NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 11-dec
 • Hrestač

 • ponedeljek 12-dec
 • Ženske premikajo gore

 • sreda 14-dec
 • Božični koncerti festivala Ljubljana

 • četrtek 15-dec
 • Festival Vilinsko mesto

 • petek 16-dec
 • Kvačkamo

 • nedelja 18-dec
 • Božični koncerti festivala Ljubljana

 • torek 20-dec
 • Portreti znanosti

 • sreda 21-dec
 • Pot po Čarobni galeriji

 • petek 23-dec
 • Čarobni gozd

 • nedelja 25-dec
 • Jaslice iz slame

 • ponedeljek 26-dec
 • Mozaik

 • torek 27-dec
 • Čarobne palčke
 • Ulično gledališče skozi lečo

 • sreda 28-dec
 • Portreti znanosti

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Naravno zdravljenje oči in izboljšanje vida   
  nedelja, 17. april 2016 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Yoda

  Uvodno posvetilo
  Pričujoče besedilo posvečam spominu na svojo mamo Ivo Kristan (1925 – 2009), upokojeno medicinsko sestro, ki je zapustila svoje fizično telo 22.12.2009.

  1. Naravno in alternativno zdravljenje oči

  Svoje oči lahko učinkovito pozdravimo v mnogih primerih z naravnimi načini brez obiska zdravnika. Seveda pa se ne bomo odrekli uslugam šolske medicine kadar je to neobhodno zaradi teže in narave bolezni oči. Zdrave oči so tudi osnovni predpogoj za dober in oster vid. O načinih za izboljšanje vida bo govor v točki 2.

  1.1. Smetlika

  Najučinkovitejša pri nas znana rastlina za zdravljenje oči je smetlika. Rastlino lahko naberemo na travnikih sami, ali pa jo nabavimo pri prodajalcih zdravilnih zelišč. Za sedaj še ni na seznamu prepovedanih zelišč, kot se je žal zgodilo z mnogimi drugimi zelišči ki jih sicer uporablja tradicionalno ljudsko zdravilstvo v naših krajih. Poparek smetlike bo uspešno pomagal zlasti pri nekaterih vnetjih, oteklinah, pordelosti, srbečici in podobnih tegobah oči.
  Praviloma bomo uspešno odpravili težave z očmi že po nekaj dneh uporabe smetlike.

  Poparek smetlike bomo tako večkrat dnevno uporabili za ispiranje oči. Čaj smetlike je v ta namen najbolje vsakokrat pripraviti sveže. Zavremo naprimer 1dl vode, odstavimo in damo zelo majhno količino posušene smetlike v vrelo vodo ter pustimo kakih 5 minut preden zeliščni poparek precedimo v stekleno ali porcelanasto skodelico. Potem počakamo da se ohladi na telesno temperaturo in začnemo z ispiranjem oči. Potrebno količino smetlike v poparku bomo določili izkustveno glede na barvo poparka, ki naj bo po 5 minutah temno zlatorumene barve.

  Posamezno oko lahko ispiramo tako da v dlan nalijemo majhno količino smetlike in potem pomočimimo odprto oko v dlan nad umivalnikom. Če imamo oko prekrito z lepljivimi izcedki, ali luskinami lahko pri tem še zelo narahko oko pomencamo z mekkim delom dlani kar bo pripomoglo k mehanskemu čiščenju in stiku očesne sluznice s smetliko. Na rahlo pekoč občutek, ki se pojavi v očesu čez čas se ne oziramo. Pred izpiranjem oči si moramo roke seveda temeljito umiti z milom.

  Zunanja raba smetlike je znana v ljudskem zdravilstvu proti vnetju robov vek in veznice, »zlepljenim očem«, očesnemu ječmenu, očesnim motnjam alergičnega izvora, splošni očesni utrujenosti ter motnjam v vidu, mišičnega in živčnega izvora, ter v homeopatiji proti vnetju očesne veznice, ima protibakterijsko delovanje ter deluje kot sredstvo za krčenje in krepitev tkiv. Smetlika se uporablja za zdravljenje različnih očesnih akutnih in kroničnih vnetij, blaži bolečine, zbadanje v očeh, solzenje in pomaga pri poškodbah in razjedah roženice ter pomaga pri preobčutljivosti na svetlobo.

