Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2006110520254333
Sreča prebiva v tebi

torek, 16. november 2021 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Ko nisi srečen, misliš, da je vse obrnjeno proti tebi. Ko tako razmišljaš, takšno situacijo sam ustvarjaš s svojimi mislimi. Zazri se vase! V sebi nosiš prijatelja, ki ti zmeraj ponuja zavetje in odgovore na vsa vprašanja. Poveži se z njim. Ime mu je tvoje bistvo, tvoja modrosti, notranja moč, pozitivna energija, toplo srce, zdrava pamet, intuicija, šesti čut, duša ali kakorkoli ga sam imenuješ. Nauči se ga ponovno poslušati, da boš našel pot do svoje sreče. Razmisli kakšne misli želiš misliti in kakšna dejanja boš storil, da boš srečen.

Za vsakim dežjem posije sonce
Sreča je relativen pojem, tako kot čas, prostor…, odvisno s katerega zornega kota nanjo gledamo. V danem trenutku in prostoru je lahko nekaj za nekoga sreča, za drugega pa enaka stvar nesreča. Na primer: sreča je lahko smrt, če pomeni za trpečega odrešenje in nesreča za svojce, ker so izgubili ljubljeno osebo. Večen Jin - Jang.

Vsi želimo biti srečni. Vsak na svoj način. Neka notranja energija v tebi ustvarja to potrebo. Je kot zrak, hrana ali sonce, ki ga potrebuješ za življenje. Srečo lahko imenuješ tudi ljubezen do sebe. Oddajaš jo in sprejemaš.

Prevzeti življenjski vzorci, izkušnje in nepovezanost s svojim bistvom, ti lahko prinesejo obdobje nezadovoljstva in občutek, da nisi srečen. Lahko počakaš, da po dežju posije sonce, ali, da za slabim pride dobro … , ali pa se vprašaš kaj lahko sam narediš?
Zazri se vase in poišči odgovor zakaj misliš na tak ne-srečen način? Zakaj ne bi razmišljal na nov način, ki ti bo dajal več sreče? Ne sodi ali je nekaj dobro ali slabo, tudi ta pojma sta relativna. V vsakem dobrem je nekaj slabega in v vsakem slabem nekaj dobrega. Enostavno vzemi stvari kot so in se ne ukvarjaj s sojenjem. To je eden od načinov, da živiš ta trenutek in najboljši način, da si srečen.

Način razmišljanja: »ko bo to in to … takrat bom srečen« ti ne bo prinesel dolgotrajne sreče, ker boš vso življenje strmel za željami v prihodnosti, ki nimajo konca.
Razmišljaj o tem kaj je in kaj imaš v tem trenutku, namesto, da negoduješ, ker nimaš tega in onega. Vsak trenutek je okoli tebe milijon stvari zaradi katerih si lahko srečen ali nesrečen. Od tebe je odvisno iz katerega zornega kota boš gledal na svoje življenje.

Zunaj sebe najdeš le kratkotrajno srečo
Sreča je kratkotrajna, ko jo iščeš zunaj sebe, ker na njeno trajanje ne moreš vplivati, še posebej če si od zunanje sreče odvisen ali zasvojen:
- z materialnimi dobrinami, ko kopičiš stvari v svojem življenju in se ne zavedaš, da boš jutri potrebovali nove in nove, da boš lahko srečen in večino tega potem mečeš ob čistilnih akcijah v zbiralne kesone, da se znebiš navlake,
- z delom, ko ne znaš svojega dela nikoli končati in se po delu sprostiti ter uživati sadove (nematerialne), ali ko porabiš ves prosti čas, da lahko še več delaš,
- z pre najedanjem, ko ne znaš jesti zato, da živiš ampak živiš zato da ješ, venomer misliš na hrano in z njo tolažiš svoja čustva,
- z medsebojnimi odnosi, ko si lastiš otroke, partnerja ali prijatelje, si ljubosumen in jih delaš odvisne od sebe,
- z drogami, alkoholom, cigareti, ko trdiš, da lahko vsak trenutek nehaš,
- in z drugimi vsakodnevnimi rečmi, ki niso življenjsko potrebne in se jim ne moreš odpovedati.
Te odvisnosti ti ne dajo dolgotrajne sreče, ker je zmeraj od nekoga ali nečesa odvisna.
Zaradi tega si lahko odtujen od svojega bistva. Zaneseš se lahko le na svojo srečo, ki je ne najdeš zunaj, ampak le v sebi.
Ne sprašuj, če te imajo drugi radi, ampak se vprašaj, če jih imaš ti rad. Ne čakaj, da te drugi nagovorijo, ampak ti napravi prvi korak. Ne govori, da ti nobeden ne pomaga, ampak priskoči ti na pomoč.

