Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Znanje-Ideja-Mladi-Pari
Če bi takrat imela znanje in ideje, bi morda spremenila pot življenja

sobota, 25. december 2021 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Ponovno se lotevam teme mladih parov. Zakaj? Zato, ker bi želela sporočiti, da poleg svojih izkušenj, ki sem jih nabrala skozi leta, predvsem pa natančnega poslušanja zgodb drugih ljudi, vem nekaj, kar lahko pomaga rešiti odnose, saj je neka skupna nit vsem zgodbam, kljub temu, da so vse zelo različne.

1. Partnerja ne boste nikoli spremenili, če sam ne bo želel tega ali se s tem sploh ne bo ukvarjal.

2. Izbrali ste partnerja, ker ste zaljubili na podlagi neke preslikave vzorcev primarne družine, ter nekih svojih želja, tako da soočite se z realnostjo, ko zaljubljenost mine in se odločite za ljubezen in dogovor.

3. V partnerstvu morata sodelovati dve zreli odrasli osebi.

4. Pomagati si morata razbremeniti teže dneva, tako da vsak nosi svoj del, poleg tega pa pomaga še drugemu, če ima dovolj energije.

5. Delo doma in vzgoja otrok ter skrb za njih se težko ovrednotita v očeh drugih, če sami ne prenašajo tega bremena, tako da je to treba jasno opredeliti.

6. Komunikacija, poslušanje, dogovor so nujne sestavine sodelovanja med partnerjema.

7. Vsaka beseda, čustvo in prošnja imajo veliko težo, zato se jih je potrebno lotiti resno. Nikdar ne podcenjujte besed in težav drugih, ker ne veste, kaj za njih to pomeni. Skušajte jih jemati resno ter najti skupno rešitev.

8. Ženske, ne nosite teže svoje bolečine v notranjosti, ker se bo razrasla in prešla v sovraštvo, včasih tudi samopomilovanje in iz tega sledi samo želja po ločitvi.

9. Moški, ne umikajte se ženskam, ko ne najdete več skupnega veselja, ne delajte cele dneve, temveč prisluhnite partneric, ter skušajte najti rešitve.

10. Rešitve obstajajo, vedno, samo več glav morate stisniti skupaj.

11. Obstajajo babice in varuške, da si lahko vzamete kakšen dan prost ter se posvetite tako svoji osebni negi kot partnerju, s katerim sta skupaj zaradi vaju. Otroci so samo neka lepa posledica. Vendar na koncu bosta obsedela sama eden za drugega.

12. Vzemite si čas za intimo. Spolnost je baza odnosa, poleg komunikacije in skupnih dejavnosti. Tu sta samo vidva. Spolnost je trening in skupni projekt, ki ne sme biti zanemarjen.

13. Razdelita si delo, enkrat tako, drugič tako, zato, da bodo zadovoljene vse plati.

14. Jeza je razdiralec vseh odnosov.

15. Ženske se moramo pogovarjati in deliti mnenja z drugimi, zato, ker skozi glasno sporočanje večkrat slišimo svoj težavo in nato nekako najdemo rešitev.

16. Moški od ženske želijo kratka in jedrnata navodila, kako ji lahko pomagajo in jo osrečijo.

17. Ne pričakujte, da bo partner kar vedel, kaj si želite, ne bo, vam zatrjujem. Če ne boste jasno in glasno povedali, kaj čutite ali želite, se drugi osebi tudi sanja ne, ker imamo vsi s sabo toliko za opraviti, da čisto vsega ne moremo slutiti.

18. Ko se eden od partnerjev v odnosu ne počuti dobro, je to prvi alarm, da je čas za spremembe.

19. Partnerstvo je skupni projekt in dogovor, da bosta dva delala za dobro vseh po najboljših močeh.

20. Otroci niso center odnosa, so samo mala egoistična bitja, ki vedo, kaj želijo, na nas pa je, da jim postavljamo meje, da ostanejo zdravi tudi drugi odnosi.

21. Ne pozabite na romantiko ter na skupna druženja.

22. Ženska postavlja energijo družine, zato se zavedajte. Če hodite domov izčrpane in slabe volje, bo družina to čutila, pri tem pa bodo vsi zmedeni, kar vam ne bo v pomoč pri dnevnih obveznostih.

23. Moška naloga je, da poskrbi za svojo žensko ter z njo ravna kot kraljico, saj bo tako tudi on tretiran kot kralj. V nasprotnem primeru podzavestno jemljemo bližnjim tisto, kar jih najbolj razveseli in gradi. To spoznamo šele čez leta, ko ozavestimo to.

24. Partnerstvo je pogodba JAZ ZATE-TI ZAME... OBA ZA SKUPNO DOBRO. Zakaj? Ker sva se odločila, da bova ustvarila družino in poskrbela za kakovostno življenje. Oba sta odrasla, zrela ter odgovorna.

25. Ko se poročiš, vedno rečejo: »V dobrem in slabem.«, ponavadi pa na to ne damo poudarka.

Hudo mi je, ko se soočam s takimi zgodbami, kjer se nekdo ne počuti dobro. Želela bi, da bi jaz imela to znanje, ki ga imam sedaj, v svojih mladih letih, v začetkih skupnega življenja. Velikokrat razmišljam, kako bi lahko delovala drugače, če bi imela nekoga za ideje, ter kaj vse bi se izteklo drugače.

Vem, da morda ne bi razumela in slišala, ker moramo vsi skozi svojo pot, vendar...kaj pa vem. Zato želim vsaj nekaj znanja in umetnosti partnerstva razložiti drugim, z zavedanjem, da to še zdaleč ni vse, vendar morda za začetek je nekaj.

Zavedati pa se moramo. Ne igrajte žrtve, ker zapadete v cikel samopomilovanja, depresije in tesnobe, iz katerih je pot še težja. Takoj, ko se ne počutite v svoji koži, je znak za dogovor, pogovor in skupne spremembe. Počasi, korak po korak. Če ste v zrelem odnosu, se bo tudi partner potrudil za skupno dobro, v nasprotnem primeru pa lahko samo rečem: » Srečno« v upanju, da bo prišel dan, ko bosta obe strani ugotovili, da se za odnos moramo trudit, ali je to današnji partner ali pa nekdo drug. Po mojem mnenju je dobro se potruditi za tistega, s katerim imamo družino, če se le da, ker vsak naslednji bo prišel s svojo dodatno opremo in se bomo lotevali popolnoma drugačnih projektov s podobno vsebino in podobnimi nalogami za učenje.

Sonja Mušič
Vir: www.mychi.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Znanje-Ideja-Mladi-PariDomov
Powered By GeekLog