Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030421161006290
Kako si pripravimo zdravilne kapljice

sobota, 26. april 2003 @ 04:10 CEST

Uporabnik: ana

Kapljice so po svoje pripravljena zdravila: zdravilne snovi so raztopljene v razredčenem alkoholu ali pa v dobrem domačem žganju. Tako pripravljeno tekočino imenujemo s tujim imenom tinktura ali izvleček.

V kapljicah so zdravilne snovi raztopljene v večjih količinah kot so v čajih. Kapljice si pripravimo tako, da v enem litru žganja ali razredčenega 70% alkohola namočimo 100 gramov zdravilnih rož, na primer baldrijanovih koreninic, encijana, pelina in podobno. Zdravilna zelišča naj bodo zrezana, da alkohol lahko iz njih izvleče zdravilne snovi. Zrezana zelišča damo v steklenico s širokim vratom ali v kozarce za vlaganje sadja, jih prelijemo z žganjem oz. alkoholom in jih dobro zapremo, da alkohol ne izhlapi. To pustimo stati osem dni, steklenico pa vmes večkrat pretresemo. Po osmih dneh tekočino precedimo. Če je motna, jo dodatno precedimo še skozi papir za filtriranje, pomaga pa tudi platnena krpa. Ali pa pustimo precejeno tekočino, da stoji nekaj dni, usedlina se spusti na dno in čisto tekočino previdno odlijemo.

Prednost kapljic je v tem, da jih imamo lahko vedno pri roki. Jemljemo jih tako, da jih nakapamo na košček sladkorja – navadno zadostuje 15 do 20 kapljic.

Če kapljice potrebujemo za zboljšanje teka, jih ne jemljimo s sladkorjem, pač pa jih nakapajmo v pol kozarca vode in to grenko tekočino počasi popijemo. Grenke snovi že v ustih povzročajo izločanje sline, v želodcu pa močnejše izločanje želodčnega soka. To povzroča tek, večje količine sline in želodčnega soka bolje premešajo zaužito hrano, s čimer dosežemo boljše prebavljanje in izkoriščanje hrane. Če bi te kapljice jemali s sladkorjem, bi bil njihov učinek precej slabši.


povzetek iz knjige Naše domače zdravilne rastline (mr. ph. Janez Kromar) iz leta 1958

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030421161006290Domov
Powered By GeekLog