Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/ciklonAuroville2012
Humanitarna akcija za Auroville

petek, 6. januar 2012 @ 20:01 CET

Uporabnik: Mateja

Marsikdo med bralci Pozitivk je slišal za indijski Auroville, najbrž pa je kdo tudi že bil tam, saj je kraj internacionalno duhovno in kulturno središče, narejeno z namenom združiti različne narode in kulture v mirnem sobivanju.

Na predvečer novega leta se je v Aurovillu razbesnel ciklon Thaine z močjo, kakršne ne pomnijo niti najstarejši tamkajšnji prebivalci. K nam se obračajo po podporo in pomoč.

HUMANITARNO-UMETNIŠKA AKCIJA ZA POMOČ AUROVILLU

Auroville je prav posebno mesto na jugu Indije, v državi Tamil Nadu, okrog 160 km od Chennaia (nekoč imenovanega Madras).

Koncept tega "univerzalnega mesta v nastajanju" si je že v tridesetih letih prejšnjega stoletja zamislila zdaj pokojna Mirra Alfassa, ki jo zaradi tega imenujejo Mati. Februarja leta 1968 pa se mesto začelo uresničevati z otvoritvenim obredom - na kraju, kjer je zdaj središče Aurovilla, se je zbralo okrog 5000 predstavnikov 124 narodov. Namen Aurovilla je namreč uresničiti enotnost človeštva v njegovi raznolikosti, in sicer prek transformacije mišljenja in zavesti skozi spoznavanje in udejanjanje univerzalnih kulturnih, okoljskih, družbenih in duhovnih potreb človeštva. (Več najdete na auroville.org in auroville.com) Danes v Aurovillu živi okrog 2160 ljudi, med njimi tudi nekaj Slovencev. Najprepoznavnejši simbol in srce mesta je Matrimandir, zlata krogla-zgradba v središču naselja, imenovanem Področje miru.

Večer pred novim letom so v Aurovillu doživeli ciklonsko neurje, ki je za seboj pustilo strašno razdejanje. Še zdaj so brez električne napeljave, nekaj dni so bili brez vode, hrane je le malo. Prijateljica, umetnica Miranda Rumina, mi je danes, po dobrem tednu dni, ko se je dalo priti do elektrike in interneta, med drugim napisala tole: "Mednarodna pomoč je nujna. 30 do 40 let dela je bilo v treh najhujših urah porušenega. 87 % visokih dreves Aurovilla leži kot trupla naokoli, naši sosedje imajo drevesa na strehi in hiši, drug sosed je brez strehe ... Saniramo, kar zmoremo, dela pa je dovolj za triletno aktivno delovanje v smeri vzpostavitve nove realnosti."

Umetniško društvo Kerubin, ki so ga z Dalajem Eegolom (ex Ali En), Moniko Maku in Matejem Ukmarjem ustanovili že v Sloveniji in deluje tudi v Indiji, je za pomoč pri obnavljanju mesta pripravilo tole humanitarno-umetniško akcijo.

Poglejte si povezavo, kjer je več podatkov. Kdor lahko kakorkoli pomaga, naj se akciji pridruži in naj o njej sporoči naprej še drugim.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/ciklonAuroville2012Domov
Powered By GeekLog