Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20090830131514402
Um, gospodar sveta 9.del

sreda, 9. junij 2021 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Premagovanje bolečine
Utelešena bolečina, temna senca, ki jo meče ego, se boji svetlobe vaše zavesti. Boji se razkrivanja. Njeno preživetje zavisi od vašega istovetenja z njo kot tudi od zavestnega strahu pred soočanjem z bolečino v vas. Toda, če se ne soočite z njo, če v bolečino ne vlijete svetlobo vaše zavesti, jo boste prisiljeni znova in znova preživljati. Toda, brez skrbi, ob soočenju bolečina ne more premagati moči vaše pozornosti.

Utelešena bolečina ne želi, da jo opazujete neposredno in jo vidite takšno, kakršna je. Tisti trenutek, ko jo opazite, občutite njeno energijsko polje znotraj vas in bodite naj pozorni; s tem se identifikacija z bolečino prekine. Na sceno bo stopila višja dimenzija zavesti – »prisotnost«.

Postanete priča ali opazovalec utelešene bolečine. To pomeni, da vas ta ne more več izkoriščati, s tem da se pretvarja, da je isto kot vi; tudi se ne more več obnavljati skozi vas. Našli ste svojo najglobljo moč. Opazovanje bolečine pomeni tudi sprejemanje bolečine kot dela tistega, kar ste v tistem trenutku.

Ko prenehate z istovetenjem z bolečino, vas bo ta še nekaj časa poskušala s prevaro pripraviti do ponovnega poistovetenja z njo. Tu gre za določeno vztrajnost. V tem stadiju lahko ustvarja fizično nelagodje in bolečine v raznih delih telesa, a  ne dolgo. Ostanite prisotni in zavestni, buden čuvar vašega notranjega prostora; takrat ne bo več mogla nadzorovati vaših misli. Bolečina bo postala gorivo za plamen vaše zavesti.

Morda pa ste privrženec bolečine in boste v boju z njo naleteli na hud odpor. V tem primeru morate to privrženost ozavestiti in premagati.

Vsaka emocija, v katero vnesete svojo prisotnost, hitro popusti in se preobrazi. Če gre za fizični simptom, bo pozornost, ki mu jo boste posvečali, preprečila, da bi se pretvoril v čustvo ali misel. Ne dovolite bolečini, da se polasti vašega uma in prevzame razmišljanje. Opazujete jo. Občutite njeno energijo neposredno v telesu. Kot veste, popolna pozornost pomeni popolno sprejemanje. Zaradi popolne pozornosti se bolečina pretvori v zavest, tako kot se poleno, ki je izpostavljeno ognju, spremeni v ogenj.

Recept za boj z bolečino  je torej takle: Usmerite pozornost na občutek v vas. Prepoznajte utelešeno bolečino. Sprejmite dejstvo, da obstaja. Ne razmišljajte o njej, ne dovolite, da občutenje pretvori v razmišljanje. Ne sodite in ne analizirajte, ne delajte iz nje posebnega objekta. Ostanite prisotni in nadaljujte z opazovanjem dogajanja v vas. Zavedajte se ne le čustvene bolečine, temveč tudi tistega,  ki nadzira, tihega opazovalca. To predstavlja moč sedanjega trenutka, moč vaše osebne zavestne prisotnosti.

Ko nastopi močna bolečina, je najbolj običajna stvar, da želite pobegniti od nje. A ne morete ji pobegniti. Izhoda ni. Pač pa obstaja prehod. Zato ne odvračajte pogleda od bolečine. Soočite se z njo, občutite jo v popolnosti. Ne razmišljajte o njej, občutite jo! V svoji glavi ne gradite scenarijev v zvezi z njo. Ne dovolite, da um iz vas ustvari žrtev. Samopomilovanje, razmišljanje in govorjenje o vaši bolezni vas bodo zadrževali v trpljenju. Ker od občutka ni mogoče pobegniti, je edina možnost spremembe, da se vanj poglobite, sicer se ne bo nič spremenilo. Vso pozornost torej posvetite tistemu, kar občutite in se ob tem poskušajte vzdržati miselnega označevanja. Bodite prisotni z vsem svojim bitjem in zgodilo se bo, da bo plamen vaše zavesti vnesel svetlobo v temo bolečine. S popolno pozornostjo ste izvršili svojo predajo. Popolna pozornost je isto kot popolna predaja. Noben skriti odpor tu ne more obstati. Prisotnost odstrani čas, ta pa je trpljenju nujno potreben. Zato ne more preživeti v sedanjem trenutku.

Se nadaljuje

Zoran Železnikar
www.prisluhni.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20090830131514402Domov
Powered By GeekLog