NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 19-apr
 • Ingmar Bergman: Prizori iz zakonskega življenja

 • sobota 20-apr
 • Plečnikova Lectarija

 • nedelja 21-apr
 • Moja elektrarna by ENERTEC pokal Slovenije v akvatlonu 2024

 • sreda 24-apr
 • Zoh Amba »Bhakti«

 • četrtek 25-apr
 • Tadej Toš: ABRAhmm

 • petek 26-apr
 • VegaFriday v Mariboru

 • sobota 27-apr
 • Začetek sezone na parkovni modelni železnici

 • torek 30-apr
 • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

 • nedelja 12-maj
 • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

 • torek 14-maj
 • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

 • sreda 15-maj
 • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Kaj nas učijo živali? (1)   
  sobota, 17. januar 2004 @ 06:00 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  * Poučna (spo)znanja, znanost

  Kaj nas učijo živali?
  Marjetka Jeršek

  DARILA HIŠNIH LJUBLJENČKOV

  Domače živali so zgodovinsko tesno povezane z razvojem človeka - Človekovo poslanstvo je po ezoteriki tudi skrb za živali - Vsakdo lahko poglobi in razvije stik z živalmi - Živahni duhovi umrlih hišnih ljubljenčkov - Živali nas učijo brezpogojne ljubezni


  Domače živali so spremljale človeka skozi vso zgodovino in si v njej pridobile posebno mesto. Prenekatera davna božanstva so predstavljena v živalski podobi. V starem Egiptu je bila Bastet mačja boginja, dobrotnica in zaščitnica ljudi. Bog Anubis je bil upodobljen s pasjo glavo. Stari Kelti so manj zaupali mačkam, bolj pa psom. Med njihove svete živali sodijo še konj, orel, losos, svinja, krava in druge. Tudi stare kulture Indijancev, Indijcev, Aboridžinov ter vse tiste, ki jih odlikujeta povezanost z naravo in spoštovanje do nje, so častile živali, se od njih učile in ljubeče skrbele zanje.

  Po ezoteriki je človek poklican za skrbnika živalskega kraljestva. Medtem ko skrbi za živali okoli sebe, mu le-te vračajo z ljubeznijo, zvestobo, hrano, volno in modrostjo, ki jo prejema skozi njihova sporočila. Vsa izročila starodavnih kultur so tesno povezana z učenjem in simboliko nerazdružljivega prijateljstva med dvemi ezoteričnimi kraljestvi - človeškega in živalskega.
  Živali skozi čakre

  Celo raznolike energije posameznih čaker so povezane s skupinami živali. Rdečo energijo korenske čakre imajo bojda zelo razvito deževniki, krti, plazilci, mali sesalci, tudi hrčki in morski prašički, nekaj hroščev in mravlje. Z oranžno energijo spolne čakre so še posebej povezane opice, zajci in v ustreznem obdobju spolne dozorelosti vse živali. Oranžna barva zelo privlači žuželke. Na ravni rumene energije najdemo kače in zveri, po nekaterih podatkih tudi mravlje. V domeno zelene energije sodijo kiti, delfini in večina ptic. Modro energijo obvladajo ptice pevke, govoreči papagaji, pajki in metulji. Poudarjeno modro energijo adžna čakre imajo mačke, sove, vrane in druge ujede, z vijolično energijo pa se vse živali in ljudje povežejo v trenutkih radosti.

  V sodobnem času si ljudje omislijo hišne ljubljenče za družbo, da preženejo osamljenost, da imajo nekoga, za kogar lahko skrbijo in ki jih brezpogojno ljubi ter sprejema in podobno. Otroci se s pomočjo domačih živali učijo razvijati odgovornost do drugega živega bitja, sprehod s psom lahko pomeni rekreacijo in priložnost za družabna srečanja z drugimi pasjimi lastniki itd. Skrb za hišne ljubljenčke veliko pripomore k duhovnemu in osebnostnemu razvoju, hkrati pa od njih sprejemamo sporočila in nauke, ki imajo za nas lahko bistven življenjski pomen. Nekateri ezoteriki menijo, da nemalokrat domača žival sprejme nase karmo ali bolezen svojega lastnika, ki se ji je oddolžil z ljubečo skrbjo in pozornostjo.

