NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

ponedeljek 13-jul
 • Gorenjska muzejsko-planinska transverzala

 • sreda 15-jul
 • Henganje v Tivoliju

 • petek 17-jul
 • Grafika na žlico

 • nedelja 19-jul
 • Nedeljski bolšji trg - sejem starin

 • torek 21-jul
 • Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano

 • četrtek 23-jul
 • Sončna delavnica

 • petek 24-jul
 • Poletje v Radol'c

 • sobota 25-jul
 • Poletni oddih: Ostani v srcu

 • nedelja 26-jul
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • torek 28-jul
 • Torkove igrarije z Lutkovnim gledališčem Velenje

 • sreda 29-jul
 • Milonga MCC

 • petek 31-jul
 • Poletno počitniško varstvo: Od paža do viteza

 • nedelja 02-avg
 • Svetovna serija v odbojki na mivki

 • torek 04-avg
 • Torkove igrarije z Muzejem Velenje

 • četrtek 06-avg
 • Morske pošasti

 • sobota 08-avg
 • Rudarski tek 2020

 • ponedeljek 10-avg
 • Poletni HITRI ZMENKI (30-45, 40-55 in 50-65 let)

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Velika pot 10.del – zaključek   
  sreda, 12. julij 2006 @ 04:51 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Aurigo

  Učitelj učenca spozna po energiji (Aurigo)

  Med tednom imam sanje. Stojim pred dvema belima šolskima panojema. Na spodnjem delu panojev so narisani loki mavrice. Zamislim si, da ko gledam lok mavrice, si posamezni lok mavrice vtisnem v spomin in um. Potem lok mavrice iz svojega uma prenesem na nebo. Ko se zbudim, malce razmišljam o teh sanjah. Počasi se prihaja do točke sposobnosti, vizualizacije mavrice v umu.

  Dva dni po objavi članka Velika pot (9.del) dobim sporočilo. Sporočilo se glasi: »Da so v članku določene slike, ki se ne smejo objaviti. Objava učenja prenosa zavesti prepovedana«. Moj odgovor se glasi: »Upošteval sem navodilo učitelja in nisem objavil slike, ki prikazuje »žogico«. Učenja o prenosi zavesti in mantre je možno tako in tako dobiti na internetu. V uk, »žogica« ni nič drugega kot tigle. Tigle v srcu, človekovo bistvo. Na določen način njegova duša, v pojmovanju zahodnega krščanstva. V istem času sem prebiral literaturo, ki jo boste imeli prevedeno v nadaljevanju članka. Tigle morda nekoč natančno razložimo ali povzamemo ob tekstu knjige Tibetanske joge sanjanja in spanja Wangyal Rinpocheja. Tudi sam se učim ob tem pisanju. Ni niti dobro, niti slabo.

  V soboto 11.7.2006 se sam pri sebi še sprašujem ali naj sploh še vadim začetno prakso. Po dveh takšnih klofutah – »učencev«. Ni niti dobro, niti slabo. Z muko opravim 108 prostracij. Nadaljujem z Guro jogo. Om Ah Hung, pred teboj moj učitelj, ki vzideš v mavrični svetlobi. Se ob pogledu skozi okno zazre mojo oko, v narejeni mavrični lok. Celoten lok, ki ga sedaj moja zavest še ne prepozna. Sega od Mihaelove zmajeve črte do črte pokopališča ali morda gostišča. Popoln lok mavrice. Ena najlepših mavric v mojem življenju. V zraku, se ob tem pojavu pojavijo tisti negativni ioni. In duša zahrepeni.

  Pet, šest ali sedem barv mavrice? Rdeča, oranžna, rumena, zelena, plava, vijolična. Tibetanci poznajo samo pet barv pri mavrici. Rdeča, rumena, bela, zelena in plava. Predstavljajo pet modrosti. Gledam mladostnike, ki stopajo po cesti in sploh ne opazijo mavričnega pojava. Očitno so zavedeni sami s seboj. S svojo pojavnostjo v tem materializiranem svetu 21. stoletja. V svetu obdanem s tehnologijo televizorjev, mobijev, radia, displejev, panojev reklam, kar vse tako moti zbranost uma. Spomin še seže v otroštvo, spomin na pogled mavric, ko sem jih zagledal na nebu. Takrat so ti dogodki predstavljali nepopisno doživetje. Ob takšnih znamenjih, mi zavest veleva, naj ne obupam in grem le naprej. Ko si ogledujem slike na računalniku, opazim, da je bila celo dvojna mavrica. Spodaj navedene članke sem bral pred leti. Intuitivno sem jih sedaj spet vzel v roke, jih na hitro prevedel.

