Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20100301202848461
Vpliv lune na zdravje in razpoloženje

četrtek, 31. december 2015 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Jasmina Holclajtner v Karme plus

Za razliko od Sonca, ki vpliva na naš občutek varnosti, ponos, dostojanstvo in ambicijo, Luna vpliva na naš občutek pomanjkanja samozavesti, kolebanja, potrebo po tolažbi, sprejemanje. Sonce vpliva na našo zavest, Luna pa na vse nezavedno, zato bodo odločitve, sprejete pod vplivom Sonca, motivirane z zavednim, racionalnim in odločnim stališčem, medtem ko so odločitve, sprejete v času prehajanja Lune čez občutljive točke v osebnem horoskopu, podkrepljene s nezavednimi željami, impulzi na osnovi čustev in ne razuma.

VPLIV MESECA NA ČLOVEKA
Ker je Luna med elementi, katerih vplive upoštevamo pri izdelavi horoskopa, nam najbližje nebesno telo, njen vpliv prinaša hitre nepričakovane spremembe razpoloženja ali pa vsem dobro znan občutek, da bi bilo bolje počakati naslednji dan in se odločiti zjutraj, saj takrat Luna tvori povsem drugačne aspekte (odnose) s planeti, kar lahko pomeni veliko ugodnejšo rešitev in razpoloženje.

Če je denimo Luna zjutraj še v Škorpijonu in je bil človek zato borben in razdražen, se kasneje v dnevu, ko Luna že prestopi v Strelca, položaj precej spremeni, saj napetost v takem primeru navadno popusti.

POMENA POLOŽAJA LUNE V ROJSTNI KARTI

Če naj bi od potencialov Lune v rojstnem horoskopu dobili kar največ informacij, moramo preučiti tako njen položaj v znamenju zodiaka kot tudi njeno položenost v določeno astrološko hišo (simbolno področje posameznega segmenta našega življenja, kot so na primer družina, denar, prijatelji, služba, domače živali in podobno). Od položaja v znamenju je v največji meri odvisen naš značaj, od astrološke hiše, ki je vpletena, pa področje življenja, na katerem bomo ta značaj najbolj izražali. Tako je na primer oseba z Luno v znamenju Ovna dinamična in ambiciozna, če pa se istočasno nahaja v sedmi astrološki hiši, ki simbolizira partnerske in zakonske odnose, bosta ta ambicija in dinamika najbolj prišli do izraza prav v odnosih z nasprotnim spolom.

Pričakujemo lahko, da bo v zakonu zelo dominantna ali pa bo podzavestno iskala prav takšnega partnerja, lahko pa tak položaj kaže tudi na željo po priljubljenosti in potrebo po pojavljanju v javnosti. Če pa je ista Luna v Ovnu položena v deseto astrološko hišo kariere, bo ženska s takim horoskopom najverjetneje v veliki meri posvečena poslovnosti in si lahko izgradi odlično kariero. Toda pri moškemu s povsem enakim položajem Lune se bo zelo izkazalo, da je pod velikim vplivom matere, žene ali tašče ter da na splošno bolje sodeluje z ženskami kot z moškimi. Morda si bo celo izbral službo, v kateri bo prihajal v stik z ženskami ali pa jim bo v pomoč, kot na primer porodničar, plastični kirurg, koreograf (Oven rad ukazuje in ženske plešejo po navodilih koreografa). V primeru pa, da se poleg take Lune v deseti hiši moškega horoskopa najde še Mars, bog vojne, potem je to lahko sijajen vojskovodja, medtem ko bo prisotnost Merkurja na tem mestu nakazovala dober potencial za dirigenta, dekana in podobno.

