Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Znizanje-Stroski-Ogrevanje-Varcevanje
Znižajte stroške ogrevanja

petek, 22. november 2013 @ 22:30 CET

Uporabnik: Pozitivke

Prvi hladnejši mesec je prinesel tudi začetek ogrevalne sezone in višje stroške. Znižate jih lahko, ne da bi vas zato zeblo.

Na hodniku 15 stopinj
Občutno lahko po mnenju strokovnjakov z Energetike Celje prihranite že z znižanjem temperature v stanovanju za stopinjo ali dve. "Priporočene temperature za stanovanjske prostore so 22 stopinj Celzija (˚C) v kopalnici, 20 ˚C v dnevni sobi, 18 ˚C v spalnici, na hodnikih in stopniščih pa je dovolj 15 ˚C," pojasnjuje strokovnjak. Pomislite na to, da boste že z eno stopinjo hladnejšim prostorom porabili od pet do šest odstotkov toplote manj.

Termostatski ventili

Toda nadziranje temperature v stanovanju je s klasičnimi ventili, kakršne imajo stari radiatorji, težko. "Odločite se za nakup termostatskih ventilov za radiatorje in optimalno upravljanje temperature v posameznih prostorih," svetuje Matej Štemberger, gradbeni inženir iz podjetja Varčen dom. Pri teh ventilih lahko natančno nastavite temperaturo, do katere naj se prostor ogreje. Takrat se radiator sam zapre in spet začne greti, ko temperatura pade pod določeno.

Pretiravanje škodi

V želji po čim večjem prihranku pa nikar ne preživite zime v mrzlem stanovanju. "Opozorili bi, da ima lahko pretirano varčevanje ravno nasprotne posledice, saj se lahko stanovanje podhladi, pojavlja se tudi vlaga," poudarjajo pri Energetiki Celje. Kratkoročni prihranki bodo tedaj dolgoročno prinesli večje stroške.

Previdno z okni

Pri učinkovitem ogrevanju je pomembno tudi omejevanje uhajanja toplote skozi okna. Poleg tega da morajo biti ta čim kakovostnejša in čim bolj zatesnjena, lahko za dodatno izolacijo poskrbite s polkni oziroma okenskimi navojnicami. "Ponoči je okenske navojnice priporočljivo spuščati, saj bodo tako toplotne izgube skozi okno manjše," svetuje Štemberger. Ob tem ne pozabite na varčno prezračevanje. "Okna odpremo na prepih za nekaj minut in nato zapremo; tako izgubimo najmanj toplote, saj ostanejo stene, tla in pohištvo topli," pojasnjuje Štemberger.

Aluminjasti radiatorji so učinkovitejši

Litoželezne radiatorje je bolje zamenjati z aluminijastimi, pravijo strokovnjaki z Energetike Celje. Aluminijasti radiatorji za delovanje namreč potrebujejo manj vode, obenem pa se veliko hitreje segrejejo in zato porabijo manj energije. Poleg tega jih odlikuje dolga življenjska doba, še pišejo na zurnal24.com.

Vir: www.zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Znizanje-Stroski-Ogrevanje-VarcevanjeDomov
Powered By GeekLog