Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
Veliko ljudi se verjetno zaveda, da so umetna barvila v hrani lahko zdravju škodljiva. Tisti, ki poskušajo kar najbolje poskrbeti za svoje zdravje, se zato izogibajo živilom, ki vsebujejo umetna barvila in druge prehranske aditive.
Toda aditivi niso le v hrani, ampak tudi v zdravilih in prehranskih dopolnilih. V nasprotju s hrano, je možnost potrošnikove izbire pri zdravilih precej manjša. Glede na to, da so ti proizvodi namenjeni ljudem, ki so že tako ali tako bolni, ali pa si želijo izboljšati zdravje, je posebej nesmiselno, da vsebujejo različne dodatke (aditive), ki lahko škodijo zdravju (večina zdravil ima že v osnovi mnogo stranskih učinkov in res ni treba te situacije še poslabševati).
Zaradi tega sem pred kratkim ustanovil iniciativo, oziroma sem odprl stran na Facebook-u, ki zahteva prepoved umetnih barvil v zdravilih in prehranskih dopolnilih. Stran je v angleškem jeziku, ker je to treba rešiti na ravni Evropske unije. Namenoma nisem vključil hrane, saj – kot rečeno – ima potrošnik tam več možnosti izbire in lahko glasuje s svojo denarnico. Osredotočil sem se le na umetna barvila (in ne tudi na druge aditive v teh proizvodih), saj je ta problem najlažje rešljiv: zamenjava umetnih barvil z naravnimi barvili, kjer je to potrebno, oziroma sploh opustitev barvanja zdravil in prehranskih dopolnil, kjer barva ni nujno potrebna zaradi varnosti – različna barva zdravil olajša njihovo razpoznavanje, kar je pomembno pri ljudeh, ki jemljejo hkrati mnogo zdravil. Vitaminske tablete za široko potrošnjo pa po mojem mnenju ne potrebujejo točno določene barve!
Obvezal sem se, da se odpravil peš iz Ljubljane do Bruslja, ko bo stran zbrala 100.000 všečkov (Like-ov), tako da bom potem v Bruslju lahko našel sogovornika glede te problematike (pri kakšnem izmed uslužbencev EU, najraje pri komisarju zadolženemu za to področje). Zveni malce utopično, toda glavni namen je tako ali tako širjenje zavesti med ljudmi, tako da sploh ni tako pomembno če in kdaj bo ta cilj dosežen.
Naslov strani na Facebook-u je: http://www.facebook.com/pages/Ban-artificial-dyes-in-drugs-and-supplements/430179750334235
Kratki naslov (za Twitter, itd.) je: http://goo.gl/NHqz1