  No tudi za Phowo je potrebno nekaj predhodne prakse.
  100.000 krat izgovoriti OM AMI DEWA HRIH (oziroma ponoviti najmanj 10.000 krat /tudi Om ah ami dewa hrih/).
  Ponekod tudi namesto zgornje mantre 100.000 krat ponoviti Vajrasatvo mantro ali Dorje Sempa (oziroma najmanj 10.000 krat ponoviti).
  No nekateri gredo na Phowo brez teh priprav ….pa gre…


  PRENOS (8) (Naropa)
  Tilopa je ponovno sedel mirno in nepremično leto dni. A ko je Naropa kakor poprej naredil mandalo in izgovoril svojo molitev, mu je Tilopa rekel: »Če želiš učenje, mi sledi.«
  Ko sta srečala kralja in kraljico s spremstvom, je Tilopa dejal: »Če bi jaz imel učenca, bi učenec napadel kraljico in jo porušil na zemljo«. Naropa je tako tudi naredil, a kralj in njegovo spremstvo, ga je tako preteplo, da je v njemu komaj še ostal dih. Ko je tako trpel, je k njemu prišel Tilopa in ga vprašal: »Naropa, ali ni kaj v redu s teboj? In Naropa mu je odgovoril:
  »Sreča kralja, mojstra loka,
  je poletela kakor strela in zaradi tega trpim.«

  Tilopa mu je odgovoril:
  »Te tvoje nagnjenosti telesa, ki verujejo vame,
  se moraš osvoboditi, Naropa.
  Poglej v ogledalo svoje zavesti, prenos,
  skrivnostni dom dakin.«

  Ko ga je pozdravil z roko, ga je Tilopa tudi poučilo o prenosu (zavesti).
  To učenje vsebuje kot osnovo samo eksistenco prepoznavanje možnosti prenosa; kakor pot vsebuje stopnje o izkustvu prenosa: in kot cilj uresničenje meje prenosa.
  (I) Prenos je znan v vseh tekstih Sutre in Mantre. Vendar je rečeno v treh nižjih delih Tantričnega dela in Sutrah, da je to obnašanje, ki odgovarja posredovanju duhovnosti nekoga za položaj nekoga po ponovnem rojstvu v čistem področju, se pravi mentalnosti skozi odprtino fontanele , preko posredovanja mističnega zvoka HIK, od sedanjega življenja nekoga, za katerega se verjame, da je to nekaj osnovnega.
  (II) Tisti, ki prakticira Razvojno Stopnjo, ki je najvišji del Tantre, dopušča, da se izžarevanje božanstva skupaj z domovanjem (nad tistim, ki meditira) združi s svetlobo, ki žarči v »srčni« središčni točki in s pomočjo gibljivosti (rlun) pošlje mistični slog HUM. Slog predstavlja pet tipov transcendentne svetlobe (in je simbol za njegovo noetično kapaciteto) ter jo pošlje navzgor skozi odprtino fontanele. Potem, ko je ponovno rojen ali v Akaništa nebesih ali v U-rgyen (Swat), se govori, da vodi življenje, ki pristaja mantrizmu.
  Tisti, ki prakticira Stopnjo Izpolnitve in je zelo inteligenten, ustvari »telo mavrice« (izvirno obstajanje) že za čas svojega življenja in postane duhovno nesmrten.
  Tisti, ki je povprečno inteligenten, prepozna in se drži žareče svetlobe v trenutku smrti in ne prehaja skozi izkustvo posrednega stanja med smrtjo in ponovnim rojstvom.
  Najnižji tip tistih, ki izvajajo prakso Stopnje Izpolnitve, doživljajo izkustvo tega posrednega stanja na takšen način, da če je inteligenten, da takoj, ko začne svetloba posrednega stanja sijati, ga absorbira v žarečo svetlobo s pomočjo dveh tipov koncentracij in se vzdigne kakor bog. Ali v času »male smrti« v toku prvega tedna (po fizični smrti), prepozna svetlobo, ki žari ter doseže izvirno obstajanje. Ko je prišel na stopnjo, ko se možnosti rojstev v različnih oblikah svitajo nad njim in ko vidi bodoče starše združene v spolnem odnosu ter čuti sovraštvo do očeta, a ljubezen do matere. (Kar določa, da se bo rodil kot moški. V primeru ženskega spola bi bilo obratno.) On preobrazi maternico svoje matere v tisto, kar se imenuje, Samayasattva prebivajoč v svojem domovanju in sam vstopa noter kakor Jnanasattva iz očetovih ust, nosa ali kakšnega drugega dela telesa. Razumevajoč človeško telo, kot zelo dobro in primerno osnovo za mantrično -obnašanje, pridobi izvirni obstoj, ko je ponovno rojen.
  Če je nizke inteligence, postane preplašen z idejo v maternici, ko vidi svoje bodoče starše spojene v spolnem odnosu in sebe prenese v Akaništa nebesa ali do U-rgyan (Swat). Tam pa sledi obnašanju mantrizma.
  Pri tistemu, ki ne razume bivanje določenega Bitja-po-sebi v njegovem bivanju-nekega, se v vezi z njim pojavlja zmedenost, samsara, neznanje. Inštrukcije, ki pojasnjuje bivanje-nekoga s pomočjo štirih dokazov, Razvojno stopnjo in Stopnjo Izpolnitve ter druge tehnike, se imenujejo »prenos«. Še več, tisti, ki razumejo bivanje-nekega Bitja-po-sebi v bivanju-nekega, so v stanju, da se prenesejo do izvirnega bivanja. Izjava, da je zlo opuščeno, a da je dobro, kar prej ni bilo, bilo doseženo kot nekaj novega, ali da se je zlo preobrazilo v dobro, nima nič z ustvarjenjem, saj se tako napačno razume o bivanju Bitja.
  (II) Izkušnja je, kratko povedano: človek, ki je sposoben za neposredno uresničenje, služi svojemu guruju zelo veliko časa. Zatem pa zaradi samega doseganja cilja ostane v samoti, daleč od vseh prvin, ki vznemirjajo človeka. Tam lahko opazuje vse kar se pojavi, takšno kakor je, brez vznemirjanja. In kar se pojavi, to vidi, kot globoko naravo prenosa.
  Človek, ki postopoma pride do uresničenja, prvo pripravlja sebe, kakor to dela izkušeni strelec, potem izstreli močno puščico svoje noetične kapacitete v želeno tarčo in končno, ko zadene cilj, se stopi s tremi eksistencialnimi normami.


