Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190404110757257
Sklep akcije Moj zdravnik 2019 - Kdo so najbolj cenjeni zdravniki leta?

četrtek, 4. april 2019 @ 20:15 CEST

Uporabnik: Sonce

Sklep akcije Moj zdravnik 2019
KDO SO NAJBOLJ CENJENI ZDRAVNIKI LETA?

V organizaciji revije Viva se je na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana s slavnostno podelitvijo priznanj iztekla že 23. akcija Moj zdravnik. V njej so se bralke in bralci s svojim izborom zahvalili prek 2.500 zdravnikom, ki pri svojem delu poleg strokovnosti izkazujejo tudi predanost, iskrenost in toplino.

Častni gost in govorec na prireditvi je bil predsednik Vlade Republike Slovenije gospod Marjan Šarec.

Odnosi med zdravniki, pacienti in njihovimi bližnjimi so tisti ključni element, ki osmišlja naziv moj zdravnik. Na prireditvi vsako leto počastimo zdravnice in zdravnike, ki so po mnenju bolnikov iz vse Slovenije najbolj pozorni, razumevajoči in sočutni do njih. V dobrih dveh desetletjih je več kot 300.000 bolnikov povedalo, da globoko cenijo človeško toplino v zdravnikovi ambulanti.

Največ glasov in s tem naziv moja zdravnica 2019 je prejela Vesna Kaloh, dr. dent. med., specialistka čeljustne in zobne ortopedije. 

Poleg prejemnice naziva moja zdravnica 2019 so v preostalih kategorijah največ glasov prejeli:

Gabrijel Škof, predsednik uprave Adriatica Slovenice, ki je zlati pokrovitelj Vivine akcije že 17. leto, je na dogodku poudaril: »Iskrene čestitke zdravnicam in zdravnikom, ki so jim pacienti izrekli priznanje, in reviji Viva, ki nas opominja, da je skrb za sočloveka najpomembnejša vrednota, ki nas druži. Ponosni smo, da smo del ene najbolj srčnih akcij v Sloveniji. Zato jo je treba ne samo podpirati, ampak razširiti glas o njej na vse štiri strani naše države, da srčnost nagrajencev doseže vse ljudi.«

Nad glasovanjem bedi zdravniška komisija v sestavi:

predsednica komisije: Maja Kozlevčar Živec, dr. med., člani: doc. dr. Marjan Premik, dr. med., asist. dr. Karin Sernec, dr. med., Jarmila Trček Breznikar, dr. med., Nada Puharič, dr. dent. med., in Ivica Flis Smaka, dr. med. 

Svečani dogodek so popestrili pevski zbor Medicinske fakultete Cor ter Matevž Šalehar Hamo in Peter Dekleva.

MOJA ZDRAVNICA 2019

Vesna Kaloh, doktorica dentalne medicine, specialistka čeljustne in zobne ortopedije
Najpomembnejši življenjski mentor Vesne Kaloh je bil njen pokojni oče. Bil je vaški zobozdravnik, izjemno predan svojemu delu, ki je velikokrat poudaril, da ima najboljši poklic na svetu. Izbrani poklic ji je bil tako praktično položen v zibelko in tudi prijazen, sproščen, prijateljski odnos do pacientov je prevzela po njem. Pet let je bila zaposlena kot šolska zobozdravnica, izjemno rada je delala z najmlajšimi. Po tem obdobju je začutila željo, da razširi svoje znanje in ortodontija ji je ponujala največ novega. Je najlepša, najbolj čista in najmanj stresna veja zobozdravstva.  Niti najmanj ji ni žal in bi v vseh naslednjih življenjih izbrala povsem enako. »Strokovnih veščin se je vedno možno priučiti; prijaznost, simpatičnost in pozitivizem pa črpa vsakdo v sebi. V naši ordinaciji vsi, od prvega do zadnjega, dajemo pacientom vedeti, da so za nas najpomembnejši, in tako se do njih tudi vedemo,« pravi moja zdravnica leta 2019. Prav pri ortodontskem zdravljenju so, kot opozarja, čakalne vrste nerazumljivo dolge – v Sloveniji na ortodontski aparat čaka kar 14 tisoč otrok, na Štajerskem otroci čakajo celo več kot osem let.

MOJ DRUŽINSKI ZDRAVNIK 2019

Jurica Ferenčina, specialist družinske medicine, Zdravstveni dom Ljutomer
Odločitev za zdravniški poklic je bila jasna že v prvem letniku srednje zdravstvene šole in nikoli je ni obžaloval. »Lepo je, ko lahko nekomu pomagaš, čudoviti so občutki, ko nekomu rešiš življenje,« pravi in dodaja, da je imel že na fakulteti odlične mentorje, predvsem pokojnega prof. Janka Kersnika. Na koncu ga je najbolj pritegnila kombinacija ambulante in dela na urgenci. Sam pravi: »Naziv naj družinskega zdravnika posvečam vsem svojim kolegom, garačem, ki delajo prek vseh svojih zmogljivosti.«

MOJ GINEKOLOG 2019

Aleksander Merlo, specialist ginekologije in porodništva, Porodnišnica Postojna
Medicina ga je zaznamovala že v otroštvu, saj je njegov oče kot splošni zdravnik delal praktično vse, od zdravljenja otroških bolezni, oskrbe poškodb do porodov. Ker ga je večkrat spremljal, je lahko videl, kaj pomeni zapleten porod ali poporodna krvavitev in kako hitro se porod lahko konča slabo. Zato močno ceni prizadevanja slovenskih ginekologov in porodničarjev, ki so po letih dela dosegli, da se je porod preselil v varno okolje porodnišnic, in s tem zmanjšali umrljivost porodnic in novorojenčkov tako rekoč na minimum. Dr. Merlo v postojnski porodnišnici dela skorajda od začetka kariere in ponosen je, da so iz majhne ustanove zrasli v eno najbolj zaželenih in uglednih bolnišnic za ženske bolezni v Sloveniji.

