Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030513132702751
Se človekova osebnost skozi leta spreminja?

nedelja, 23. november 2014 @ 05:02 CET

Uporabnik: Petra

Najnovejše raziskave so pokazale, da človeška osebnost do tridesetega leta starosti ni popolnoma izoblikovana, tako kot že dolgo časa trdi tradicionalna teorija.

Pravzaprav do neke mere drži star pregovor, ki pravi o ljudeh, da postajajo z leti vse pametnejši. Ameriški raziskovalci s kalifornijske Univerze v Stanford so pod vodstvom Sanjay Srivastava na več kot 130. 000 ljudeh, starih od 21 do 60 let, preučili pet najznačilnejših oblik osebnosti, imenovanih »velikih pet«, ki zajemajo: natančnost, prijetnost, nevrotičnost, odprtost in način komuniciranja. Nobena izmed teh značilnosti ne temelji na razpoloženju.

Veliko psihologov je mnenja, da je vseh teh pet osebnostnih značilnosti v osnovnih genskih zapisih in se zato po tridesetem letu starosti naj ne bi več spreminjale ali pa vsaj ne izrazito. Vendar pa Srivastavova študija tej tezi popolnoma nasprotuje in pravi naslednje: »Ne le, da ne obstajajo mejniki oblikovanja osebnosti, kajti le-ta naj bi se po tridesetem letu starosti v nekaterih pogledih še bolj spreminjala. Zaznali smo mešanico različnih vzorcev spreminjanja ljudi. V povprečju se ljudje s staranjem bolje soočajo z vzponi in padci, ki jih prinaša življenje. Še prav posebej z leti postajajo odgovornejši in skrbnejši,« je prepričan vodja študije Srivastava.

Raziskovalci so ugotovili, da se nevrotičnost z leti zmanjšuje pri ženskah, ne pa tudi pri moških. Pri obeh spolih počasi upada tudi odprtost. Ugotovili so, da so ljudje v dvajsetih letih na višku natančnosti, ki v tem primeru vključuje predvsem zmožnost organizacije. Prijetnost, ki izraža pozornost in toplino, je najbolj razvita v tridesetih letih starosti.

Srivastava je povedal, da so z raziskovalno skupino menili, da bi se natančnost in prijetnost lahko odražala tudi v spremembah pri delu in v družini. »V dvajsetih letih starosti ljudje vstopajo v življenje in močno napredujejo, prav tako sklepajo partnerske zveze, zato je prijetnost mišljena za obdobje, ko si ti ljudje že ustvarijo družino.

»Način, po katerem se to zgodi, predstavlja nekakšno zgodbo »piščanec, jajce«, je povedal Srivastava in dodal: »Prav lahko bi bilo, da gre za socialno pogojene spremembe, ko se oseba spremeni izključno zato, da bi držala korak s svetom okoli sebe. Prav tako si lahko predstavljate osebo, ki oblikuje svojo osebnost preprosto zato, da je sposobna sprejemati nekatere vloge v življenju.«
Zaradi tega razloga je Srivastava prepričan, da je izredno težko vzpostaviti ravnovesje med naravo in gojenjem razvijajoče se osebnosti.

http://novice.svarog.org/index.php?Novica=685

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030513132702751Domov
Powered By GeekLog