Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 20-apr
  • Plečnikova Lectarija

  • nedelja 21-apr
  • Moja elektrarna by ENERTEC pokal Slovenije v akvatlonu 2024

  • sreda 24-apr
  • Zoh Amba »Bhakti«

  • četrtek 25-apr
  • Tadej Toš: ABRAhmm

  • petek 26-apr
  • VegaFriday v Mariboru

  • sobota 27-apr
  • Začetek sezone na parkovni modelni železnici

  • torek 30-apr
  • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

  • nedelja 12-maj
  • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

  • torek 14-maj
  • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

  • sreda 15-maj
  • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Aktualno doma in globalno Nov topic Pošlji odgovor
     Cena električne energije
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    Gost: Greensl
     oktober 08 2008 11:03  (Prebrano 1950 krat)  


    Klofuta uporabnikom obnovljivih virov energije

    Trgovci z električno energijo so napovedali dvig cen in sočasno teptajo okoljsko zavest investitorjev, ki so se odločili svojo zavest izkazovati z izvajanjem aktivnosti, s katerimi zmanjšujejo proizvodnjo toplogrednih emisij, povečujejo rabo obnovljivih virov energije in zmanjšujejo uvoz fosilnih energentov.

    V preteklih petih letih se je kar nekaj slovenskih graditeljev odločilo vgraditi toplotne črpalke z rabo energije zemlje ali energije podtalnice za potrebe ogrevanja, hlajenja in pripravo tople sanitarne vode. Republika Slovenija je njihovo prizadevnost občasno nagrajevala z različnimi oblikami državne pomoči (subvencije, ekološki krediti), saj vsi lastniki takšnih ogrevalnih sistemov prispevajo k izpolnitvi državne obveze po Kyotskem protokolu. Prav tako se je Slovenija v času predsedovanja Slovenije Evropski Uniji obvezala, da bomo zmanjšali proizvodnjo toplogrednih emisij in povečali rabo obnovljivih virov energije v naslednjem obdobju za 25%.

    Res je, da toplotne črpalke za svoje obratovanje in delovanje povprečno porabijo električno energijo v višini 20-25% vrednosti porabe fosilnih goriv za ogrevanje, kakor je tudi res, da istočasno zmanjšujejo uvoz fosilnih goriv (nafte in plina) v Sloveniji pa bi zaradi dobička posameznikov gradili plinski terminal v Kopru. Pri tem je potrebno vedeti, da je šteti fosilna goriva med primarne energente (v Sloveniji jih preprosto ni!), električno energijo pa za slovenske potrebe sami proizvedemo in je šteti električno energijo med sekundarne energente (20% porabljene električne energije uvozimo). Pri tem je potrebno še vedeti, da so elektrodistributerska podjetja v večinski državni lasti, kar kaže še na večjo nelogičnost podražitve električne energije v primerih obratovanja toplotnih črpalk.

    Zato predlagamo vsem imetnikom toplotnih črpalk vgradnjo odštevalnih števcev električne energije za evidentiranje tovrstne porabe, trgovcem – distributerjem pa ustrezno tehnološko spremljavo takšne porabe. Cena za kilovat električne energije, uporabljene za obratovanje toplotnih črpalk mora biti enaka najnižji ceni posameznega distributerja, ne glede na porabljeno količino. Pri tem želimo posebej poudariti, da cena za kilovat električne energije, porabljen za delovanje klima naprave ali električne naprave za ogrevanje stanovanja in tople sanitarne vode ne more in ne sme biti enaka ceni kilovatu, porabljenem za delovanje toplotne črpalke, saj s toplotno črpalko hkrati z rabo obnovljivega vira energije izvajamo vse funkcije (ogrevanj, topla sanitarna voda in tudi hlajenje v poletnem času).