MOJA PEDIATRINJA 2019

Ksenija Kozorog, specialistka pediatrije, Zdravstveni dom Sevnica
»Vsak človek je poklican za neko delo in tisti, ki v sebi začuti, za kaj je poklican, bo svoje delo zagotovo opravljal z veseljem.« Tako je tudi sama kar preprosto vedela, da je medicina tisto pravo, in ni se zmotila, kajti v službo še vedno hodi z veseljem. O svojem poslanstvu pravi takole: »Vsako veselje staršev ob ozdravitvi otroka, pa je to mogoče samo drobna gesta, nasmeh, iskrica v očeh, ko vidim, da je komu bolje, ker sem kaj dobrega svetovala, omogočila, da je bolezen hitreje minila, vse to mi je v strašno zadoščenje. Zaupanje do malih pacientov se gradi z iskrenostjo, veliko pripomore tudi to, da si dosegljiv čim večkrat, ko te potrebujejo, tudi zunaj ordinacijskega časa.« Zgleduje se po dr. Ani Meštrovič, nekdanji predstojnici otroškega oddelka v bolnišnici Celje, prejeti naziv pa vidi kot izraz priznanja za preteklo in sedanje delo, ki je rezultat ne samo strokovnosti, ampak tudi dobrega timskega dela, medsebojnega zaupanja, spoštovanja in pravega občutka do sočloveka. Obenem čuti, da ji nalaga izjemno odgovornost za naprej, da vse doseženo ohranijo in še nadgradijo.

MOJA ONKOLOGINJA 2019

Vesna Ribarič Zupanc, specialistka internistke, UKC Maribor
»Medicina ima širino in prav to me je najbolj pritegnilo, ko sem se po srednji šoli odločala za študij,« pravi. Zadnji dve leti dela z onkološkimi bolniki na oddelku za onkologijo, kjer vsakodnevno skrbi za bolnike, ki potrebujejo paliativno oskrbo. Oddelek je šele v povojih, zato je zelo hvaležna predstojnici Maji Ravnik, da je prepoznala pomen te veje medicine na svojem oddelku in jo spodbuja, da paliativo vključuje v oskrbo bolnikov in jo tudi razvija. Delo s težkimi kroničnimi bolniki jo je pritegnilo, ko je med kroženjem v okviru specializacije na kliniki Golnik poslušala predavanje dr. Urške Lunder o paliativni medicini. »To področje mi je bilo zelo blizu kot človeku. Takrat sem spoznala tudi moč in pomen dobre komunikacije med svojci in bolniki na eni strani in zdravniki na drugi. Kmalu mi je bilo zelo jasno, da bi izdala samo sebe, če ne bi šla v to smer medicine.«

MOJ SPECIALIST 2019

dr. Bogdan Ambrožič, specialist ortopedije
Bogdan Ambrožič je naravoslovec po duši, ki je izbral študij medicine. Za ortopedijo sta ga med študijem na Medicinski fakulteti v Ljubljani navdušila slovita profesorja Janko Popovič in Vinko Pavlovčič, kot mlad zdravnik, doma z Obale, pa si je zelo želel delati v Valdoltri, ki ji je zvest še danes. Dr. Ambrožič je vrhunski operater, pa tudi cenjen predavatelj na konferencah in simpozijih, svoje znanje tudi praktično predaja naprej ortopedom po vsej Evropi. Je eden pionirjev uporabe računalniške tehnologije med operacijo in najsodobnejših bioloških metod zdravljenja z matičnimi celicami. Čeprav ortopedi ne rešujejo življenja, pomembno izboljšujejo njegovo kakovost. »Tudi v ortopedski ordinaciji je pomembno, da s pacientom vzpostaviš sproščen odnos, mu vliješ upanje, ga spodbujaš. Ko imam pred seboj pacienta, vedno pomislim, kaj bi naredil in kako bi se odločil, če bi bil sam v njegovi koži. Tako lažje vzpostavim stik, pomaga mi pri odločitvah, pa tudi v težkih trenutkih, ki jih pri našem delu na srečo ni veliko.«

MOJ ZOBOZDRAVNIK 2019

Rene Male, doktor dentalne medicine
Rene Male kot zobozdravnik nadaljuje družinsko tradicijo. Že kot otrok je veliko časa preživel v zobozdravniški ordinaciji svojega očeta, svojo poklicno pot pa je začel pred 15 leti v ZD Maribor, kjer je pet let delal kot otroški in mladinski zobozdravnik. Nato je sprejel priložnost in prevzel ambulanto s koncesijo v osnovni šoli v Spodnjem Dupleku, po očetovi upokojitvi pa je nasledil tudi zasebno ordinacijo za odrasle v Mariboru. Še danes se spominja besed profesorja Uroša Skaleriča, da dobre zdravnike in zobozdravnike od rokodelcev in obrtnikov ločujeta predvsem etika in odnos do pacienta. Profesor Ljubo Marion pa ga je navdušil za visoko estetske rešitve in sodobne materiale ter pristope. »Največji izziv pri mojem delu je pacientom pomagati, da premagajo strah in jih ne začne stiskati že ob misli, da morajo k zobozdravniku. Če ti pacient zaupa, se lažje sprosti, in to velja za vse, ki se usedejo na stol, ne glede na starost,« pravi o odnosu s pacienti.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190404110757257Domov
Powered By GeekLog