V ženskem horoskopu Luna predstavlja njeno dušo, zavest, razpoloženje, mater, sestro, hčer, materinstvo, možnost spočetja, nosečnost. Pozicije v znamenjih Bika, Raka in Rib prinaša močna čustva, privrženost, sentimentalnost, posvečenost ljubljeni osebi in družini. V nekaterih drugih znamenjih pa je Luna šibkejša, na primer v Devici, Škorpijonu in Kozorogu, in ženska s takim lunarnim položajem v rojstnem horoskopu je nagnjena k izogibanju čustvenemu vezanju na kogar koli, pri čemer pomanjkanje ljubezni praviloma nadomešča z usmeritvijo k poslom, delu, službi.
V moškem horoskopu Luna kaže na njegov ženski princip, dušo, podzavest, mater, ženo ali hči, pa tudi na tip ženske, ki mu je všeč (pri čemer je treba upoštevati še vpliv Venere). Če gre za ugoden položaj Lune (na primer v Biku, Raku ali Ribah), je tak moški razumevajoč, čuten in občutljiv, pa tudi potrpežljiv in strpen, kar se ne kaže samo v njegovih odnosih z najbližjimi, pač pa tudi v izbranem poklicu, ki pogosto terja poznavanje človeške duše, kot na primer umetnost, psihologija, medicina in podobno. Nasprotno pa neugodni položaj Lune pri moškem (na primer položaji v Devici, Škorpijonu ali Kozorogu) kažejo na težave v ljubezni, saj svojih čustev ne znajo izraziti, kar večinoma izhaja iz zapletenega in premalo dorečenega odnosa z materjo v času odraščanja, pa naj je šlo za njene komplekse, pretirano posvečenost dolžnostim in delu ali kak tretji razlog. Taki ljudje potem neredko poskušajo obvladovati bodisi svoja čustva (in so racionalni, hladni, zadržani) bodisi z njihovo pomočjo druge ljudi, vse do manipulacije. Po drugi strani pa Luna v Levu, Ovnu ali Strelcu moškemu prinaša ekstravertiranost, nagnjenost k dramatiziranju in težnjo k središču pozornosti, Luna v zračnih znamenjih (Dvojčka, Tehtnica in Vodnar) željo po komunikaciji in odnosih z drugimi, prisrčnosti, v Biku, Devici in Kozorogu stalno iskanje čustvene in materialne varnosti, Luna v vodnih znamenjih, torej Raku, Škorpijonu in Ribah pa skrivnostnost, mistiko in čustveno globino.

SPOJ LUNE IN DRUGIH PLANETOV (konjunkcija)

Iz povedanega je jasno, da ni pomembno le to, kje se v horoskopu nahaja Luna, temveč ji bistven poudarek prinašajo tudi planeti, s katerimi je v tesnem stiku, čemur astrologi pravimo konjunkcija (spoj). Seveda tudi ni vseeno, kateri planeti so to. Luna naj ne bi imela tesnih povezav z agresivnimi planeti, na primer z Marsom, Saturnom in Plutonom, saj denimo ženskemu horoskopu takšni stiki prinašajo komplicirane ljubezenske zveze, težave v nosečnosti in ob porodu, spolne zlorabe in podobno, medtem ko stik Lune z Neptunom kaj lahko pomeni verski fanatizem ali pa zatekanje v sanjarjenje, alkohol, zdravila ali mamila. Moški s takimi povezavami pa je nagnjen k podrejanju ženske, pa tudi sicer k dominaciji nad drugimi, zlasti ženskami.

