NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 11-dec
 • Hrestač

 • ponedeljek 12-dec
 • Ženske premikajo gore

 • sreda 14-dec
 • Božični koncerti festivala Ljubljana

 • četrtek 15-dec
 • Festival Vilinsko mesto

 • petek 16-dec
 • Kvačkamo

 • nedelja 18-dec
 • Božični koncerti festivala Ljubljana

 • torek 20-dec
 • Portreti znanosti

 • sreda 21-dec
 • Pot po Čarobni galeriji

 • petek 23-dec
 • Čarobni gozd

 • nedelja 25-dec
 • Jaslice iz slame

 • ponedeljek 26-dec
 • Mozaik

 • torek 27-dec
 • Čarobne palčke
 • Ulično gledališče skozi lečo

 • sreda 28-dec
 • Portreti znanosti

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Koraki do zdravja - koraki do ljubezni (1)   
  ponedeljek, 23. junij 2003 @ 06:23 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  * Zdravje, gibanje in bivanje

  Uvodne misli


  To besedilo na kratko oriše pot do zdravja, ki je hkrati pot do ljubezni: brezpogojne ljubezni, ki ne postavlja pogojev in ne zahteva povračila. Umetnost življenja je prav to: brezpogojna ljubezen. Namen besedila je prvo sporočilo tistemu, ki išče pomoč.


  Povzetek

  Najprej je opisan strah, ki je vzrok vseh bolezni, in namen življenja, t.j. učenje. Na kratko je opisan energetski svet višjih dimenzij. Zatem je opisano, kako pomembno je pozitivno mišljenje. Sledijo kratki nasveti za zdravljenje in življenje nasploh: meditacija, prehrana, gibanje, okolje. Sledijo še kratki orisi, kaj nam lahko nudijo pomočniki (zdravnik, psiholog, socialni delavec, radiestezist, maser, kiropraktik, akupunkturist, homeopat, bioenergetik, psihoterapevt, astrolog, skupina) in s kakšnimi pripomočki si lahko pomagamo (kristali, piramide, inicirani predmeti, majčke, simboli, naravni izvori zdravilnih energij, svetišča, kasete). Na koncu je še seznam priporočenih knjig, kjer lahko zveš še marsikaj več. Vendar branje ne zadošča. Treba se je posvetiti sebi in delati. Mnoge od napisanih stvari verjetno poznaš, pa jih zaradi lenobe, malomarnosti, hitenja in nespoštovanja samega sebe ignoriraš. Če želiš še kakšno pojasnilo, me lahko pokličeš ali pa mi pišeš po elektronski pošti.


  Reakcije

  Pri delu na sebi prihaja do fizičnih, energetskih, čustvenih, mentalnih in duhovnih sprememb. Te povzročijo lahko mučne in boleče reakcije. Zato bodi pri delu na sebi potrpežljiv in ne skušaj narediti vsega naenkrat, saj so lahko reakcije prehude in boš zaradi posledic reakcije še bolj upočasnjen.
  Pot

  Seveda se mora vsak sam odločiti za svojo pot. Noben nasvet ne more koristiti, če ga ne preizkusiš. Prav tako nihče ne more prevzeti tvoje odgovornosti: svojo seminarsko nalogo moraš narediti sam, vse ostalo je samo pomoč. Tudi pomoč ne pomaga, če je ne sprejmeš ali pa če misliš, da bodo drugi opravili tvojo nalogo. Želim ti veliko iskrenosti, potrpežljivosti in vztrajnosti na tej poti. Naj te spremljajo notranji mir, ljubezen in svetloba.


  Igor
  Ljubljana, 1. februarja 1999
  ----------------------------------------------------
  Igor Kononenko
  Univerza v Ljubljani

  Koraki do zdravja - koraki do ljubezni
  ----------------------------------------------------

  Hvala Ireni, Barbari, Markotu, Slobodanu, Tatjani in drugim, ki so mi pomagali in mi še pomagajo na moji poti.  1 Strah je pomanjkanje ljubezni

  Današnja civilizacija temelji na strahu:
  ustrahovan si od zgodnjega otroštva. Če se ne boš učil, boš kaznovan s slabo oceno. Če ne boš imel dobrih ocen, se ne boš mogel vpisati na fakulteto. Če ne boš imel diplome, ne boš imel dobre službe. Če ne boš imel dobre službe, ne boš imel dovolj denarja. Če ne boš imel dovolj denarja, bo tvoja družina stradala. Če se ne boš prilagodil šefu v službi, boš ob službo. Če boš brez službe, boš brez denarja na stara leta ali pa te v bolnici ne bodo sprejeli na zdravljenje.

  Danes trpimo ljudje zaradi kroničnega pomanjkanja ljubezni. Namesto da sprejmemo in imamo radi drug drugega, se bojimo drug drugega, še najbolj pa se bojimo samega sebe. Bojimo se, da ne bomo sprejeti, da ne bomo dovolj zaslužili, da bomo izpadli smešni in drugačni od naših `prijateljev' in znancev, bojimo se povedati resnico in celo slišati resnico, itd.


