Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2002110620280587
Prostovoljno delo (volonterstvo) kot izvor znanja in zabave

sreda, 6. november 2002 @ 20:28 CET

Uporabnik: Devi

Se počutite slabo, brezvoljno, zdolgočaseno ali nesrečno? Ne vrzite se pred TV ali tožite prijateljem, da se slabo počutite. Naredite nekaj dobrega za svoje mentalno in fizično zdravje, pa tudi za zdravje drugih, volontirajte!

Povsod se ponujajo priložnosti za vlaganje svojega prostega časa, za druženje z raznovrstnimi ljudmi, za pomoč drugim in ustvarjenje občutka koristnosti, produktivnosti in entuziazma. Po zadovoljitvi naših primarnih potreb (ki jih na žalost mnogi okoli nas enostavno ne morejo zadovoljiti) se v nas pojavi potreba po pripadnosti, samospoštovanju, zabavi in druženju.... Za zadovoljevanje teh potreb pa smo navajeni večino od njih plačati. Plačujemo vstopnino za disko klube, vstopnice za koncerte, podnevi in ponoči sedimo v lokalih in pijemo breobzirno drage kave, kasirajo nam bazene, aerobiko, pa celo vstopnino v naravne parke! In vse to plačamo samo zato, da bi se zabavali. Vpisujemo se v tečaje, da bi premaknili kakšno možgansko vijugo, aktivirali kakšno mišico ali se družili z enako mislečini. Mislim, da obstaja boljši, bolj raznovrsten in bogatejši način za zadovoljevanje vsak nekaterih od vseh teh potreb, pa celo brezplačen – volontiranje.

Dosti je ljudi, ki pravijo, da nimajo prostega časa, ki bi ga lahko »zapravili« za neplačane aktivnosti, imajo pa dosti neuresničenih želja in sanj. Ti ljudje ne razumejo da si mogoče prav z zapravljanjem denarja za izjemne zabave jemljejo tisto, za čemer najbolj težijo. Jasno je, da z volontiranjem ne prideš do jahte ali na Bahame, se pa lahko naučiš dosti koristnih stvari, ki se jih z denarjem ne da kupiti. Rada bi, da spremenimo neumno navado, da nam denar odreja kvaliteto aktivnosti. Dosti ljudi smatra, da jih že to, da so plačali nek tečaj, zavezuje k temu, da ga bodo tudi redno obiskovali, pa na žalost ni tako. Potreba mora prihajati od znotraj, sodelovanje in doživljanje bi morala biti samo po sebi nagrada.

Res je, da tečaji, športni klubi in šole za tuje jezike ponujajo specifična znanja in veščin,e ki jih volonitranje ne omogoča, vseeno pa je to navdihujoča življenjska izkušnja.

povzeto iz
www.moj.hinet.hr

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2002110620280587Domov
Powered By GeekLog