Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20021105101846241
Eksplozije prebivalstva ne bo

torek, 5. november 2002 @ 10:18 CET

Uporabnik: ana

Vsaj tako pišejo pisci feljtona v Dnevniku.

Po letu 2050 naj bi bilo na Zemlji spet dovolj prostora.
Tako imenovani baby boom se bo spremenil v pomanjkanje novorojenčkov. In ne samo v razvitih bogatih državah, temveč tudi v revnih deželah sveta.

Tudi rodnost Slovenk je zmeraj nižja. Najnovejše statistike, ki jih je izdalo naše ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, pravijo, da se vsako leto rodi 1000 otrok manj kot pa umre prebivalcev Slovenije.

Od nekdanjih 5 odstotkov žensk, ki so ostale brez otrok, jih je zdaj že 15 odstotkov, in ta delež se še povečuje. Rodnost Slovenk pa je ocenjena v povprečju na 1,2 otroka.

Te statistike vodijo do sklepov slovenskih demografov, da nas bo čez 50 let samo še pol toliko kot danes, se pravi: 1 milijon.

Zanimivo je, da ima prav domovina katoliške cerkve (znana po zavračanju kontrole rojstev) - Italija, nizko reprodukcijsko stopnjo. V povprečju imajo tudi Italijanke samo še 1,2 otroka. Enako se dogaja na Češkem, v nekdanji Rusiji…

Svet tako postaja vedno starejši in konservativen. Prihaja nov svet, v katerem bo delovna sila vedno bolj manjkajoča dobrina. In bogate države bodo z navdušenjem sprejemale emigrante, ki jih sedaj zavračajo.

Najnovejše uradne napovedi, ki jih bo OZN še letos objavila v dokončni obliki, bodo najbrž pokazale, da bo že v prihodnjih dveh generacijah 80 odstotkov žensk imelo kvečjemu 2 otroka. Temeljno pravilo pa pravi, da sta za stabilno število prebivalstva potrebna 2,1 otroka na žensko.

Svetovno prebivalstvo naj bi tako že v petdesetih letih bilo v prostem padu.
Edini izhod iz tega scenarija: moški bi se morali spet bolj ukvarjati z ženskami.

Več v www.dnevnik.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20021105101846241Domov
Powered By GeekLog