  1.1 Strah pred smrtjo

  Največji tabu današnje civilizacije je smrt. Ogromno je osebnih doživetij, pričevanj pa tudi znanstvenih raziskav o posmrtnem življenju (glej. npr. knjigo "Potovanje duš''), vendar vse to jemljemo kot zanimivost, ne znamo pa tega sprejeti kot dejstvo. Celo globoko religiozni ljudje ne znajo sprejeti smrti kot nekaj povsem naravnega in je smrt eden osnovnih izgovorov za strah.

  Namesto, da bi se od pokojnega, ki je zapustil tuzemeljsko fizično telo, poslovili z ljubeznijo in mu s tem dali možnost, da neovirano nadaljuje svojo pot, pa egoistično objokujemo in obupujemo. S tem delamo škodo sebi in pokojnemu, ki v onostranstvu nima miru pred našimi slabimi energijami. Smrt je samo preobrazba, ki je v določenem trenutku nujna. Odhajanje v onostranstvo naj bo (in vse pogosteje tudi je) lep dogodek, ko si odpustimo vsa bremena in se z ljubeznijo poslovimo.


  1.2 Nasilje

  Posledica strahu je nasilje nad samim seboj:
  nesamozavest, zakompleksanost, podcenjevanje samega sebe, bojazen, da me drugi ne marajo oziroma, da me ne bodo marali, da se mi bodo smejali, da me ne bodo več hvalili itd.
  Posledica strahu je nasilje nad drugimi:
  ljubosumje, nevoščljivost, sovraštvo, častihlepnost, tekmovalnost, pridobitništvo, izkoriščanje, oholost, bahavost, podcenjevanje drugih, nespoštovanje itd.


  1.3 Bolezen

  Strahovi nas morijo, tlačijo našo notranjo energijo, našo ustvarjalnost, našo iskrenost in spontanost. Preprečujejo nam, da prisluhnemo svojemu srcu, da se odpremo in sprejmemo vesoljne energije, vesoljni navdih, božje sporočilo. Posledica je bolezen, včasih pa tudi nezgoda, nesreča. Vzroki za bolezen so zelo globoki in ni jih preprosto odpraviti; tableta je samo začasna rešitev: odpravi ali potlači posledice, vendar se vzrokov niti ne dotakne.


  1.4 Življenje je učenje

  Najpomembnejše od vsega je tvoje mišljenje. Prenehaj iskati vzroke za svojo nesrečo zunaj sebe. Vse, kar se ti dogaja, je namenjeno tvojemu učenju. Če sporočil, ki ti jih sporoča stvarstvo, ne sprejmeš, sledijo močnejša sporočila - bolezni, nezgode, nesreče. Vse dokler ne dojameš. Dokler ne odvržeš vseh strahov in se ne naučiš brezpogojno ljubiti. Tvoje življenje je seminarska naloga; od tebe je odvisno, koliko se boš naučil ob tem koraku na tvoji poti do popolnosti.


  1.5 Kje je smisel?

  Iskanje smisla življenja je iskanje svoje življenske naloge, najprej osebne in nato še skupne - svetovne. Najdeš jo tako, da poslušaš svoje srce in z zdravim razumom udejanjaš njegova navodila. Poslušati svoje srce ne pomeni predajati se svojim čustvom. Glas srca je neustavljiva sila v tvojih prsih, iz katere izvira hrepenenje, ki te žene naprej. Bolj ko si v skladu s samim seboj, več tvojega namena steče skozi tebe. Takrat si zdrav, srečen, se dobro počutiš v svoji koži, si harmoničen.

  In kje je smisel celotnega stvarstva? Na to vprašanje si mora vsak odgovoriti sam. Meni je najbližje sledeči odgovor: Skozi naše izkušnje se uči bog (stvarnik, superinteligentna energija, izvor, enost, absolut, kozmos, narava; katerakoli beseda ti bolj odgovarja - beseda je nepomembna, pomembno je, da ga lahko začutimo in potem vemo; ni nam potrebno verjeti drugim). Želel je to izkušnjo, mi smo se odločili, da mu pri tem pomagamo, hkrati pa s tem rastemo in se mu približujemo.


  2 Energetski svet

  Ves fizični svet je energija (vibracija), hkrati obstajajo tudi nefizični svetovi, ki se tudi energetsko manifestirajo. Vsak človek, vsaka žival, rastlina in predmet (navidezno neživa narava) ima svojo vibracijo. Telo je v neprestanem gibanju, v neprestani energetski izmenjavi, tako fizični kot eterični. Vsaka misel, vsak simbol, vsaka beseda, vsak zvok, vsak vonj, vsaka barva ima svojo vibracijo. Tudi misel je zelo močna energija, ki pa je zaradi zakrnelih čutov večinoma ne čutimo in se tega ne zavedamo. Največ grehov zato naredimo z mislimi. Misli dejansko ni možno skriti, saj jih tisti, ki ima izostrene čute, lahko zazna. Ravno zato, ker velika večina ljudi nima izostrenih čutov, mislimo, da so naše misli dostopne samo nam.