  Najhuje je, kadar lastniki svojo žival zavržejo, potem ko so se naveličali skrbeti zanjo. Prepustijo jo žalostni usodi lakote in ceste, s tem pa si nakopljejo neznansko količino negativne karme, s katero se bodo morali slej ko prej soočiti. Za takšne ljudi je značilna zaprtost srčne čakre, ki se pogosto kaže tudi skozi težave v partnerskih odnosih, kot pomanjkanje občutka odgovornosti, sebičnost in neprepoznavanje potreb drugih. Na žalost je pri nas še vedno premalo azilov za zapuščene živali in premalo ljudi, ki so se pripravljeni ukvarjati z njimi.


  Živalske duše

  Po eni izmed ezoteričnih teorij imajo živali zgolj skupinsko dušo, ne pa tudi individualne. V zadnjem času mrgoli dokazov, ki spodkopavajo temelje te trditve in govorijo v prid individualni duši živali. Še zlasti to velja za domače ljubljenčke, ki zaradi tesne povezave s svojimi lastniki karmično zelo napredujejo v svojem življenju. Tako kot človekova duša lahko obstaja posamezno in v okviru skupine duš, se tudi duše živali po smrti zlijejo s skupinsko dušo glede na znanje, ki so si ga pridobile, hkrati pa napredujejo tudi kot individualni subjekti.

  "Kulture, ki sprejemajo reinkarnacijo, pogosto govorijo o "skupini duš" nižjih živali in posamičnem preživetju duše pri višjih živalih," pravita avtorja knjige "Življenje po smrti" Jenny Randles in Peter Hough. V omenjeni knjigi so opisane osupljive zgodbe o duhovih umrlih hišnih ljubljenčkov, ki so trirazsežnostni in odzivni. Margaret Coolidge iz Pensylvanie je večkrat doživela videnje svojega pokojnega španjela Jipa. Ko se je približno pol leta po njegovi smrti vrnila z nekega izleta, jo je značilno poskakujoč pričakal na hišnem dovozu in se stisnil k njenim nogam. Ko ga je pobožala, je razločno pod prsti začutila njegovo dlako in prepoznala njegovo lajanje. Šele ko je z razumom analizirala dogodek in se prepričala, da po vseh pravilih logike Jip ne more biti živ, je prikazen izginila. Pojav je sprejela kot znak, da je njen ljubljenček prišel na obisk iz pasjih nebes, da bi ji sporočil, da je z njim vse v redu. Lastniki umrlih mačk pogosto poročajo o občutku, da se je "duh" pokojne muce podrsal ob njihove noge ali legel k njim na posteljo, kot so to počele, ko so bile žive. "Po domnevnih sporočilih, ki naj bi jih pošiljali preživeli ljudje, živijo v onostranstvu le duše živali, ki so jih s kakim človekom povezovala ljubeča čustva. To so izjemno redki člani živalskega kraljestva, ki so napredovali po duhovni evolucijski lestvici," menita avtorja prej omenjenega dela. Menda obstaja tudi precej fotografij, ki prikazujejo živali, predvsem pse, po njihovi smrti.
  Nepričakovano se pojavijo na posnetku skupaj s svojimi lastniki, ki jih večinoma ne opazijo, dokler fotografija ni razvita.


  Nekatere domače živali odlikuje izjemna senzitivnost. Zmožne so začutiti bližajoči se potres veliko prej kakor občutljive znanstvene naprave, poleg tega pa baje prej kot ljudje uzrejo duhove in prikazni, ki jih vznemirijo. Znani so številni primeri, ko so s svojim šestim čutom in visoko razvitimi psihikalnimi sposobnostmi lastnikom rešili življenje.


  Pomoč in darila živali

  Znano je, da ljudem, ki trpijo zaradi kakršnekoli zasvojenosti zelo koristi skrb za druge, med drugim tudi skrb za živali. Na ta način najdejo nov smisel svojega življenja, kakovostno zapolnijo svoj čas in se počutijo cenjene, koristne, bolj ljubezni vredne. Njihova samozavest in samospoštovanje zrasteta in se okrepita.