  Tudi stiški pater in zeliščar Simon Ašič je svetoval uporabo smetlike pri vnetju oči, za krepitev oči, oslabelih in utrujenih od branja in pisanja, dandanes predvsem od računalnika, pri vnetju veznic in vek, šarenice, zeleni mreni, čirih roženice, solzečih se očeh in nejasnemu vidu.
  O smetliki najdemo obilo podatkov tudi na internetu, naprimer zapis Mariborske lekarne Maribor: http://www.mb-lekarne.si/index.php3?p=izdelki_smetlika

  1.2. Refleksoterapija stopal in dlani

  Naše oči se bodo hvaležno odzvale tudi na stimulacijo refleksnih con oči na stopalih in dlaneh. Tako lahko zmanjšamo, ali celo odpravimo marsikatero motnjo in težavo. Refleksoterapija je precej kompleksna in celostna metoda in bi zato njena obravnava presegala okvirje tega članka. Na kratko bom omenil nekaj praktičnih vidikov refleksoterapije, izčrpneje pa se lahko s tem seznanimo v različnih virih. Zaradi poljudnega sloga in obilice nazornih slik priporočam knjigo »Refleksoterapija stopal« avtorice Hanne Marquadt, izdal Tomark 1990. Seveda pa je na voljo tudi ponudba spletnih knjigarn, naprimer
  http://www.juliadoria.com/knjigarna/q/artikel/169/ZDRAVJE_IZ_STOPAL_-_PRIROCNIK_ZA_REFLEKSOTERAPIJO

  V bistvu je stanje naših delov telesa v tesni povezavi s stanjem refleksnih con na nogah in rokah. Zato moramo še zlasti poskrbeti za urejenost stopal. Brez tega ne moremo pričakovati popolnega uspeha v zdravljenju oči in seveda tudi ne kateregakoli drugega organa, ali dela telesa. Potrebno je odstraniti trdo kožo, kurja očesa, ki so često tudi virusnega porekla in glivične tvorbe. Včasih lahko veliko naredimo sami z lamisil kremo proti glivicam, pa z uporabo strgala za trdo kožo, razkužila in seveda z popolno higijeno stopal. Podplati bi morali postati čisti, mehki, da jih lahko dobro refleksno stimuliramo. Za refleksno masažo stopal in dlani (prednost imajo stopala) si lahko nabavimo lesen masažer, za silo pa koristi tudi hoja po prstih, počepi, tek. Tako stimuliramo refleksne cone oči, ki so na spodnji strani 2 n 3 prsta pri podplatu in pa na podplatu okoli korenov teh dveh prstov. Pri tem pozor na morebitna boleča mesta! Boleča mesta v določeni refleksni coni pomenijo dejansko motnjo pripadajočega dela telesa in potrebo po refleksni stimulaciji, s katero lahko to motnjo odpravimo. Morali bomo torej prenesti nekaj bolečine saj je potrebno intenzivno stimulirati zlasti boleče točke znotraj posamezne cone. Preko bolečine tudi najlaže najdemo ustrezne točke, ki jih je potrebno natirarati.

  Vidimo da opisane refleksne cone oči praviloma pri naravni hoji nimajo skoraj nobene stimulacije, še celo če uporabljamo natikače z akupresurnim rastrom. Zato je nujna in koristna dodatna naravna stimulacija s hojo po prstih, tekom, kolebnico, itd. Z malo vaje se bomo izurili ta mesta še posebej izpostavljati pritisku na podplat obuvala, ali ob tla, če smo bosi in tako kjerkoli in kadarkoli stimulirati refleksne cone oči. Pozoren in občutljiv praktikant bo tudi hitro opazil takojšnje povratne učinke na oko in vid.

  2. Izboljšanje vida

  Za izboljšanje vida brez uporabe očal bomo načinoma zdravljenja oči iz prve točke dodali predvsem še vaje za oči po metodi doktor Batesa in ustrezne pripomočke v ta namen. Za dosego rezultatov izboljšanega vida pa seveda ne bo zadoščalo nekaj dni. Uspeh bomo zabeležili šele z vstrajnostjo v daljšem obdobju pri čemer bomo vsakodnevno prakticirali kombinacijo vseh treh osnovnih načinov, ki so: uporaba zeliščne čajne kopeli smetlike za oči, refleksoterapija in vaje za oči po metodi dr. Batesa. Alternativno in dopolnilno bomo uporabljali še rastrska očala za izboljšanje ostrine vida.

  Omeniti je treba še pomemben psihosomatski vpliv na naš vid. Gre za to da določena stresna in potlačena podzavestna konfliktna psihomentalna stanja, oziroma negativni vzorci lahko začasno povzročijo občutne motnje in poslabšanje naše vidne zaznave. Po eni strani gre tu za učinke tenzijskega miozitisa na fizični organ očesa po drugi strani pa za simptomatično motnjo »notranjega« vida. Po analogiji na digitalni fotoaparat bi to lahko primerjali enkrat z napako optičnega zooma, oziroma mehanizma z lečami (fizično oko), drugič pa z napako elektronskega zooma, oziroma procesorja ter njegovega programa (um, zavest o videnem). Obstajajo mnogi dobri načini in tehnike za reševanje stresa ter odpravo simptomatičnega poslabšanja vida. To so naprimer zavestno energijsko dihanje, joga, ozavestenje psihomentalnih vzrokov, itd. Ta obsežna tematika bi terjala posebno obravnavo, ki bi presegala naš okvir izboljšanja »fizičnega« vida.

