Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

torek 30-apr
  • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

  • sreda 01-maj
  • Med naravo in kulturo

  • petek 03-maj
  • Človek in čas

  • nedelja 05-maj
  • Razstava Interspace

  • sreda 08-maj
  • Razširjeni vid

  • nedelja 12-maj
  • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

  • torek 14-maj
  • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

  • sreda 15-maj
  • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

  • četrtek 23-maj
  • Povabilo za sodelovanje na Veselem dnevu prostovoljstva 2024

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Aktualno doma in globalno Nov topic Pošlji odgovor
     Prednovoletni javni poziv vladi!
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    A
     december 11 2008 11:53  (Prebrano 968 krat)  
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Začnimo skrajno patetično. Praznični prednovoletni in potrošniški čas je že tu, vsako leto prej nas poskušajo z lučkami in drugimi trgovskimi omamami spraviti v dobro vzdušje v katerem bomo nakupovali za vse, ki so nam blizu in jih imamo radi. Seveda pa je to tudi čas, ko se nam istočasno vzbuja slaba vest do tistih, ki niso tako srečni kot mi. Zato smo zasuti z raznoraznimi humanitarnimi pozivi za pomoč.


    Pri nas, na programu Neodvisno življenje hendikepiranih, ni razlogov za upanje in veselje. Čas bilanc nam že nekaj časa govori, da nimamo potrebnih sredstev za drugo polovico regresa za 114 delavcev (osebnih asistentk in asistentov ter zaposlenih izvajalcev programa). Prav tako ne vemo, kako bomo uspeli izplačati novembrsko in decembrsko plačo. Vse skupaj, gre za cca. 70.000 EUR. Za nas zelo veliko, ker nam lahko zaradi tega propade celoten program, ki ne le da zaposluje 114 ljudi, večina teh je težje zaposljivih, ampak tudi 95 uporabnikov/uporabnic, ki so življenjsko odvisni od pomoči. Lahko bi dodali še družinske člane uporabnikov in asistentov, otroke, partnerje, starše, ki bodo posledično prizadeti in se številka takoj povzpne nad 500. Če pa stvari pogledamo iz drugega zornega kota, sredstev, ki se kot rezerve kopičijo (več kot 6 milijonov EUR) v javni fundaciji FIHO, da o letnih prihodkih le-te niti ne govorimo, pa so nam manjkajoča sredstva, dejansko pljunek loterijskega denarja. Predstavniki invalidov, pa bodo dejali, da je število prizadetih posameznic in posameznikov, zanemarljivo v primerjavi z njihovimi fiktivnimi 100.000 invalidi.


    Poskusili smo že vse in še več, da bi pristojne institucije in odgovorne oblikovalce politik ozavestili glede možnosti za vzpostavitev pogojev za neodvisno življenje hendikepiranih, za enakopravnost in enake možnosti, za razvoj storitev skupnosti, preprečevanje diskriminacij, nasilja in segredacij na podlagi hendikepa ter nenazadnje, da se obstoječa sredstva, ki jih v Sloveniji ni malo, razporejajo transparentno, namensko in da sploh pridejo, do tistih, ki so jim namenjena. Več kot polovica, se jih namreč izgubi nekje na poti med posredniki, bolj natančno, strokovnjaki, oblikovalci politik, v investicijah in v samih invalidskih organizacijah. In kaj še reči o klientalizmu, koliziji interesov in spornosti razdeljevanja sredstev na tem področju? O tem, bi morali govoriti tisti, ki nam obljubljajo, da bodo s tem počistili in naredili red. A ne glede na posredne in neposredne sume in dokaze, vsi le molčijo; so gluhonemi, slepi in slabovidni.


    Morda pa smo krivi tudi sami, ker smo vedno preveč odločni v svoji borbi. Preveč dosledni in preveč kritični do vseh nekonsistentnosti odgovornih. Ne znamo biti patetični in ne znamo lesti v rit pravim osebam ob pravem času. Ne znamo se delati invalide.


    Prejšnji vladi, smo naslavljali različne dopise in predloge, na veliko večino nismo dobili niti formalnih odgovorov, kaj šele rešitev. Seveda smo jih pošiljali tudi na DZ RS, predsedniku republike in pristojnim ministrstvom ter drugim državnim institucijam, pa ni bilo veliko bolje.

    To prakso nameravamo še vzdrževati, vse dokler bomo lahko še preživeli. Zato ta dopis, skupaj z nekaterimi prejšnjimi, ki pa so vsebinsko še odprti, pošiljamo novi vladi, poslankam in poslancem, novemu Ministru za delo, družino in socialne zadeve, novi predsednici odbora za delo in družino socialne zadeve in invalide.


    Upamo, da je iz povedanega dovolj jasno, da s svojo dejavnostjo ne bomo mogli več nadaljevati v kolikor v zelo kratkem času, ne uspemo dobiti manjkajočih sredstev, ki seveda so in obstajajo. Tisti, ki se v tej državi prepoznajo kot zastopniki in garanti človekovih in državljanskih pravic, socialne pravičnosti, enakih možnosti, pravne države se boste morda odzvali in našli rešitev za stanje, ki je plod politične brezbrižnosti.


    Vsi, ki želite prispevati za plačilo naših osebnih asistentk oz. asistentov lahko to storite TRR: 02011-0050155707 pri NLB D.D. s pripisom "za asistenco"


    Lep pozdrav!

    Invalidi d.d. — Vest
    Akcija pod topoli
    Fiho odgovarja, Elena ugovarja
    FIHO odgovarja — Vest
    FIHO loterija — Vest
    Komentar - Elena
    Odprto pismo
    Enake možnosti?
    Subvencionirane zaposlitve
    Črke na papirju
    Trije predsedniki
    Tajkuni tu, tajkuni tam

    Elena Pecaric

    YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
    Neubergerjeva 7
    SI-1000 Ljubljana
    t: +386 (0)1 521 22 77; f: +386 (0)1 521 22 88
    www.yhd-drustvo.si
    www.handyworld-si.com


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Forum generiran v : 0,95 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CEST. Ura je 06:10

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 1,50 seconds