Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030604114745164
Neptun ima letne čase

nedelja, 15. junij 2003 @ 06:47 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Počasne, a zelo jasno vidne spremembe v oblakih, ki prekrivajo planet Neptun, nakazujejo na to, da ima planet zelo podobne letne čase, kot jih poznamo na Zemlji.

Tako so prepričani astronomi iz Univerze Wisconsin-Madison in nasini strokovnjaki, ki so s pomočjo vesoljskega teleskopa Hubble natančno preučili slike planeta.

Slike, ki so jih posneli v šest let trajajočem obdobju, so pokazale jasen obroč oblakov, v glavnem na južni polobli, ki obkrožajo planet. Avtor študije Lawrence Sromovsky je povedal, da so Neptunovi pasovi oblakov postajali širši in svetlejši. Te spremembe bi lahko bile posledica spremembe letnih časov Sonca, podobno kot jih poznamo na Zemlji.


Neptun je znan po svojem nenavadnem in divjem vremenu. Nevihte, ki nastajajo na njem, je zelo težko opisati, veter namreč lahko doseže hitrost tudi do 1300 kilometrov na uro.

Leta 1996, 1998 in 2002 je raziskovalna skupina zaznala popolni obrat planeta. Slike, ki jih je posnel Hubble, so jasno pokazale pasove oblakov, ki prekrivajo južno poloblo. To pa podpira predhodne ugotovitve o dogajanju na Neptunu, ki jih astronomi opažajo že vse od leta 1980 naprej.

Sromovsky je prepričan, da ima Neptun enako kot Zemlja štiri letne čase. »Vsaka polobla naj bi imela vroče poletje in mrzlo zimo, medtem ko sta pomlad in jesen prehodna letna časa,« je povedal. Vendar letni časi na Neptunu trajajo desetletja. Na planetu, ki za pot okoli Sonca porabi 165 let, lahko pomlad traja več kot 40 let. To bi lahko pomenilo, da v kolikor se planet dejansko nahaja v letnem času, bo svetlenje oblakov trajalo še naslednjih 20 let.

http://novice.svarog.org/index.php?Novica=694

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030604114745164Domov
Powered By GeekLog