Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 21-apr
  • Moja elektrarna by ENERTEC pokal Slovenije v akvatlonu 2024

  • sreda 24-apr
  • Zoh Amba »Bhakti«

  • četrtek 25-apr
  • Tadej Toš: ABRAhmm

  • petek 26-apr
  • VegaFriday v Mariboru

  • sobota 27-apr
  • Začetek sezone na parkovni modelni železnici

  • torek 30-apr
  • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

  • nedelja 12-maj
  • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

  • torek 14-maj
  • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

  • sreda 15-maj
  • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Zdrava prehrana, zdravilna zelišča, dobri recepti,... Nov topic Pošlji odgovor
     Peticija proti GSO v EU
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    Gost: pikapolonica
     marec 15 2010 14:11  (Prebrano 1838 krat)  


    Če bi kdo želel lahko na spodnjem linku podpiše zelo željeno peticijo proti GSO - jaz sem že dodala svoj podpis - gre za preverjeno stran in ni bojazni zlorabe podatkov.


    Dear friends,

    The European Commission has just authorised growing genetically modified crops, putting the GM lobby's profits over the health concerns of the public. Click below and help build a one million strong citizen's petition calling for independent research and strong regulation of GM foods:



    Sign the petition!



    The European Commission has just approved growing genetically modified crops in the European Union for the first time in 12 years!

    Caving to the GM lobby, the commission has ignored 60% of Europeans who feel we have to get the facts first before growing foods that could pose a threat to our health and environment.

    A new initiative allows 1 million EU citizens to make official legal requests of the European Commission. Let's build a million voices for a ban on GM foods until the research is done; they will be delivered to the President Barroso of the European Commission. Sign the petition and forward this email to friends and family:

    http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl

    Consumers, public health, environmental and farmers groups have long rallied against a few international GM companies having such significant influence over European agriculture. Concerns about growing GM crops include: contamination of organic crops and the environment; their impact on climate due to the excessive need for pesticides; the destruction of biodiversity and local agriculture; and the effects of GM food on public health.

    EU member states have voiced strong opposition to last week's decision to authorise BASF's potato and Monsanto's maize -- Italy and Austria are opposed, and France said it would ask for further scientific research.

    There is still no consensus on the long-term effects of GM crops. And it is the GM industry, pursuing profits not public well being, that is funding the science and driving the regulatory environment. That is why European citizens are calling for more independent research, testing and precaution before crops are unleashed onto our land.

    Now, the "European Citizens' Initiative" gives 1 million EU citizens the opportunity to submit policy proposals to the European Commission and offers us a unique chance to drown out lobbyists' influence.

    Let's raise 1 million voices to put a moratorium on the introduction of GM crops into Europe and set up an independent, ethical and scientific body to research and determine the strong regulation of GM crops. Sign the petition now and then forward it widely:

    http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl

    With determination,

    Alice, Benjamin, Ricken, Luis, Graziela and the entire Avaaz team.

    More information:

    Last Eurobameter Survey 2008 'Attitudes of European citizens towards the environment', page 66:
    http://bit.ly/aMkeVJ

    The Independent, Fury as Brussels authorises GM potatoes:
    http://www.independent.co.uk/environment/green-living/fury-as-eu-approves-gm-potato-1915833.html

    Reuters, France blasts GM crop approvals by EU agency:
    http://uk.reuters.com/article/idUKTRE6241ZQ20100305

    New Report: GMOs Causing Massive Pesticide Pollution:
    http://www.huffingtonpost.com/andrew-kimbrell/new-report-gmos-causing-m_b_362888.html

    Summary of the International Assessment on Agricultural Science and Technology for Development, including critics of GMOs use in agriculture:
    http://globalpolicy.org/social-and-economic-policy/international-trade-and-development-1-57/genetically-modified-organisms.html#key


    Quote
    Gost: pikapolonica
     april 01 2010 08:29   



    V tem članku

    http://www.pozitivke.net/article.php?story=Gojenje-Protesti-Krompir-Genski-Raziskav&query=GSO

    lahko sedaj preberete zadevo še v slovenščini in če še niste podpisali peticije proti GSO, lahko to še vedno storite.

    Zbranih je nekaj čez 355.000 podpisov, potrebujemo pa jih 1.000.000

    Celoten članek pripenjam spodaj -lahko pa ga najdete tudi preko iskalnika na Pozitivkah zgoraj pod Napredno iskanje - vpišete besedo GSO.

    Stran za oddajo podpisa je tudi varna, tako da lahko brez skrbi pustite svoje podatke.