  2.1. Vaje in nasveti za za izboljšanje vida po metodi dr. Batesa

  Dr. Bates je razvil in sestavil obsežno zbirko vaj za oči in nasvetov za izboljšanje vida, ki lahko pripomorejo do izboljšanja ostrine brez nošenja očal. V povzetku lahko rečemo da gre za načine, ki izboljšajo prekrvavljenost, energiziranost, gibljivost, prilagodljivost, na splošno funkcionalnost in vitalnost očesa ter vida. Vaje in nasveti dr. Batesa pripomorejo k sproščanju, obnavljanju, vitalnosti in zdravju naših oči pa tudi naše mentalne sposobnosti vidnega razločevanja. Omenil bom samo nekatere nasvete izmed mnogih: zavestno premikanje oči v razne smeri, zavestno spreminjanje razdalje opazovanega predmeta, masaža, sproščanje in energiziranje očesa, vizualizacija in pomnenje predmetov. S tem ko uporabimo besedo »zavesten« mora takoj postati jasno da ne moremo ločiti telo in um in ju obravnavati ločeno. In med drugim to tudi pomeni da ne treniramo (samo) oči ampak (tudi) možgane in um za gledanje. In tako tudi v nasvetih po metodi dr Batesa lahko med drugim zasledimo tudi vaje vizualnega predstavljanja, oziroma vizualizacije in vizualnega pomnenja.

  Kdor bi želel celovito slediti napotkom dr Batesa si bo vsekakor našel ustrezno literaturo, za primer pa navajam eno od spletnih ponudb: »Boljše življenje brez očal - Vaje za izboljšanje vida po metodi dr. Batesa«, avtor Christopher Markert, 1997, na
  http://www.cangura.com/knjigarna/zdravje/ostalo-zdravljenje/zalozba-mavrica-boljse-zivljenje-brez-ocal-vaje-za-izboljsanje-vida-po-metodi-dr-batesa.php.

  2.2. Rastrska očala

  So cenen in dobrodošel pripomoček, ki v določenih pogledih nadomesti vaje po metodi dr Batesa, vsekakor pa ta očala ne morejo biti nadomestek pri določenih nasvetih, ki se tičejo energetske masaže, sproščanja in podobno. Zato jih sam uporabljam dopolnilno k ostalim naštetim pristopom. Zelo na kratko bi učinek rastrskih očal na izostritev slike lahko primerjali z učinkom gledanja skozi priprte oči, ali pa z učinkom zmanjšanja odprtine zaslonke na povečano globinsko ostrino pri fotoaparatu. Zato dobimo ostrejše fotografije pri boljši svetlobi in zato rabimo za oster vid dobro svetlobo. O rastrskih očalih se lahko podrobneje poučimo pri internetnih ponudnikih. Naprimer:
  http://dobervid.blogspot.com/2008/05/rastrska-oala.html in http://www.misteriji.si/art/0/Rastrska_ocala_rjava

  Spletna revija Misteriji v svoji ponudbi vključuje med drugim sam opis delovanja rastrskih očal (Luknjice za boljši vid), testni list za trening in kontrolo vida in dodatno še 15 vaj, oziroma nasvetov za boljši vid (15 vaj za izboljšanje vida). Bralec si lahko prenese brezplačno na svoj PC vsako od omenjenih datotek. Zaradi aktualnosti zgoščenih, skrajšanih navodil za praktično uporabo v nadaljevanju dodajam teh 15 vaj v celoti. Spisek je sicer zelo skrajšan in okrnjen komercialni ekvivalent povzetka, ki bi ga dobili z resnim proučevanjem napotkov doktor Batesa. Dosleden in zahtevnejši praktikant si bo 15 spodnjih točk vsekakor dopolnil, so pa uporabna osnova za začetek.

