ostankov, zaradi tega se bodo le-ti zadrževali v medceličnih prostorih, kar bo še povečalo nagnjenost k infekciji. Nepredelane moči beljakovin pa bodo dobra in izbrana hrana bakterijam.

Izguba pravih oblik organa srca se bo zatorej odražala tudi v pogostih vnetjih srca, kot so peri…, mio… in endokarditis. Ti procesi odmika od zdravja ali prevlade presnovnih procesov drevesa življenja so ponavadi počasnejši, bolj prikriti, skorajda neboleči in neozaveščeni (obilen veseljak in rdečeličnež, ki na vsem lepem nenadoma premine).

In terapija, boste morda vprašali? Kot prvo, nikar ne pozabite na profilakso, zaščito in/ali odpravo vzrokov. Pri vseh infektivnih procesih je potrebno organizem najprej vsaj razbremeniti, če ga že ne zmoremo povsem in nemudoma očistiti (vegetarijanska dieta in počitek), dokler se povišana telesna temperatura ne zniža. V obdobju rekonvalescence bo še najbolje, če se odrečemo mesu in jajcem, s soljo pa tudi zmerno in postopoma!

SE NADALJUJE

Franc Božjak

POJASNILO

Prijemi ali različne tehnike harmoniziranja in razlage nastanka neravnovesij, ki so navedene v vsebini Srce in ožilje skozi povišan ali znižan krvni tlak, predstavljajo le možnosti, ki bi vam jih morda razložili in priporočili zdravniki in različni profili zdraviteljev, poznavalci določenih filozofij, miselnosti, zato za morebitne neuspehe, upam, da se razumemo, ne morem prevzemati odgovornosti. Vsebina je namreč polna večplastnih razlag, zatorej izbiro prepuščam Vam. Glede načina uravnovešanja ali zdravljenja pa se posvetujte z vašim zdravilcem ali zdravnikom.
Franc Božjak

LITERATURA IN VIRI

Victor Bott, Medicina antroposofica, IPSA EDITORE, marec, 1992
Luigi Costacurta, Vivi con gli agenti naturali, Copyright by Luigi Costacurta, 1984
Sergio Maria Francardo, Medicina antroposofica familiare, Edilibri, 2004
Dr. Phil Johannes Zwiaver, Antropozofska medicina, Založba Ajda, Vrzdenec
Sveto pismo Stare in Nove zaveze, slovenski standardni prevod iz izvirnih jezikov, Svetopisemska družba Slovenije, Ljubljana, 2006
Leon Chaitow, Cepljenje in imunizacija – nevarnosti, zablode in alternative, En založba Maribor, 1998
Rudolf Steiner, Alcool e nicotina, Editrice antroposofica, Milano, 1998
Udo Renzenbrink, Alimentazione e scienza spirituale, Cooperativa editrice Alassio (SV), 4. Edizioni Italiana, 1990
Walter Holtzapfel le connessioni spiriturali di fegato polmone, rene, cuore, Natura e Cultura editrice, 1995 Alassio
Sven Sommer, Homeopatija, Mladinska knjiga
Christof Jänicke/dr Jörg Grünwald, Alternativna medicina, Modrijan, Ljubljana, 2009
Louise L. Hay, Življenje je tvoje, Iskanja, 1994
Mechthild Scheffer, Bachova cvetna zdravila v teoriji in praksi, DZS, 1994
Dr. med. Josef H. Kaiser, Novi veliki Kneippov priročnik, ZTT, EST, CZ, 1975, München
Nekajletna redna predavanja Enza Nastatija, Trst; Smeri področja: antropozofska medicina, homeopatija, pedagogika, arhitektura, biodinamično kmetijstvo
Predavanja Maria Jannarellia: Antropozofija 2016
Franc Božjak, Klic k spremembi, bolezen ni poraz, 2009
Dr. Markus Wiesenauer, Annette Kerckhoff, Homeopatija za dušo, Mladinska knjiga 2005


LITERATURA FRANCA BOŽJAKA

KNJIGE

 1. PREHRANJEVANJE TELESA, DUŠE IN DUHA, Dobre in vprašljive moči ločevalne diete, veganstva, presnojedstva in posta
 2. KLIC K SPREMEMBI, BOLEZEN NI PORAZ
 3. KAKŠNA BO NAŠA PRIHODNOST, Smo pripravljeni
 4. POT LJUBEZNI K NESKONČNI ENOSTI
 5. KAPLJE MODROSTI, O človeku, Naravi, Zemlji in Vesolju
 6. JAZ SEM, Saint Germain

SKRIPTA (brezplačno jih lahko prejmete po elektronski pošti)

 1. Ustna votlina–zobje, ogledalo človeka kot celote
 2. Rodila in spolovila kot instrument, ambient utelešanja in aktiviranja začetka spusta osebnosti
 3. Skrivnosti dvanajstih svetih noči in prve novoletne minute
 4. Žleze z notranjim in zunanjim izločanjem, 7 barv, čaker, ravni zavesti, notranjih gibanj, življenjskih procesov, stadijev življenja
 5. Alergije in druga kožna neravnovesja
 6. Rastlina–most med mikro in makrokozmosom
 7. Kri kot organ in prenosnik eteričnih, duševnih in duhovnih moči, kvalitet in kreposti
 8. Dednostni in duhovni tok
 9. Resnično, dobro in pravično–trije moralni ideali človeštva
 10. Marija – Zofija
 11. Parusia–manifestacija Kristusa na ravni življenja
 12. Nadangel Mihael kot obraz Kristusa-kako premagati »zmaja«
 13. Skrivnost rojstva in skrivnost smrti
 14. Delovanje Antikrista v današnjem času
 15. Krščanski zakramenti v luči skrivnosti
 16. Poglobljeno doživljanje Božiča
 17. Hranjenje z močmi Svetlobe
 18. Velika noč kot Posvečenstvo
Čustva so odziv telesa na um ali izražanje uma v telesu. Napadalna sovražna misel, denimo v telesu nakopiči energijo, ki ji pravimo jeza. Telo se pripravi na spopad. Misel, da smo ogroženi, bodisi telesno ali duševno, pa povzroči, da se telo skrči in to je telesni vidik tega, čemur pravimo strah. Raziskave so pokazale, da močna čustva sprožajo spremembe celo v biokemičnih procesih v telesu.

Te biokemične spremembe so fizični ali snovnividik čustev. Seveda se vseh svojih miselnih vzorcev ponavadi sploh ne zavedamo, a pogosto se jih zavemo šele, če opazujemo svoja čustva…»Emocija« je latinskiizraz začustvo in pomeni »motnja«. Izvira namreč iz latinskega glagola emovere, ki pomeni »motiti«(iz knjige Zdaj, Eckhart Tolle).

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190503203054228Domov
Powered By GeekLog