    Pri izdelavi mesečnega obračuna porabe električne energije mora trgovec/distributer upoštevati, da so do takšne bonifikacije (cene kW/h) upravičeni samo lastniki toplotnih črpalk, katere imajo po deklaraciji proizvajalca izkoristek večji od grelnega števila 3,5 (s porabljenim kilovatom električne energije proizvedejo minimalno 3,5 kilovatov toplotne energije). V EU so do različnih subvencij upravičeni samo lastniki toplotnih črpalk s takšnim najmanjšim izkoristkom (državna subvencija ali ugoden ekološki kredit).

    Pri vedno večji energetski krizi tudi ne bi bilo odveč tudi razmišljanje o »daljinskem vklapljanju toplotnih črpalk z večjim akumulatorjem toplote«, kadar se pojavlja višek električne energije.

    Iz povedanega sledi, da je pred distributerskimi podjetji kar nekaj nalog.

    Vse napisano naj bo predvsem vprašanje državi Republiki Sloveniji, saj je v imenu državljanov sprejela obveznosti do zmanjševanja toplogrednih emisij in povečanja rabe obnovljivih virov energije, obenem pa preko lastniških deležev dviga ceno električni energiji.


    Ob koncu želimo zapisati, da je takšen dvig cen kilovatu električne energije klofuta vsem entuziastom, ki so prvi začeli s takšnimi investicijami in v svoji okolici promovirajo sprejeto državno obveznost, istočasno pa utrjujejo pot k večji energetski samostojnosti celotne države z zmanjšanjem uvoza fosilnih goriv. Pritrditev vsem dosedanjim investitorjem v toplotne črpalke je izkazal tudi novi podzakonski akt o učinkoviti rabi energije, ki obvezuje nove investitorje k obvezni minimalno 25% uporabi obnovljivih virov energije na novih objektih s pričetkom gradnje 1.7.2009.


    GREENSLO v sodelovanju z IOVE iz Kranja



    Vojko Bernard


    Quote
    Gost: medo
     oktober 08 2008 20:41   


    Žal elektrodistribucijskam podjetja razmišljajo samo o dobičku. Nekako kot bi želeli upočasniti razvoj kot pred leti telekom ISDN, ko so zavajali kupca, da je za dostop do interneta nujen le ta priključek. Zdaj pa želijo omejevati večje porabnike kot, da so ti krivi za njihove napovedi in jih želijo še kaznovati, kljub temu, da plačujejo.

    Mislim, da je večja težava v samih elektrdistribucijskih podjetjih, ki so verjetno predlagale premajhno bilanco porabe - napačna kalkulacija, kar ima za posledico, da morajo dodatno dražje plačevati neplanirano porabo, ki pa je bistveno dražja. Seveda bomo za napake elektrodistribucijskih podjetji krivi potrošniki, a njihovo nesposobnost kalulacije prenašati na pleča gospodinjstev je milo rečeno sramota. Nekako pač želijo pokriti izpad super profita in to na drug način prikazati laikom, ja ti pa bodo tako al pa tako morali plačati....

    Nekako pa to ravnanje ni povsem razumljivo, v prihodnosti naj bi pričakovali še porast porabe el energije, kajti to je zelena energija. Edina trenutna perspektiva za transport oseb v prihodnosti je ravno akumulirana el.energija. In dokler bo država dopuščala monopole in kvartelno dogovarjanje ne bo nikoli drugače.

    Sama država nima denarja, že za subvencije za ogrevalne sisteme, kolektorji, fotovoltaični sistemi se čaka dve leti, smo poglejmo, dohodnino še do danes nekateri nismo dobili vrnjeno, po drugi strani pa ima denar za Patrije, za vojake v tujini, pa kaj nam je tega treba, pa še velko takega bi lahko naštel.

    In del denarja za alternativne vire energije prihaja iz evrope, a kje ostane da potuje dve leti do nekoga, ki je napravil nekaj pa mi ni znano.


    Quote
    Forum generiran v : 0,04 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CEST. Ura je 07:46

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 0,52 seconds