  Robin Norwood, ena najbolj znanih terapevtk s področja zdravljenja odvisnosti v svoji knjigi "Zakaj jaz? Zakaj to? Zakaj zdaj?" podaja zgodbo o svoji pacientki Renee, ki je prišla k njej zaradi popolnega bankrota. Tudi njen zakon je začel propadati zaradi silne napetosti, ki so jo prinašale finančne težave. Izguba denarja je v njej povzročila izgubo občutka varnosti in napade panike. Na koncu se je izkazalo, da sta bila bankrot in ločitev le pospeševalca njenega globokega zdravljenja. Pri popolnem ozdravljenju pa so ji pomagale prav živali. Bila je ena tistih posameznikov, ki premorejo izjemno sposobnost komuniciranja z živalmi, njihove občutke pa je znala tudi prevesti v besede. Odkrila je, da s svojo energijo lahko zdravi bolne in poškodovane živali. Prijatelji so jo pogosto prosili, naj pomaga njihovim domačim ljubljenčkom ali plemenski živini. Kasneje se je opogumila in začela profesionalno zdraviti živali vseh, ki so jo prosili za pomoč. Energijsko ukvarjanje in komuniciranje z živalmi je postalo njen novi, donosni poklic. Zlasti velike uspehe je dosegla pri zdravljenju tistih živali, ki so trpele zaradi nerazložljivih poškodb ali bolezni ter so se nenavadno obnašale.


  Menda lahko vsak od nas doseže raven zavesti, na kateri se lahko poveže z notranjim bistvom katerekoli živali. Renee so po besedah Robin Norwood pri pregledih pomagali Vodniki in ji razkrili podrobnosti iz preteklosti živali, ki jih sama ni mogla poznati. Zdravljenje je lahko opravljala tudi na daljavo, za uglasitev in sporazumevanje z živaljo pa je potrebovala zgolj njeno ime in fotografijo.

  Tudi sami se lahko poskusite povezati s svojimi ljubljenčki na podoben način. Prisluhnite svoji intuiciji in svojim vodnikom, ki vam bodo rade volje priskočili na pomoč. V stanju globoke sprostitve držite v roki fotografijo izbrane živali in si v mislih predstavljate, da iz vašega srca teče zlata svetlobna vez do srca živali. Občutite globoko povezanost in ljubezen do nje. Potem se odprite sporočilom, ki jih boste zagotovo prejeli, le prepoznati se jih boste morali naučiti.

  Robin Norwood pravi, da "živali najpogosteje komunicirajo s človeškimi bitji, ki so fizično uglašena z njimi, prek telepatskega pošiljanja slik tega, kar imajo rade, pogrešajo in podobno."

  Za srečo in zdravje hišnih ljubljenčkov ter za sporazumevanje z njimi Louise L. Hay priporoča zatrditve: "Moje živali so zdrave in srečne. Ljubeče komuniciram z njimi, one pa mi sporočajo, kako naj jih osrečim na umski in snovni ravni. Skupaj živimo v radosti in sožitju. Sem v harmoniji z vsemi živimi bitji."


  Mary Tyler Moore, ki je skupaj s Stacey Shub na internetu oblikovala posebno stran za ljubitelje živali "fidonyc.org" pravi: "Živali nam pomagajo, da postanemo boljše osebe. Zaradi njihove dobrote in vdanosti smo bolj razumevajoči do soljudi, sebe in druge pa smo sposobni sprejeti z vsemi pomanjkljivostmi in napakami. Tako kot nas sprejemajo naše domače živali: brezpogojno. Ne dvomim, da imajo živali dušo. Niso se sposobne pretvarjati. Iskrene so in poštene. To so temeljne lastnosti, ki se jih lahko naučimo od njih."


  Kaj nas učijo živali? (2)

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Kaj nas učijo živali? (2)
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20040104151815998

  No trackback comments for this entry.
  Kaj nas učijo živali? (1) | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2024 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 0,74 seconds