Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030513134715259
Popolni Lunin mrk 16. maja

torek, 13. maj 2003 @ 13:47 CEST

Uporabnik: Petra

V noči iz 15. na 16. maj bo milijarda ljudi lahko na nebu ugledalo lisasto bakreno Luno, ki bo v tej noči popolnoma vstopila v Zemljino senco.

Če bo vreme jasno, bodo opazovalci dogodka v obeh Amerikah, osrednji in zahodni Evropi ter Afriki, videli enega najlepših naravnih spektaklov: popolni Lunin mrk. To pomeni, da si bo mrk lahko ogledalo okoli 2 milijardi ljudi.
Za razliko od popolnega sončnega mrka, ki navadno od opazovalcev zahteva dolgo potovanje do mesta, kjer bo lahko videl res popolni mrk, lahko lunin mrk opazujemo pogosteje in to od doma. Potovanje Lune skozi Zemljino senco je podobno vidno iz vseh mest na zemeljski obli, kjer je Luna nad horizontom.

Opazovanje nebeškega spektakla je prav za prav precej enostavno. Opazujemo ga lahko s prostim očesom ali z manjšim teleskopom, s katerim je mogoče ujeti precej lepši pogled.


Mrk se bo precej nedramatično pričel, ko bo Luna vstopila v bledo zunanjo tirnico Zemljine sence, približno eno uro preden se bo pričela pomikati skozi senco. Vstop v Zemljino tirnico je del dogodka, ki je ne viden prostemu očesu, tako dolgo dokler se Luna ne pogrezne globoko vanj. Izostren vid bi lahko dogodek bežno zaznal kot bledi madež na levem delu Lune ujel okoli 3:46 zjutraj po srednje evropskem času.

Nekoliko neverjetnejši bo dogodek postal, ko bo Luna začela vstopati v Zemljino temno notranjo senco. Majhna lisa v obliki školjke se bo pojavila na Luninem levem robu ob 4:03 uri.

Luna bo za popolni prehod čez Zemljino senco potrebovala 3 ure in 14 minut in le za nekaj manj kot tretjino časa bo se popolnoma pogreznila v senco.

Popolni Lunin mrk, ki bo trajal 53 minut se bo pričel ob 5:14 zjutraj. Kljub temu, da bo med mrkom, Luna popolnoma izginila v Zemljini senci, ne bo popolnoma izginila iz obzorja. Tako bo moč videti bakren odsev, iluzijo, katero bo povzročila Zemljina atmosfera z lomljenjem sončne svetlobe v Zemljini senci.

http://novice.svarog.org/index.php?Novica=660

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030513134715259Domov
Powered By GeekLog