Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zgodbe-Kava-Pravicna-Trgovina-Svetovni
Vabilo na srečanje s pravično kavo ob Svetovnem dnevu pravične trgovine

torek, 23. april 2013 @ 11:15 CEST

Uporabnik: Sonce

Ob svetovnem dnevu pravične trgovine bomo letos prisluhnili zgodbi kave, ki nam pripoveduje o izkoriščanih proizvajalcih, zavedenih potrošnikih in pravični trgovini. Sporoča nam, da lahko samo ena skodelica dobro pripravljene pravične kave na dan spreminja svet na bolje. Vabimo vas, da se nam pridružite 6. maja 2013, ob 19h, v Galeriji Škuc na Starem trgu 21, v Ljubljani, na srečanju z dobro kavo in se prepustite njeni zgodbi, ki nam jo bosta pripovedovala Rene Suša iz Društva Humanitas in Tine Čokl, poznavalec in ljubitelj kave.

Na svetu vsak dan popijemo skoraj milijardo in pol skodelic kave in za vsako izmed njih se skriva osebna zgodba. Večino proizvajalcev kave predstavljajo mali kmetje in njihove družine v gospodarsko nepriviligiranih državah. 25 milijonov družin je odvisnih od pridelovanja kave in njihove življenjske razmere so pogosto težavne, ker zaradi nepravičnega delovanja svetovnih trgov za svoje delo prejmejo nezadostno plačilo, ki jim ne omogoča preživetja.

Tudi v Sloveniji je kava zelo priljubljena in marsikdo med nami si z veseljem privošči skodelico ali dve tega napitka. A zakaj ima kava grenak priokus? Dobra kava v osnovi ni grenka in tudi usode ljudi, ki jo pridelujejo, ni potrebno, da so takšne. Zrnca kave skrivajo v sebi množico arom od kislih, sadnih, čokoladnih ... o tem, kako vse te okuse zvabiti na plan in omogočiti ljudem, ki jo pridelujejo, da za svoj kakovostni pridelek prejemjo pošteno plačilo, se bomo pogovarjali na srečanju s pravično kavo.

Pogovor o pravični trgovini in kavi bo v osprednje postavil odnos med proizvajalcem, izdelkom in končnim uporabnikom
. Vedno bolj se namreč zavedamo dejstva, da smo ravno mi tisti, ki nekomu omogočamo, da živi od svojega dela, mi pa uporabljamo njegove izdelke. Potrošniki imamo moč, da izberemo tisto, kar je najbolj dobro za nas in naše okolje. V tem dejstvu se skriva naša pravica in odgovornost, da lahko svet spreminjamo na bolje samo z odločitvijo, za kaj bomo porabili naš denar. 

V okviru praznovanja Svetovnega dne pravične trgovine vas vabimo še na ogled filma Hrana d. d. in pogovor o njegovi vsebini. V sredo, 8. maja 2013, ob 17.30, se dobimo v knjižnici Hiša svetov, v pritličju knjižnice Otona Župančiča na Kersnikovi ulici 2 v Ljubljani. Hrana d.d. je ameriški šokantni, ekspozejski in aktivistični dokumentarec z izvirnim naslovom “Food Inc.,” ki vzame pod drobnogled industrijo pridelave hrane in s tem povezano  problematiko.

Svetovni dan pravične trgovine praznujte z nami tudi v soboto, 11. maja 2013 v edini slovenski pravični trgovini 3MUHE, na Starem trgu 30, kjer za vas pripravljamo degustacijo nekaterih izdelkov pravične trgovine.

Sprejmimo odgovornost zase in svoje okolje in si privoščimo PRAVIČNO kavo!

Kontakt: Živa Lopatič, 041 352 075, ziva@odjuga.si

Rene Suša
se že več let ukvarja s preučevanjem in raziskovanjem pravične trgovine in njenih učinkov, vodi delavnice pravične trgovine in sodeluje pri promociji, delovanju in razvoju pravične trgovine v Sloveniji.

Tine Čokl
se je posvetil preučevanju kave, njene zgodbe, njenih lastnosti ter priprave. Svoje znanje nenehno nadgrajuje z udeležbo na kavnih tekmovanjih, raziskovanjem kave in njenega izvora, vodenjem izobraževanj o kavi in njeni pripravi ter pisanjem o kavi (http://cafecokl.si). Pri izbiri kave za svojo kavarno Café Čokl je pozoren tudi na to, da je kava iz pravične trgovine. S svojim delom se trudi, da bi Slovenke in Slovenci pili boljšo kavo.

Trgovina 3MUHE
je prva pravična trgovina v Sloveniji. Prodaja izdelke proizvedene, pridelane oziroma narejene v sistemu pravične trgovine. Kupcem s pestro izbiro blaga ponuja konkretno možnost za uveljavljanje bolj humanih in trajnostno bolj smiselnih načinov posredovanja izdelkov. 3MUHE združujejo kupce, prostovoljce in druge posameznike v navdihujočem spreminjanju sveta na bolje. Več na spletni strani www.3muhe.si.

Društvo Humanitas v okviru programa Hiša svetov izvaja raznolike aktivnosti izobraževanja in ozaveščanja, z namenom spodbujanja solidarnega, pravičnega in odgovornega delovanja človeka v svetu. Več na spletni strani www.humanitas.si.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zgodbe-Kava-Pravicna-Trgovina-SvetovniDomov
Powered By GeekLog