    Lp, Pikapolonica

    Članek:

    …SVOJE MNENJE PA LAHKO POVESTE TUDI VI!
    Nedavna odločitev Evropske komisije, da za gojenje odobri gensko spremenjeni krompir Amflora, je po Evropi dvignila val ogorčenja.

    Včeraj se je aktivirala tudi spletna akcijska skupina Avaaz, ki si bo prizadevala zbrati milijon podpisov za prepoved GS živil, dokler ne bodo dovolj raziskana. Tudi na ITR vas vabimo, da svoj glas prispevate na: www.avaaz.org

    Kaj se je dogajalo?
    Evropska komisija se je prejšnji teden odločila, da Bayerjevemu GS-krompirju da dovoljenje za gojenje v EU. To po 13 letih prva odobritev GS rastline za gojenje v EU. Krompir z višjo vsebnostjo škroba je namenjen izdelavi škroba za papirno industrijo, s škrobnimi preostanki pa bi lahko tudi krmili živali. Komisija je obenem odobrila za hrano in za krmo (ne pa tudi za gojenje) tudi tri GS koruze.

    Komisija je v skladu z zakonodajo lahko ukrepala tako, kot je, ker ministri držav članic na svojem zasedanju niso zbrali dovolj glasov niti za potrditev, niti za zavrnitev njenega predloga za te odobritve.

    Predsednik Komisije Barroso je večji del odgovornosti za »dosje gso« v novi komisiji dodelil komisarju za potrošnike. V prejšnji je bil zanj odgovoren komisar za okolje. Komisar Dimas, ki je zasedal to mesto v prejšnjem mandatu, se je odlikoval s svojo odločnostjo in upiranjem prehitremu odobravanju GS rastlin.

    Komisar Dalli, ki je zadolžen za skrb za potrošnike, je po odobritvi na tiskovni konferenci zatrjeval, da nobena od odobrenih rastlin ni tveganje za zdravje evropskih potrošnikov. Obenem je povedal, da nameravajo v kratkem odobriti še več GS proizvodov.

    Seveda komisar Dalli ni prepričal skoraj nikogar. Francoski okoljski minister je ob tej priložnosti izjavil, da je EFSA za podporo odobritvam GS rastlin uporabljala nepopolne in izbrane dokaze, kar velja tudi v zadnjem primeru, in da mora temeljito spremeniti svoje metode.

    Na ITR menimo, da je ravnanje Komisije je nesprejemljivo, saj je odločitev prišla v času, ko v EU poteka posvetovanje o novih pristopih do gensko spremenjenih rastlin. V tem okviru naj bi pregledali zlasti pomen socioekonomskih dejavnikov, pa tudi sporno delovanje Evropske agencije za varnost hrane.

    Predsednik Evropske komisije Barroso se je moral v Evropskem parlamentu soočiti z jeznimi poslanci, od katerih so nekateri nosili plakate z napisom "Za Evropo brez gso". Poslanci so mu očitali, da ni upošteval pravega parlamentarnega postopka, saj se z njimi pred sprejemom odločitve ni posvetoval.

    Še zlasti jezni so na Malti, odkoder Dalli prihaja. Nemški poslanec Häusling pa je dejal: "Osupel sem, da je komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli potreboval le tri tedne na svojem novem položaju, da je pokazal tako očitno podporo interesom industrije pred interesi svojega lastnega dosjeja".

    Francoski kmetijski minister je prejšnji mesec za Reuters povedal, da nasprotuje vsakršnemu odločanju o GS rastlinah na nacionalni ravni, ter pozval k usklajenim pravilom na ravni EU. S tem je izrazil tudi nasprotovanje napovedim predsednika Komisije Barrosa, da bi države v bodoče lahko po svoji presoji odločale o gojenju GS rastlin, medtem ko bi se odobritve še vedno sprejemale centralno na ravni EU.

    Tudi na ITR se pridružujemo kritiki Barrosovih zamisli. Čeprav se "nacionalno odločanje" na prvi pogled morda zdi privlačno, pa je v resnici daleč od prave rešitve. S tem ne bomo rešili niti nesprejemljivih postopkov EFSA in vprašanj v zvezi z dolgoročnimi vplivi na zdravje in okolje, še manj pa bomo odgovorili na širše družbeno-etične pomisleke.

    Akcija Barrosove komisije pa ni zmotila Švicarjev. Švicarski parlament je v torek, 9. marca, mirno potrdil podaljšanje nacionalnega moratorija na gojenje vseh GS rastlin in živali za tri leta.

    INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
    e-pošta: info@itr.si, tel. 041 725 991 in (01) 43 97 465, Pisarna: Trubarjeva 50 (Okoljski center), www.itr.si


    Quote
    Forum generiran v : 0,05 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CEST. Ura je 07:00

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 0,50 seconds