Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zivljenski-Viri-Spletna-Stran-Skupnost
Dovolj za vse, na spletu

sobota, 29. julij 2017 @ 13:07 CEST

Uporabnik: Sonce

Nova spletna stran Dovolj za vse - Skupnostno upravljanje z življenjskimi viri

V okviru projekta Dovolj za vse – Skupnostno upravljanje z življenjskimi viri, ki ga izvajajo Umanotera, društvo Focus in PIC, je zaživela nova spletna stran. Namenjena je širjenju ozaveščenosti in informiranju o skupnostnem upravljanju z življenjskimi viri in o obstoječih praksah in akterjih v Sloveniji. Glavni element spletne strani je interaktivni zemljevid dobrih praks skupnostnega upravljanja z življenjskimi viri v Sloveniji.

Predstavlja več kot 40 primerov domačih praks, ki jim je skupno, da so se porodile iz skupnosti ali ob pomembnem sodelovanju prebivalcev oz. drugih deležnikov v lokalnem okolju in se nanašajo na področja trajnostnega urejanja prostora, trajnostne mobilnosti, samooskrbe s hrano in ekološkega kmetijstva, lokalnega krožnega gospodarstva in trajnostne potrošnje, učinkovite rabe energije in oskrbe z energijo iz lokalnih obnovljivih virov ter participativnega upravljanja.

Zemljevid po eni strani informira, po drugi pa omogoča povezovanje zainteresiranih akterjev in izmenjavo izkušenj. Vzpostavljen je tudi obrazec, preko katerega lahko nosilci dobrih praks sami vnašajo nove prakse na zemljevid.

Spletna stran na enem mestu predstavi tudi dosedanje rezultate projekta Dovolj za vse, kot so Vodnik po skupnostnem upravljanju z življenjskimi viri, katalog domačih in tujih dobrih praks, pravno analizo normativnega okvira za uvedbo skupnostnih projektov in štiri kakovostne priročnike za izvajanje konkretnih projektov skupnostnega upravljanja z življenjskimi viri.

Lokalne skupnosti so najbolj naraven skrbnik in varuh ohranjanja količine in kakovosti življenjskih virov v svojem okolju. Voda, gozd, rodovitna tla, obnovljivi viri energije, ohranjenost okolja, raznolikost in lepota krajine, biotska raznovrstnost, tradicije in raznolika znanja ljudi, predstavljajo osnovo za njihovo blaginjo in prinašajo številne razvojne priložnosti.

Prehod v postopno doseganje ravnotežja med gospodarstvom, družbo in okoljem lahko v Sloveniji zaradi strateškega sonaravnega kapitala poteka na družbeno in gospodarsko vzdržen način. Pričujoča spletna stran je dokaz, da so številne lokalne skupnosti že prešle od zavedanja k ukrepanju ter da je potenciala za navdihujoče prakse še ogromno.

Prepričani smo, da bo v navdih in pomoč vsem, ki bi za skupno dobro želeli narediti več. 

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zivljenski-Viri-Spletna-Stran-SkupnostDomov
Powered By GeekLog