Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

ponedeljek 12-maj
  • Konferenca Podim

  • sreda 14-maj
  • Srednjeveški Maribor - mesto za belim obzidjem

  • četrtek 15-maj
  • Mladinski družabni večer: poslikava tejglov

  • petek 16-maj
  • 7. Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Prestopi

  • sobota 17-maj
  • Mavrične testenine z Urško Šobak

  • nedelja 18-maj
  • Osnove oživljanja lutke

  • ponedeljek 19-maj
  • Pridružite se nam pri praznovanju in soustvarjanju Nacionalnega tedna prostovoljstva 2025

  • torek 20-maj
  • Lent pred Lentom

  • sreda 21-maj
  • Vaza malo drugače

  • četrtek 22-maj
  • Mesec mode v muzeju: Modna revija Moda in mladi

  • petek 23-maj
  • Povabilo k prispevanju priložnosti za Katalog poletnih prostovoljskih aktivnosti za mlade 2025

  • sreda 28-maj
  • Pomoč na domu: ko samostojnost postane izziv

  • četrtek 29-maj
  • Strokovna ekskurzija - Trajnostno shranjevanje električne energije - utopija ali priložnost?

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Zdrava prehrana, zdravilna zelišča, dobri recepti,... Nov topic Pošlji odgovor
     bezgov sirup
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    Gost: maja
     maj 27 2011 17:41  (Prebrano 12002 krat)  


    Pozdravljeni !

    Sedaj, v pomladnem času, ko je narava bogata s cvetjem, vam ponujam, da naberete bezgovih cvetov ter si iz njih naredite čudovito, osvežujočo pijačo,
    Bezgove cvetove operemo, 15 cvetov pokrijemo s kilogramom sladkorja ter 20mg citronske kisline. Prelijemo jih z litrom lode in pustimo stati 24 ur. Zmes večkrat premešamo, da se sladkor in citronska kislina enakomerno porazdelita. Tekočino precedimo, zlijemo v lonec in prevremo. Še vrelo natočimo v steklenice, zamašimo in shranimo na temnem.
    Zaradi osvežilnega okusa in obilice vitaminov, je to prav slastna pijača.


    Quote
    Gost: bezeg
     maj 28 2011 10:09   


    Recept za kvalitetnejši in bolj zdrav presni (surov-neprekuhan) bezgov sirup za redčenje:

    30 ali več bezgovih cvetov, ki naj bodo čim bolj očiščeni od pecljev, namočimo v 4 litre pred tem prekuhane in na najmanj 40 stopinj C ohlajene vode* za 24-48 ur.
    Hladni vodi sočasno s cvetovi dodamo 100 g C vitamina v prahu.
    Tekočina naj bo v nekovinski ali emajlirani posodi.
    V času namakanja zmes večkrat premešamo z leseno ali nekovinsko kuhalnico.
    Če je zmes v zaprtem (na primer) 5 litrskem kozarcu, pa jo enostavno čim večkrat obrnemo in se zmeša sama.
    Po končanem namakanju zmes precedimo in iz gošče cvetov iztisnemo čim več tekočine.
    Bezgovemu odcedku (precedku) dodamo dodatnih 100 g C vitamina v prahu in nekajkrat rahlo premešamo, da se ta popolnoma stopi.
    Bezgovo kislo raztopino nato zmešamo v razmerju 1:1 z medom, mešamo da se med raztopi in tako dobimo kvaliteten, trajen, okusen presni bezgov sirup.
    Sirup hranimo v steklenicah v temnem prostoru (ali*).
    Kot najustreznejši se priporoča akacijev med, ker je menda najbolj sladek. Enako dobri so tudi cvetlični – travniški, lipov ali katerakoli druga vrsta medu. Drugačen med bo sirupu pridodal malenkost drugačno aromo in morda bo nekomu okus sirupa s kostanjevim, rahlo grenkim medom, še bolj všeč.

    Po podobnem postopku je možno narediti tudi mnoge druge vrste zdravilnih zeliščnih in sadnih sirupov.
    Po tem „hladnem“ postopku so že preizkušeni regradov, koprivin, melisin, borovničev in češnjev sirup.

    Nekaterim je še posebno všeč takoimenovana bezgova šebesa ali šebesin bezgov sirup.
    To je pijača z mehurčki, pri kateri se je začel hoten ali pa tudi ponesrečen poces zgodnjega alkoholnega vretja. To se pri tem postopku zgodi, če je premajhna koncentracija C vitamina (z drugim imenom askorbinska kislina) ali morda premalo medu.
    Šebeso hranimo v hladilniku in jo spijemo v enem tednu.
    V (surovih-presnih) sirupih med in C vitamin služita kot naravna „konzervansa“, ki ne dovolita nastanka alkoholnega vrenja. Zaradi tega se priporoča, da dodamo med najmanj v razmerju 1:1, lahko pa ga je tudi več in povečamo lahko tudi količino C vitamina. Sirupa narejenega s C vitaminom bi bilo škoda prekuhavati, ker bi se s tem uničilo mnogo zdravilnih učinkovin v medu in tudi skoraj popolnoma razvrednotil vitamin C.

    *po možnosti naj bo voda izvirska iz čistega izvira.
    *Sirupe prelijemo v steklenice ali plastenke (npr. 1/2 l plastenke).
    *V plastenkah lahko preprečimo morebitno neželjeno alkoholno vretje tudi tako da jih zamrznemo.

    Pri nabiranju bezga moramo biti pozorni tudi, da so drobceni cvetki že odprti, ker le tako pridemo do zaželjene jakosti arome. Zaprti cvetovi niso dovolj aromatični.
    Pri morebitnem poizkusu drobljenja bezgove gošče s paličnim mešalnikom, če so prisotni peclji, se iz teh pecljev sprosti nekakšna „plehka“ aroma, ki precej spremeni (pokvari) okus.

    V nižjih legah bo bezeg konec maja kmalu odcvetel, v višjih legah pa ga bo možno nabrati še nekaj tednov kasneje.
    Bezga nikakor ne nabiramo ob prometnicah.


    Quote
    Gost: bezeg
     junij 05 2011 08:22   


    LP

    Prejšnjemu besedilu bi dodal priporočilo o (potrebnem) povečanju količine dodanega vitamina C.
    Na navedeno količino 4-5 litrov bezgove raztopine (pred dodajanjem medu) priporočam dodati še 100 g C vitamina v prahu. V mojem letošnjem izdelku (sirupu), po treh do štirih tednih namreč opažam počasen začetek vrenja.

    Na enem tujih foumov je zapisano, da je možno uporabiti (namesto vitamina C) iztisnjen sok iz približno 3 kg limon, vmešano v 4 l hladne vode in 80-100 bezgovih cvetov z namakanjem do 36 ur, nato se precedku doda 2,5 kg medu (ali 3 kg sladkorja). (sirovahrana.com/forum)

    Bezeg še cveti. V nižjih legah je že v večini odcvetel, višje pa še ne.


    Quote
    Forum generiran v : 0,05 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CEST. Ura je 11:24

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2025 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 0,55 seconds