  JOGA PRENOSA ZAVESTI ALI PREOBRAZBE:
  Glavni del se deli v dve smeri:
  1. učenje o odhodu v Čisto Zemljo (navodila o jogi preobrazbe).
  2. učenje o vstopu v drugo telo (navodila o jogi vstopa v drugo telo).
  Učenje o preobrazbi zavesti v Čisto deželo je posebno, visoko učenje v anutara tantri. Nahaja se v Tantri Demčogovog učenja in v Jerdo tantri, kakor v njihovi skupni Sambuda-tantri, potem v Vajradakini tantri in v Svarilu svetega Manjushrija. Če se nekdo želi dodobra spoznati z osnovami joge prenosa zavesti, naj proučuje te tantre in njihove posebne komentarje. Navodila, ki se tukaj podana so zasnovana na teh delih.
  Vrednost te vaje najdemo v Vajradakini-tantri:
  »Če je človek naredil greh, da je ubil svojca,
  posekal brahmine,
  ali če je storil tudi pet največjih zločinov,
  če je ropal ali kradel iz zadovoljstva,
  se lahko vsi ti grehi prečistijo
  s prakticiranjem tega čudovitega učenja,
  nikakršno zlo ali grehi ga ne morejo umazati,
  in to učenje ostaja daleč stran od pokvarjenosti samsare.«

  Čas za prakticiranje te joge je navedeno v isti tantri:
  »Ko pride čas (smrt),
  se to učenje uporabi,
  če čas (smrti) ni blizu, a se učenje uporabi,
  je to zločin, kakor, da bi ubil Budo,
  in takšna oseba bo prispela v pekel,
  kjer jo bodo doletele muke.
  Zaradi tega je potrebno previdno in marljivo
  preučevati znake smrti.«

