Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20081229195316160
Življenje s taščo je pogubno

sobota, 3. marec 2018 @ 05:02 CET

Uporabnik: Sonce

Znanstveniki so dokazali, v kar so bili mnogi že dolgo prepričani. Življenje s taščo lahko resno ogrozi zdravje snah. Včasih je dovolj, da se tašče samo spomnite, pa je dan pokvarjen. Znanstveniki pa so sedaj dokazali, da ženske, ki živijo skupaj s taščami pod isto streho, obolevajo trikrat pogosteje kot tiste, ki so na svojem. Najpogostejše so težave s srcem, stres, da se mora ženska v takšni skupnosti vesti kot mama, partnerica in hčerka obenem, pa lahko povzroči tudi povišan krvni tlak in diabetes.

Kar se tiče številk, so znanstveniki z japonske Univerze v Osaki v raziskavo vključili 91.000 parov srednjih let, ki so jih spremljali 14 let v obdobju od 1990 do 2004. Med tem časom je 339 oseb umrlo zaradi srčnih bolezni, 6255 pa zaradi drugih vzrokov. Ženske, ki so živele s taščami, so se spopadale s srčnimi boleznimi trikrat pogosteje kot ostale srečnice.

Dvakrat bolj so boleznim, ki jih povzroča stres, izpostavljene tiste, ki imajo otroke. Enakemu tveganju so izpostavljene tudi ženske, ki po poroki še naprej živijo s svojimi starši. Vendar pa ima bivanje v tako razširjeni družini tudi prednosti, saj ženske manj pijejo in kadijo, kakor če bi živele zgolj s partnerjem, še razkriva raziskava.

Soproge: Tašče so ljubosumne
V drugi podobni študiji je psiholog Terri Apter z Univerze Newnham ugotovil, da več kot 60 odstotkov  soprog meni, da so tašče ljubosumne nanje. Nekatere tašče gredo celo tako daleč, da nevestam pošiljajo vznemirljiva sporočila. Tako je eni od anketirank bodoča tašča dva tedna pred poroko poslala sporočilo, da mora razumeti, da njen sin misli nanjo vsako minuto.

To so seveda ekstremi, sicer pa tašče pogosto postavljajo razne zahteve, kritizirajo in igrajo žrtev ter se pritožujejo, da so preveč izločene iz sinovega življenja, s snahami pa se prepirajo predvsem zaradi kuhe, vzgoje otrok in čiščenja.

Konflikti v družini se najpogosteje dogajajo med ženskami, pravi Apter. "Medtem ko se borita za pozicijo prve ženske v družini, druga drugo vidita kot grožnjo." Moški so veliko bolj zadovoljni, le 15 odstotkov jih je potožilo, da v odnosu s taščo obstajajo napetosti.

Vir: www.zurnal24.si

2 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20081229195316160Domov
Powered By GeekLog