Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20080503202749386
Poraz

torek, 3. junij 2008 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Devi

Skrivnost resničnega uspeha

Ko je jutro, je jutro. Ko je večer, je večer. Tukaj ni nobenega vprašanja izbire. Odvrzi izbiro in prost boš vsega – svoboda je možna le, če ne izbiraš. Torej, ko si mlad, je čudovito; ko si otrok, je čudovito; ko si star, je čudovito; ko umiraš, je čudovito – saj nikoli nisi ločen od vsega, si zgolj val v oceanu.

Če začne val v oceanu razmišljati o sebi kot o posamezniku – bo takoj nastopila težava. Val v oceanu nikoli ne razmišlja o sebi kot o ločenem, in kamorkoli ga ocean ponese, je voljan, radosten, plesoč v tisti smeri.

Pesem mistika Kabirja pravi:
Govoril sem s svojim srcem in rekel: zakaj si tako nestrpno? Mar tisti, ki skrbi za ptice, živali in žuželke in je skrbel zate, ko si živel v materinem trebuhu ne bo skrbel za tebe zdaj, ko si prišel k njemu od tako daleč? Resnica je, da si se sam odvrnil od nasmeha Gospoda svojega in se odločil oditi v temo. In zdaj tavaš in misliš na druge in si pozabil, kar si nekoč vedel in zakaj ima ves tvoj trud v sebi isti čuden poraz.

Stvari se zgodijo, ko se morajo zgoditi; zavezane so k izpolnitvi, zato se morajo zgoditi. Vse gre dobro – samo zaupaj. Spomni se razlike. Teologi pravijo: »Veruj v koncept boga.« Mistik reče, nobene potrebe ni verjeti v koncept boga, samo začuti harmonijo v obstoju. Ni koncept, ni stvar vere – harmonijo lahko začutiš, povsod je navzoča.

Je skoraj otipljiva. V trenutku, ko čutiš, da si eno z vsem, pride sprostitev, zgodi se nenadno prepuščanje. Ne rabiš se več držati za sebe, lahko se sprostiš. Ni potrebe, da ostaneš napet, saj ni zasebnega cilja, h kateremu bi stremel. Pluješ z bogom. Božji namen je tvoj namen, njegova usoda je tvoja usoda.

Nimamo zasebne usode – zasebna usoda prinaša težave. Jih niste opazili v svojem življenju? Vse, kar storite, teži k porazu. A še vedno ne vidite problema – mislite, da nečesa niste storili tako, kot bi morali, da ste zato poraženi. Zato začnete nov projekt in še enkrat vam spodleti. Tedaj mislite, da niste dovolj sposobni, naučite se veščin in spodleti vam ponovno. Tedaj pomislite: »Cel svet je proti meni,« ali »Usoda se je zarotila« ali »Sem žrtev človeške zavisti«. Iščete razlage za svoj neuspeh, a nikoli ne dosežete resničnega razloga za svoj poraz.

Kabir pravi: Poraz je ti-minus-bog. Tako je Kabirjevo razumevanje. Poraz je enak ti-minus-bog, in uspeh je enak ti-plus-bog. Uspeh je v bogu in z bogom. In spomnite se, z 'bogom' ne mislim na osebo, sedečo nekje v nebesih, temveč na vesoljnega duha. Začutite duha vesolja, Tao, zakon, ki upravlja celo obstajenje – iz katerega si se rodil in v katerega se boš nekoč povrnil.

Osho Transformation Tarot, karta 41
prevod: Polona

7 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20080503202749386Domov
Powered By GeekLog