  15 VAJ IN NASVETOV ZA OSTER VID

  1. GIBANJE – Oko, ki normalno vidi, se nenehno giblje. Če se to gibanje upočasni, postane vid neoster. S povečano telesno dejavnostjo povečamo gibljivost in prekrvitev oči in očesnih mišic.
  2. DIHANJE – Površno, neenakomerno in sunkovito dihanje povzroča številne telesne in živčne motnje. Večina odraslih vdihne 15-krat na minuto, število štirih vdihov in izdihov pa je idealno. Vsak vdih naj bi se začel v trebuhu, od koder naj se širi navzgor, dokler se ne napolnijo še pljuča. Izdih naj bo daljši od vdiha.
  3. STRES – Ko smo preobremenjeni in v stresu, z napakami deluje tudi naš vid. Oči postanejo negibljive, začnejo strmeti in se naprezati. Sprostite vrat, tako da z glavo krožite v obe smeri. Potisnite glavo naprej in potem nazaj. Če izboljšamo telesno držo, se nam včasih lahko izboljša tudi vid.
  4. PREHRANA – Skrb za zdrave oči se prične na krožniku. Uravnotežena prehrana z dovolj vitamini, minerali, maščobami in balastnimi snovmi je podlaga dobrega vida.
  15 pomembnih živil za zdrave oči: agrumi, paprika, bezeg, borovnice, črno grozdje, olja iz žitnih kalčkov, paradižnik in paradižnikov sok, špinača, korenje, buče, soja, laneno seme, polnozrnati izdelki, alge, peteršilj, ribe.
  5. SOLZE – Solze preprečujejo izsuševanje oči ter iz njih odplavljajo bakterije, prah in tujke. Preprost način za navlažitev suhih oči je zehanje. Nasvet: na široko odprite usta in masirajte čeljustna sklepa.
  6. VODA – Pri jutranjem umivanju 20-krat poškropite odprte oči s hladno vodo.
  7. MEŽIKANJE – Čim pogosteje utripajte z vekami. Če trenete vsake tri sekunde, je to približno normalno.
  KREPITEV MIŠIC OČESNEGA ZRKLA
  8. Oči premikajte gor in dol, levo in desno, po obeh diagonalah, krožno v obeh smereh.
  9. Iztegnite roko. Poglejte v vrh kazalca in približajte prst k obrazu. Sledite mu z očmi, dokler se z njim ne dotaknete točke med obrvmi.
  10. Oči usmerite na konico nosu in jih nato sprostite.
  11. POLAGANJE DLANI – Najprej ogrejte dlani, tako da ju močno drgnete eno ob drugo, dokler ne postaneta topli. Nato mehko položite rahlo izbočene dlani na zaprte oči, se sprostite in počasi dihajte.
  12. SONČENJE OČI – Kadar je možno, sproščajte zaprte oči na sončnih žarkih, ki prekrvijo celice in jim dostavijo hranilne snovi. Najprijetnejša je svetloba vzhajajočega ali zahajajočega sonca. Pozor! Nikoli ne glejte v sonce z odprtimi očmi!
  13. OČESNA AKUPRESURA – Okoli oči je veliko akupresurnih točk. Z masažo teh točk izboljšamo krvni obtok v očeh. S kazalcem in sredincem nežno masirajte kost okoli oči. Masirajte krožno proti nosnemu korenu, sicer boste oslabili očesne živce in povzročili gube.
  14. REFLEKSNA MASAŽA DLANI – Na obeh dlaneh masirajte spodnja členka na kazalcu in sredincu.
  15. TESTNI LIST – Premikajte oči med dvema testnima listoma, na razdalji 6 m in 30 cm.

  Yoda

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • http://www.mb-lekarne.s...
 • http://www.juliadoria.c...
 • http://www.cangura.com/...
 • http://dobervid.blogspo...
 • http://www.misteriji.si...
 • Več od avtorja Yoda
 • Več s področja * Zdravje, gibanje in bivanje

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Naravno zdravljenje oči in izboljšanje vida | 2 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Naravno zdravljenje oči in izboljšanje vida

  Prispeval/a: Yoda dne četrtek, 21. april 2016 @ 22:05 CEST
  Zdravljenje oči in vida po Grigoriju Grabovoju

  http://www.pozitivke.net/forum/viewtopic.php?showtopic=9193

  Prava regeneracija je možna s tehnologijami Grigorija Grabovoja. Na zgornjem linku so nekatere konkretne uporabne informacije. Nevrovegetativna distonična stanja dokaj negativno vplivajo na poslabšanje vida zato sta pomembna sprostitev in mir psihomentalno in fizično.


  Naravno zdravljenje oči in izboljšanje vida

  Prispeval/a: Pot dne torek, 19. julij 2016 @ 23:05 CEST
  Se globoko strinjam s tem komentarjem spoštovani Yoda. Pa bi dodal, da to
  ne velja samo za slabovidnost temveč za vsakršno bolezensko stanje.
  Govorim iz dolgoletnih lastnih izkušenj. Hvala


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2022 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,73 seconds