Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20100416221517600
Kako povedati, da delo ni dobro opravljeno, da je nekdo naredil napako?

četrtek, 16. maj 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Pogosto se nam zgodi, da moramo sodelavcu, prijatelju ali najbližjemu povedati, da nismo zadovoljni z rezulati njegovega dela, opozoriti na napako, slabo delo ali neustrezno komunikacijo. Le kako to narediti? Težko nam je, ne pridemo z besedo na dan in jezo ter nezadovoljstvo držimo v sebi. Zatiskamo si oči in ne povemo.

Je to rešitev? Ni. Vsakdo si zasluži pošteno povratno informacijo (feedback) in to čim prej. Zavedajmo se, da se vsi učimo na lastnih napakah in vsak spodrsljaj ali padec vzemimo kot novo izkušnjo, kot še eno stopnjo v razvoju svoje osebnosti. Učenje na lastnih napakah je predpogoj za uspešen osebnostni razvoj. Zato je tako imenovano »povratno sporočilo oz. feedback« tako pomemben. Povratno sporočilo je način učenja. Kot otroci smo se učili hoditi, padali smo in se pobirali, a smo se naučili. Hodimo!

Odrasli pogosto mislimo, da vsi okoli nas pričakujejo, da vse znamo. Pa temu ni tako! Učimo se vsak dan znova in znova. In tistim, ki nam pozitivno in konstruktivno povedo, da nekaj nismo dobro naredili, moramo biti iskreno hvaležni.

Podajanja povratnih sporočil se lahko naučimo. Komunikacija povratnega sporočila mora biti poštena, odprta, iskrena, pozitivna, naravnana na izboljšanje in razvoj. Učinkovita tehnika komunikacije pri podajanju povratnega sporočila je oblika »sendviča«. Zakaj sendvič? Zato, ker je sestavljen iz treh delov:

Prvi, spodnji del – POHVALA

Primer: »Ta projekt si res dobro zastavil, odlično si analiziral in ocenil situacijo ter predvidel trende.«

Drugi, srednji del – KONSTRUKTIVNA KRITIKA

Primer: »Mislim, da bi se lahko še bolj posvetil pomanjkljivostim in slabostim. Dobro bi bilo, če bi predvidel in ocenil rezultate tudi v primeru manj ugodnih gibanj na trgu.«

Tretji, vrhnji – POHVALA (splošen vtis in pozitivne smernice za naprej)

Primer: »Vsekakor pa sem prepričana, da si na dobri poti in, da boš uspešno pripravil projekt za prvo predstavitev vodstvu.«

Tudi v osebnem življenju lahko uporabljamo to tehniko – primer: Danes si skuhal odlično kosilo, res mi je teknilo in hvaležna sem ti. Bilo bi še bolje, če bi kdaj pa kdaj pomil posodo in pospravil kuhinjo. Vsekakor pa si najboljši, znaš presenetiti in me razvajati, ko pridem utrujena iz službe.

Biti moramo iskreni, pozitivni in konkretni, vse naše misli morajo biti usmerjene k učenju in izboljšavam.

Milena Štular

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20100416221517600Domov
Powered By GeekLog