  Če jogi uporabi to učenje v napačnem času, s tem ubije budo v svoje telesu. Zaradi tega mora razumeti pomen časa in preučevati mora znake smrti, da predvidi prihod smrti. Ko se ti znaki pojavijo, jih poskuša preprečiti na vse možne načine. Če je povsem zaman, po vse tem kar je storil, naj ve, da je napočil pravi čas, da se uporabi to znanje. Po komentarju Bhaba Bhadras, mora jogi prakticirati to znanje oziroma pripraviti vse priprave šest mesecev pred smrtjo. Zaradi tega treba pazljivo preučevati spise, ki pišejo o znakih smrti.
  V Tantri Gdan-bzhi piše:
  »Za prenos zavesti je najboljše stanje
  brez vsakršnih bolečin.«
  Joga preobrazbe se uporablja v primeru in pod pogojem, da človek nima nobene bolezni. Če se nekdo okuži s kakšno boleznijo, ne bo dobro opravil preobrazbe, četudi se bo še tako trudil.
  V primeru, starega, ubogega človeka, ki preživlja težke muke in ki predvideva, da mu smrt prihaja nasproti ter namerava, da zapusti svet s pomočjo joge preobrazbe, preden mu odbije zadnja ura – je prepovedano njeno izvajanje. Prepovedano je izvajati tudi človeku, ki trpi zaradi kakšne bolezni. Nevedneži pravijo, da se v prvem zgoraj navedenem primeru lahko uporablja joga preobrazbe.
  Glavno navodilo za jogo preobrazbe vsebuje dve vaji. V Vajra-tantri piše:
  » Potrebno je očistiti temelj vseh občutenj.
  Preobrazba se uporablja šele po prečiščenju,
  saj je v drugačnem primeru njena uporaba povsem zaman.«

  »Temelj vseh občutenj« označuje, da je človeško telo temelj ali osnova vseh prijetnih ali neprijetnih občutkov. (Prečiščenje se razume kot prečiščenje telesa in duha s pomočjo joge notranje toplote.) Če se telo ne očisti s pomočjo notranje toplote, je zaman in brezkoristno opravljati jogo preobrazbe. Tako piše v Bhaba-Bhadrasu, saj prakticiranje tumo joge predstavlja osnovni temelj joge preobrazbe. Vajradakini Tantra govori isto:
  » S pomočjo načina dihanja se vrata odpirajo.
  In tako se prehod v vratih čisti.«

  V Tantra Gdan-bzhi, kakor Sambhudi tantri je zapisano isto. Obe tantri poudarjata, da je potrebno imeti ukročeno prano za vaje joge preobrazbe, ker se samo s treniranim načinom dihanja, lahko zberejo ali ukrotijo prane, ki brezglavo begajo po vseh organih in proti vsem vratom v telesu. Nekateri pravijo, da lahko oseba, ki doseže najnižjo stopnjo navedenega dihanja, lahko opravlja jogo preobrazbe. To samo kaže na njihovo nepoznavanje tantričnega učenja.
  Ko se izvaja joga preobrazbe, je potrebno prvo zapreti vseh devet vrat na telesu, razen zlatih vrat na vrhu glave. S tem se prepreči pobeg zavesti skozi ostala vrata. Zavesti je potrebno dovoliti, da izstopi edino skozi zlata vrata. Po tantričnem učenju, je potrebno obvezno izpolniti te pogoje, da bi se ustvaril popolni temelj na kateremu bo sposobni tantrični jogi opravljal jogo preobrazbe.
  Še več, obvezna je tudi popolna vizualizacija na mestu izhoda zavesti, tako kakor jo opisujejo tantre. Celoten postopek vizuaizacije je natančno opisan v Knjigi o jogi preobrazbe. Navodila, ki so tukaj podana, se podajo v glavnem na ustnih navodilih guruja, ki sprejemajo učenje iste šole.
  Nekdo lahko povpraša: »S pomočjo katerega božanstva moram prakticirati jogo preobrazbe?« Po besedah gurujev, lahko vsak izbere božanstvo, ki ga želi.