  2.1 Energetski meridiani in centri

  Poleg fizičnega telesa obstajajo tudi eterična telesa, ki so s fizičnim telesom povezana. Osnova eteričnega nivoja so energetski meridiani in energetski centri. Sistem meridianov je zapleten in je znan iz kitajske medicine (akupunktura). To je najnižji eterični nivo. Energetski centri (čakre) so zbiralci in posredovalci energetskih pretokov. Poznamo sedem glavnih energetskih centrov in veliko stranskih.

  Prvi in sedmi energetski center sta enojna, ostali so dvojni in sevajo naprej in nazaj. Prvi je med nogama (med spolovilom in anusom) in seva navzdol, skrbi za povezavo z zemljo (nadledvične žleze). Drugi je pod popkom, seva naprej in nazaj (križ) in skrbi za spolne organe (spolne žleze). Tretji je v višini pleksusa in skrbi za prebavila in ostale notranje organe (žleza: trebušna slinavka). Četrti je v višini srca (srčni center) in skrbi za srce in pljuča (žleza: timus). Peti je v višini grla (komunikacijski ali grleni center) in skrbi za čute (mali možgani) in grlo (žleza: ščitnica). Šesti je v višini sredine čela, skrbi za velike možgane, sinuse, oči in ušesa (žleza: hipofiza). Na čelu je tudi tretje oko: čut, ki omogoča jasnovidnost. Sedmi center seva od vrha temena navzgor in skrbi za povezavo s stvarstvom, enostjo, bogom (žleza: epifiza). Pomembnejši stranski energetski centri so gležnja, kolena, kolka, ramena, komolca, zapestja, čeljustna sklepa in senca.


  2.2 Eterična telesa, aura

  Energetski centri so povezani z eteričnimi telesi:
  astralno telo, mentalno telo, čustveno telo, duhovno telo in višja duhovna telesa. Eterična telesa tvorijo auro: energetski oblak, ki obkroža vsako živo bitje in tudi t.i. nežive predmete. Nekateri ljudje lahko vidijo auro s prostim očesom (večina dojenčkov, vendar se jim ta sposobnost pozneje zablokira), redki pa tudi s tretjim očesom.


  2.3 Škodljive energije

  Energije so lahko blagodejne (zdravilne, svetle, imajo visoko vibracijo) ali škodljive (temne, imajo nizko vibracijo). Škodljive energije so lahko naravne, tehnične ali rezultat črne magije. Naravne so zemeljska sevanja, predvsem vodni tokovi, sevanja rudnin in mineralov ter geoloških prelomnic. Tehnična povzročajo predvsem daljnovodi, transformatorske postaje, mikrovalovne pečice, prenosni telefoni, televizorji in računalniki. Črna magija so predvsem slabe misli (naše ali drugih ljudi) ter uporaba energetskih in tudi fizičnih moči z namenom (ali pa nevede, iz malomarnosti) škodovati nekomu.


  2.4 Blagodejne in zdravilne energije

  Blagodejne energije so lahko naše notranje energije (či), zemeljske (naravni izvori zdravilnih energij, ki jih je v naravi veliko, t.i. zemeljski meridiani; ponekod so znana še posebno močna zdravilna sevanja), kozmične (božje) energije, kanalizirane iz višjih nivojev, kot to počno nekateri zdravilci, in kanalizirane preko kristalov, piramid in drugih pripomočkov.


  2.5 Energetske blokade

  Iz izkušenj sklepam, da ljudje blokiramo kanale naših eteričnih teles in fizičnega telesa z napačnimi mislimi. In prva stvar, ki jo blokiramo, so naši čuti (ker se bojimo čutiti bolečino, čutiti bolezen in celo čutiti resnico). Pozneje seveda blokiramo tudi ostale dele telesa, in ker so čuti blokirani, se ne zavedamo bolezni, ki lahko neovirano napreduje, dokler se ne pojavi zelo očitno in boleče. Z bioenergijo si lahko ljudje sami pomagajo in nekateri, ki so vsaj do neke mere izčistili svoje kanale, lahko pomagajo tudi drugim, tako da odblokirajo dele kanalov in energija potem izčisti telo. Toda to je samo pomoč. Glavni zdravnik je še vedno v glavi pacienta. Če ga je še naprej strah, še naprej sovraži itd., se blokade vrnejo in bolezen spet napreduje. Torej `preklop' v svoji glavi moraš narediti sam (in to je tvoja svobodna volja).


  Koraki do zdravja - koraki do ljubezni (2)

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Koraki do zdravja - kor...
 • Koraki do zdravja - kor...
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Zdravje, gibanje in bivanje

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20030619192605185

  No trackback comments for this entry.
  Koraki do zdravja - koraki do ljubezni (1) | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2022 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 5,39 seconds