Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20100126143602551
UNICEF Slovenija je s pomočjo slovenskih darovalcev zbral že 118.900 evrov za nujno pomoč na Haitju

torek, 26. januar 2010 @ 14:36 CET

Uporabnik: Sonce

Slovenski darovalci so ob katastrofalnem potresu na Haitiju izkazali veliko  solidarnost s prizadetimi prebivalci. UNICEF Slovenija je z njihovo pomočjo do danes zbral že izjemnih 118.900 evrov, prvo nakazilo v vrednosti 101.000 evrov pa je že nakazal za nujno pomoč otrokom in njihovim družinam na Haitiju. Velika humanitarna akcija se nadaljuje.

UNICEF Slovenija je že dan po potresu pričel z akcijo zbiranja sredstev za nujno pomoč otrokom in družinam, ki jih je prizadel katastrofalni potres na Haitiju. S tem se je vključil v svetovno akcijo zbiranja sredstev, v okviru katere potrebuje UNICEF 127 milijonov dolarjev za nujno pomoč prizadetim na Haitiju v naslednjih 6 mesecih. Glede na to, da otroci predstavljajo skoraj polovico prebivalstva Haitija, ima UNICEF še posebej pomembno vlogo.

Otroci so ob tovrstnih kriznih razmerah najbolj ranljivi, zato potrebujejo posebno pomoč in zaščito. Zaradi pomanjkanja čiste vode in ustreznih sanitarnih naprav, zavetišč  ter hrane je njihovo zdravje najbolj ogroženo, dodatno pa ga ogroža nevarnost izbruha bolezni. Pomanjkanje hrane lahko vodi v podhranjenost ali dodatno izčrpanost otrok.

Mnogi izmed njih so izgubili starše in so prepuščeni sami sebi, s tem so bolj izpostavljeni zlorabam, izkoriščanju in trgovanju z ljudmi, zaradi travmatičnih izkušenj pa potrebujejo tudi psihosocialno pomoč. Prekinjeno je tudi  izobraževanje otrok, saj je bila v prestolnici porušena večina šol.

Doslej je na Haiti prispelo pet letalskih pošiljk UNICEF-ovih paketov nujne pomoči, ki so vsebovale pitno vodo, posode za vodo, oralno rehidracijsko sol proti dehidraciji, tablete za prečiščevanje vode, hrano, medicinske pripomočke,  šotore, ponjave in  zdravila. Dodatnih pet letal z nujno življenjsko pomočjo je na poti proti Santo Domingu in naj bi prispela do konca tedna. Kljub logističnim in varnostnim težavam, vse več otrok in njihovih družin prejema humanitarno pomoč.

UNICEF namenja največjo pozornost zagotavljanju čiste pitne vode, terapevstkemu hranjenju otrok in zaščiti otrok. Dnevno razdeli 200.000 litrov vode, podvojil pa je tudi število razdelilnih mest iz 15 na 30. Prednost pri zagotavljanju pitne vode imajo sirotišnice, bolnišnice in zavetišča.

Ker podhranjenost najbolj ogroža dojenčke in otroke do dveh let, je UNICEF za 6000 otrok že zagotovil posebno terapevtsko hrano z visoko energetsko in beljakovinsko vrednostjo. Na poti je tudi redna tedenska zaloga hrane za dodatnih 1500 otrok, ki bo preprečila hudo in akutno podhranjenost med haitskimi otroki. UNICEF otrokom zagotavlja tudi dodatke vitamina A, cepiva proti ošpicam in spodbuja dojenje novorojenčkov.

Posebno pozornost potrebujejo najbolj ranljivi otroci. UNICEF je v sodelovanju s partnerskimi organizacijami in haitsko vlado zato že začel s procesom iskanja ter evidentiranja otrok, ki so v potresu izgubili svoje starše ali so bili od njih ločeni.

Prizadeva si za ponovno združitev otrok z njihovimi primarnimi ali razširjenimi družinami, kjer je to mogoče, in jim nudi potrebno zaščito, saj so otroci brez spremstva bolj izpostavljeni zlorabam, izkoriščanju in trgovanju z ljudmi.  Vzpostavlja tudi posebna otrokom prijazna zavetišča, kjer bodo otroci lahko nadaljevali s šolanjem, se varno igrali in prejemali psihosocialno pomoč.

Zbiranje sredstev za nujno pomoč na Haitiju se nadaljuje. Posamezniki in podjetja lahko prispevajo na:

Račun:     02085-0017741956
Ime:          UNICEFSlovenija
Naslov:    Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana

Namen:    Pomoč žrtvam potresa na Haitiju
Sklic:       747328

Posamezniki lahko prispevajo tudi tako, da pošljejo SMS s ključno besedo UNICEF na 1919 in prispevajo 1 euro za pomoč otrokom, ki jih je prizadel potres ali prispevajo preko spletne strani www.unicef.si.

Vir: unicef.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20100126143602551Domov
Powered By GeekLog