Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 27-apr
  • Začetek sezone na parkovni modelni železnici

  • torek 30-apr
  • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

  • sreda 01-maj
  • Med naravo in kulturo

  • petek 03-maj
  • Človek in čas

  • nedelja 05-maj
  • Razstava Interspace

  • sreda 08-maj
  • Razširjeni vid

  • nedelja 12-maj
  • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

  • torek 14-maj
  • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

  • sreda 15-maj
  • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

  • četrtek 23-maj
  • Povabilo za sodelovanje na Veselem dnevu prostovoljstva 2024

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Aktualno doma in globalno Nov topic Pošlji odgovor
     Sporočila za javnost
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    A
     julij 31 2008 08:48  (Prebrano 1064 krat)  
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Ker dobivamo veliko število sporočil za javnost in ker si nekatera sigurno zaslužijo da nanje opozorimo, odpiramo sledeč post, kjer jih lahko objavite(mo). S tem pa bodo tudi manjše NVO v skladu z filozorijo pozitvk četudi ne gre za tipično novico dobile možnost za vidnejšo objavo.


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     julij 31 2008 08:53   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290


    Ob novici, da je Svet Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) na današnji seji, 30. julija 2008, s petletnim mandatom soglasno imenoval sedanjega v.d. direktorja Janeza Juga je zaskrbljujoča, saj kaže na nadaljevanje ustaljene prakse delovanja in stare vzorce, ki bodo očitno še naprej prevladovali pri delovanju FIHO. Še posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da je omenjeni le orodje v rokah nekaterih privilegiranih invalidskih funcionarjev iz t.i. NSIOS, ki drži škarje in platno nad FIHO-m. V privatnih krogih se sliši, da mora delati tako kot mu naroči ta lobi, ki ga pooseblja in vodi Boris Šuštaršič predsednik NSIOS, predsednik Društva distrofikov Slovenije, direktor Birografike Bori d.o.o., Predsednik Zavoda invalidskih podjetij Slovenije, predsednik Uprave Doma dva topola in tudi državni svetnik za področje socialnega varstva. Oba sta tudi člana NO Loterije Slovenije d.d., kar je zelo nehigiensko, da je direktor FIHO kot poslovodni organ tudi član nadzornega organa lastnika FIHO. Oba sta tudi v globoki kolizijo interesov, ki onemogočajo, da se področje invalidskih in humanitarnih organizacij za vselej pregledno in transparentno uredi.

    Janeza Juga poznamo iz prvega sklica Skupčine RS, ko je bil tudi član Komisije za vprašanja invalidov, ki jo je vodila takrat Danica Simšič. Potem ga dolgo let ni bilo zaslediti saj je deloval v gospodarstvu (Mehano) in direktoroval Zdravstvenem domu Izola. Njegovo preteklo imenovanje in potrjevanje je že več let sporno, saj ga niti ta sklic niti prejšni sklic parlamenta nista potrdila, pred novelo Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki jo je DZ RS sprejel lani v jeseni in, ki čaka na obravnavo na US RS s katero pa so spremenili Pravila igre. In sicer, da daje soglasje k njegovemu imenovanju Vlada RS namesto DZ RS kar pomeni, da je soglasje k imenovanju odvisno od izvršne in ne več zakonodajne oblasti kar pomeni, da je odvisen od potrditve ali nepotrditve imenovanja od takrat aktualne vladajoče Koalicije, trenutno od sedanje Koalicije katerih poslanci v DZ RS so najbolj nasprotovali njegovi potrditvi. Če bo obstoječa Koalicija ohranila še en mandat se mu lahko zgodi ravno obrnjena situacija, ki se mu je predhodno dogajala s potrjevanjem v DZ RS saj opozicija ni nasprotovala nejgovemu imenovanju. Glede na to, da je bil član LDS to ni bilo nič čudnega.

    Kaj pomeni imenovanje Janeza Juga za direktorja FIHO za YHD in naše programe je trenutno težko reči. Prav gotovo nič dobrega. Glede na sedanje izkušnje z njim ne moremo pričakovati kakšnih bistvenih sprememb v korist podpore našim uporabnikom in programom za neodvisno življenje hendikepiranih s pomočjo osebne asistence.

    Ostane nam le to, da upamo, da bo US RS razveljavilo novelo spornega zakona ali, da ga povabimo k enenemu našemu uporabniku, da preživi dan kot asistent in bo potem mogoče videl, da obstajajo še drugi ljudje in njihove poteze, kot mu jih črno belo slika Boris Šuštaršič. Če se ga pa bo kaj prijelo je tudi težko pričakovati saj nima niti ustreznih kvalifikacij iz področja socialnega varstva kaj šele, da bi razumel temelje in principe neodvisnega življenja hendikepiranih. Ker so vmes vložili še eno novelo Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije s katero bo FIHO lahko odkupil razliko do večinskega deleža in v bistvu postal večinski lastnik Loterije Slovenije d.d., se lahko zatrdi, da je njegovo imenovanje še eden izmed temeljev v smeri privatizacije Loterije Slovenije preko obvladovanja t.i. lobija NSIOS-a.

    Ob vsej gonji proti tajkunom je pravzaprav zelo čudno, da se od obstoječih oblastnikov nihče ne upa poseči v to področje direktno, ker se bojijo spopada s predstavniki slovenskih invalidov, ki kot običajno pred vsakimi volitvami grozijo vsem potencialnim novim obstanikom, da jim ne bo prijetno, če bo kdo posegel in ogrozil interesa NSIOS-a. To so dosedaj več ali manj spoštovale prav vse vladne garniture.



    Elena Pecaric

    YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
    Neubergerjeva 7
    SI-1000 Ljubljana
    t: +386 (0)1 521 22 77; f: +386 (0)1 521 22 88
    www.yhd-drustvo.si
    www.handyworld-si.com


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Forum generiran v : 1,60 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CEST. Ura je 02:17

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 1,98 seconds