PREHOD LUNE SKOZI ZNAMENJA

Za svoj obhod okoli sonca luna potrebuje manj kot (koledarski) mesec dni, natančneje je za to dovolj 29 dni. To pomeni, da Luna v takem času prehodi cel zodiakalni krog, rečeno drugače vseh dvanajst znamenj horoskopa. Iz tega sledi, da je Luna v posameznem znamenju eno dvanajstino meseca, kar znese nekako dva dni in pol, to pa je mogoče zelo nazorno videti iz koledarjev, ki imajo dandanes večinoma označene prehode Lune v znamenja, še bolj pa v setvenih koledarjih. Ker tudi že dolgo ni več skrivnost, da je z gibanjem Lune povezana bibavica in s tem vsakodnevno premikanje milijard ton vode, si ne moremo misliti, da njeno gibanje ne bi bilo pomembno tudi za človeka, še posebej ob vedenju, da je človekovo telo sestavljeno iz skoraj treh četrtin vode in da je Luna astrološko simbolno povezana prav z vodo. To nam daje vedeti, da je Luna neločljivo (vprašanje je le, do kake mere intenzivno) povezana s čustvovanjem, pa tudi z dogajanjem na drugih področjih, na primer v družinskih, ljubezenskih in zakonskih odnosih, pa tudi na borzi in v prometu, v neugodnih povezavah z negativnimi planeti pa prinaša tudi velike in strašne dogodke, kot so potresi, cunami, letalske nesreče, poboje in samomore. Pri slednjih je zelo zgovorna tudi statistika, ki kaže, da so samomori najpogostejši ravno v času, ko se Luna na svoji poti dotakne kakega od teh negativnih planetov.

KAKO LAHKO SPREMLJAMO LUNINO GIBANJE BREZ ASTROLOGIJE

Zadosti je, da vodimo dneve zapiske o dogodkih in razpoloženju; ko jih potem vzporejamo z lunarnim gibanjem, ki nam ga prikazuje koledar ali setveni koledar, zlahka opazimo, katere faze našega razpoloženja ustrezajo gibanju skozi zračna ali vodna znamenja ali pa celo potovanja skozi posamezna znamenja, na primer Kozoroga, Raka ali Dvojčka. Seveda je veliko bolje od tega poznati tudi gibanje ostalih nebesnih teles, saj se lahko na ta način bolje pripravimo na kritične dni, razpoloženja ali pa dogodke. Toda tudi brez tega znanja lahko opazimo, kako se ugodne in neugodne faze ciklično ponavljajo, čeprav so seveda posamezni valovi tega gibanja različno močno izraženi oziroma intenzivni. Konec koncev so se ljudje nekdaj (in marsikje se to dogaja še danes) ravnali predvsem po luni, pa naj je šlo za sajenje, gradbena dela, poroke, striženje las in še veliko drugega. Če bi se danes luninih men držali nekoliko bolj, bi se izognili marsikateremu prepiru, napačnemu vlaganju denarja, prehitrim odločitvam in podobno.

Ker v Lunino domeno spadajo tekočine vseh vrst in ker smo ljudje zelo povezani z njenim gibanjem, jo je mogoče obravnavati in upoštevati tudi v zvezi z našim zdravjem, saj vlada tudi telesnim tekočinam in izločkom žlez, predvsem pa ni vseeno, kdaj odidemo na operacijo. Le-teh se je dobro izogniti tedaj, ko se Luna nahaja v znamenju, ki ustreza organu, ki naj bi bil operiran, ko je v zadnji fazi pred mlajem ter za časa mlaja in polne lune.

POLOŽAJ LUNE V OSEBNEM HOROSKOPU

Luna v Ovnu:
prinaša težave z vidom, sinusi ali očmi, vrtoglavico, depresivnost, zadržanost, močne ambicije, težave z okostjem, občutljivost hrbtenice, športne poškodbe.

Luna v Biku:
prinaša težave z uživanjem hrane in presnovo, apetitom, vnetjem jezika, grla, mandljev ali glasilk, nihanje v teku od anoreksije do prenajedanja, hormonske težave, težave s ščitnico, vratnim delom hrbtenice, pa tudi slabo voljo, apatijo ali mesečnost.

Luna v Dvojčkih:
prinaša težave z govorom, kolcanje, živčno prenapetost, bolečine v pesteh in dlaneh, kot tudi zatekanje tega dela telesa, občutljivost bronhijev, težave s pljuči, nestrpnost, negotovost, zgovornost in racionalnost.