Nam pretekli strahovi ovirajo srečo?
Vse kar se ti je zgodilo in se ti v spominih nekako še naprej dogaja, se je zgodilo z nekim namenom. Ne sodi, če z dobrim ali slabim. Pomembno je, da preteklost sprejmeš, o tem ne sodiš in je ne potiskaš pod predpražnik podzavesti. Enostavno si reci: zgodilo se je. Ko stvari sprejmeš takšne kot so, se pričenjajo razblinjati, ker nimajo več moči nad teboj. Dokler te je preteklosti groza, daješ temu strahu moč, da te straši. Svoje spomine dojemaj brez obsojanj in vrednotenja. Sedaj si odrasel in imaš vse možnosti, da si ustvariš življenje, ki te osrečuje.

Zelo čudežno deluje ljubezen do sebe. Zmeraj, ko se pojavi strah, se poveži s svojo notranjo močjo, svojo notranjo ljubeznijo, ki te bo zmeraj varovala. Je kot mehanizem za samoohranitev. Bodi s seboj potrpežljiv. Ko se ne boš maral, se umiri, poveži s svojim bistvom in si reci: »Rad se imam in cenim se. Potrpežljiv sem s seboj. S močjo svojih misli ustvarjam svoje življenje.«

Nauči se reči ne in spoštuj, ko drugi reče ne
Takrat, ko se pustiš prepričati, delaš uslugo drugemu in ne sebi. Če veš, da je odgovor ne, bodi odločen in se poslušaj. V obratnem primeru mečeš svojo moč dobesedno vstran. Nauči se izgovoriti jasen in odločen NE, da boš usklajen s svojimi željami. Če sebe in svojih odločitev ne spoštuješ, potem ne pričakuj spoštovanja od drugih. Razmisli kako bi se življenje in dogovori poenostavili, če bi vsi prenehali s prepričevanjem. Prepričevanje enačim s vsiljevanjem tuje volje in ne vem zakaj iz vljudnosti prepričevalcu ugodimo. Odločaj se s svojo glavo in spoštuj odločitve drugih.

Sreča prebiva v tebi
Vsi smo božanska bitja in tudi tebi je na tem planetu namenjena sreča in blagostanje.
Le ko te situacija prisili, ko postane v tvoji koži nevzdržno, pričneš iskati oporo v sebi, s seboj ponovno vzpostaviš komunikacijo. V sebi nosiš vse odgovore, pa se ne poslušaš, v sebi nosiš zvestega prijatelja, s katerim boš živeli vso življenje, pa ga ne objameš, v sebi nosiš radost, pa si jo ne dovoliš čutiti, v sebi nosiš zdravilca, pa mu ne verjameš, da te bo pozdravil. Ko ti je najhuje, ti ponuja roko in zmeraj poskrbi zate. Če le hočeš.
Takšen kot bi rad bil, v svojem bistvu že si. Ponovno ugotovi kdo si. Bodi ti ti.

Za iskanje svoje sreče si vzemi si čas.
Poveži se s svojim bistvom. Tam boš našel vse odgovore na vprašanja.
Tvoje bistvo je tvoja modrosti, notranja moč, pozitivna energija, toplo srce, zdrava pamet, intuicija, šesti čut, duša ali kakorkoli to sam imenuješ. Krepiš ga tako, da mu prisluhneš, mu postaviš vprašanja, razvijaš svojo radovednost, gledaš kar vidiš in poslušaš kar slišiš.
Saj poznaš občutek sreče, ko te oblije radost, mravljinci, vzhičenost …
Ljubezen do sebe je najboljša pot do osebne sreče. Ko si srečen, tvoja energija najlepše teče, zato si zdrav.
Verjetno se spomniš trenutkov v življenju, ko si že uporabljal svoje bistvo. Vzemi si čas zase, zapri oči, se umiri in se spomni čim več takšnih trenutkov (še bolje, da si jih zapišeš v poseben zvezek), da boš dobil občutek in ponovno zaupanje v svoje bistvo.

Če želiš gojiti srečo, bodi osredotočen na svoje misli. Ker si s svojimi mislimi ustvarjalec svojega življenja, vplivaš tudi na svojo srečo.
Osredotočenost je opazovanje misli, besed, dejanj. To lahko dosežeš z treningom: opazuj svoje misli, reakcije in odzive. Bodi prijazen do sebe, tudi takrat, ko situacije in misli ne bodo prijazne. Poskušaj uravnat tok svojih misli s tem, da misliš predvsem tisto kar v tistem trenutku počneš. Tako se bodo misli in tvoje bistvo zbistrila. Razmisli kakšne misli želiš misliti o svoji sreči in kakšna dejanja boš storil, da boš srečen. Si ustvarjalec svoje sreče.
In ne pozabi na star pregovor: »Vsak je svoje sreče kovač.«

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2006110520254333Domov
Powered By GeekLog