  PRAKTICIRANJE JOGE PREOBRAZBE
  Jogi prvo vizualizira svoje telo kot telo izbranega božanstva; zatem vizualizira rdečo bija-mantro AH v genitalnem ali popkovnem centru, temnoplavo bija-manto HUM v centru srca, belo bija-mantro KHA na vratih čistosti. Potem je potrebno, da vzdigne nižjo prano (iz genitalnega centra) v popkovni center; na ta način se slog AH pomika na mesto sloga HUM (v center srca), medtem ko se slog HUM pomika, do sloga KHA. Nekateri pravijo, da se mora slog HUM in slog AH vrniti na svoje mesto, in se potem ponovno vzdigniti. Vendar mi menimo, da je prvi način enostavnejši in primernejši. To vajo je potrebno ponavljati vse dokler se ne pojavijo določeni znaki, kot je občutek srbenja, bobnanja oziroma drugi znaki na temenu.
  Po tem, lahko jogi nadaljuje z vajo formalne ali prave joge preobrazbe na naslednji način: mora poklekniti, objeti kolena z rokami, izgovoriti molitev za zatočišče in molitev za dvig bodhi-srca. Zatem je potrebno vizualizirati svoje telo, kot telo Bude-zaščitnika in misliti, kakor on – katerega bistvo je identična z bistvom njegovega guruja – da sedi na nebu izpred in nad njegovo glavo, v oddaljenosti od enega do šestih čevljev. K temu zaščitniku jogi moli z veliko iskrenostjo in vero. Potem jogi vzdiguje nižjo prano, z jasno vizualizacijo sloga AH v popkovnem centru, sloga HUM v centru srca in sloga KHA v centru pri čistih vratih –, kako bi v središčni kanal pripeljal slog AH do sloga HUM, tako da se dve bija mantre stopijo v eno. V med času, je potrebno, da zbere vso svojo moč in mnogokrat glasno izgovori »AH-HI-GA« dvajsetkrat, ker se slog Hum tako vzdiguje do centra v grlu. V tem času mora jogi jasno vizualizirati slog KHA na vratih čistoče; vrata so odprta in skozi njih se vidi nebesni svod kot čisto nebo skozi odprto okno. Zatem jogi ponovno zbere vso moč in izgovori »Ah-hi-ga«, petkrat, ta sila vrže (z veliko hitrostjo) bija-mantro HUM iz vrat čistoče naravnost v center v srce bud-zaščitnika (iznad jogijeve glave) Po tem jogi osredotoči svoj duh v področje izven pojmovnega mišljenja.
  To kratko navodilo o jogi preobrazbe je zasnovano na Gdan-bzhi tantri, kakor na ustnih navodilih raznih gurujev.
  Po učenjih tanter in njihovih komentarjev, bodo jogiju zelo pomagale, če razume način osredotočenosti na dve zvočni bija-mantri, vizualizacije dveh bija-manter s pravimi in obrnjenimi črkami, »usklajenost s prano« za čas vzdigajoče in padajoče periode, kakor ostala posebna navodila.
  Učenje o preobrazbi zavesti ima velik pomen in vrednost. S pomočjo edinstvenega samadija lahko tantrični jogi, zapre vseh osem vrat in navede zavest, da gre ven skozi zlata vrata. Če lahko prepreči, da (konju podobna) prana, po kateri zavest jaha, da izteče skozi osem vrat. S tem lahko avtomatsko prepreči, da zavest pobegne čez osem vrat. Jogi mora vedeti, kako se uporabljajo mantre za zapiranje vrat in kako kontrola zavesti. In mora biti sposoben kontrolirati prano na raznih vratih s pomočjo vaj dihanja.

  Kakor vidite obstajajo celo različne prakse prenosa zavesti. Ampak na koncu je lahko rezultat enak. Bralcem moram priznati, knjigo Naropa sem bral tam okoli leta 2003. Knjigo Tantrizem in joga kakšno leto in pol kasneje. Dejansko nisem skoraj nič razumel takrat, recimo o prenosu zavesti. Ko sem sedaj ta poglavja ponovno prebral, moram pojasniti, da jih malo bolje razumem. Da se mi stvari malce svetlikajo. In kakor je videti tudi ni bil JIG, ampak HIK po Naropi. Ampak ni dobro, ni slabo. In verjetno ima še kakšna druga linija, drugačen pristop ali mantre, k prenosu zavesti.

  In kakor sem že napisal v 9. delu Velike poti, če želite prakticirati Prenos zavesti (Pho wa), potem si za začetek izberite kvalificiranega tibetanskega lamo.

  1. Guru, učitelj ne prepozna svojega učenca po predanosti, ponižnosti, ampak po energiji. Predanost je samo dodatek. Kot recimo dodatek k vsebini, na koncu knjige. Ni niti dobro, niti slabo.

  Poglavje Prakticiranje joge preobrazbe je prevod iz knjige Tantrizam i joga, Dušan Pajin,
  Poglavje Prenos je prevod iz knjige Naropa.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Zabavno

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Velika_Pot_Zakljucek

  Here's what others have to say about 'Velika pot 10.del – zaključek':

  Hurricane John's outer bands lash Mexico (AP) from as the powerful
  Mexico Tuesday night as the powerful Category 3 storm threatened to flood coastal areas and ruin vacations at some [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 22:23 CEST

  Suns Blow Out Lakers in Game 7 from Forward to Round
  with Luke Walton chipping in 16 and Odom netting a dozen. The Suns led a balanced attack, having seven players in double-digits [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 04:56 CEST

  ebony blowjobs
  teen blowjobs cumshot throat *censored* [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 09:43 CEST

  Velika pot 10.del – zaključek | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,56 seconds