Luna v Raku:
prinaša želodčne težave, napihnjenost trebuha, slabo prebavo, velik apetit, nagnjenost k alkoholizmu, željo po sladkarijah, zaprtost vase, težnjo po varnosti, lenobo, bujno domišljijo, halucinacije in melanholijo.

Luna v Levu:
prinaša hiperaktivnost, nihanje pritiska krvi, težave z žilami ali viškom tekočin, tahikardijo, povečanje bolečin v hrbtu, hernijo, športne poškodbe, naivnost ali pa pompoznost.

Luna v Devici:
prinaša težave z želodcem, žolčem, trebušno slinavko, črevesjem, prebavo, željo po sladkarijah in žitaricah (npr. kruhu), suhljatost, temnejšo polt, hernijo, živčnost, racionalnost, drobnjakarstvo in čustveno hladnost.

Luna v Tehtnici:
prinaša težave z zadrževanjem tekočin, ledvicami, hormonsko neravnovesje, živčno in čustveno nestabilnost, negotovost, čustveno zadržanost, nagnjenost k alkoholu, drogi ali grehom.

Luna v Škorpijonu:
prinaša občutljivost vseh organov v spodnjem delu trebuha, recimo ginekoloških težav ali problema s slepim črevesom, hormonsko neravnovesje, hladnost ali nasprotno zelo poudarjeno seksualnost (ki pa praviloma ne vodi k zadovoljstvu, ampak prej k novim napetostim ali frustraciji; možne so tudi poškodbe, močna krvavenja ali pa padec imunskega sistema.

Luna v Strelcu:
prinaša težave z infekcijami, jetri, žolčem, bedri, kolki, imunskim sistemom ali išialnim živcem, pa tudi živčnost, težave z zadrževanjem čustev, naivnost in prilagodljivost.

Luna v Kozorogu:
prinaša pomanjkanje kalcija, težave s sklepi, koleni, lasmi, zobmi in kostmi, možna je slaba prekrvavitev, melanholičnost ali introvertiranost, bolezni po očetovi strani, hitra užaljenost in nekomunikativnost, lahko pa se v takem času ponovno pojavijo ali pa povečajo težave s kako kronično boleznijo.

Luna v Vodnarju:
prinaša težave z živčnim sistemom, ligamenti in drugimi vezmi, hipofizo, hipotalamusom, stegnenicami in kostmi okolčja, možne pa so tudi sistemske bolezni, poškodbe, slaba cirkulacija krvi ali težave z venskim sistemom, slaba volja, nagnjenost k uporabi alkohola ali predoziranju zdravil.

Luna v Ribah:
prinaša težave s stopali, tetivami in telesnimi tekočinami (zadrževanje), možen je zastoj v rasti, srčne težave, šibka dejavnost nadledvičnih žlez, zmanjšano izločanje adrenalina, apatija, melanholija, želja po spanju in povečana želja po alkoholu.

Ob neugodnih položajih Lune se je najbolje izogniti operativnim posegom na naslednjih delih organizma:
v Ovnu - oči, ušesa, karkoli na glavi, vključno s piercingom ali tetovažo, hrbtenica; v Biku - grlo, mandlji, ščitnica, dojke; v Dvojčkih - bronhiji, pljuča, roke, ramena, pesti in dlani; v Raku - želodec, trebuh in dojke; v Levu - srce in žile, hrbtenica; v Devici - želodec, žolč, tanko črevo; v Tehtnici - ledvice, mehur; v Škorpijonu - slepič, debelo črevo, prostata, maternica, jajčniki; v Strelcu - žolč, jetra in kolki; v Kozorogu - materina znamenja, koža, zobje, sklepi, kolena, žile; v Vodnarju - srce in žile, žolč, glava, hipofiza; v Ribah - stopala, nožni prsti, žile, ledvice, ligamenti.

www.astrozenit.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20100301202848461Domov
Powered By GeekLog