Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zenske_Moski_Vid_Oko
Ženske vidijo drugače kot moški

torek, 13. februar 2007 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Da ženske gledajo na stvari drugače kot moški je že več kot ustaljen kliše - zato obstaja celo telesna povezava. Za orientacijo uporabljata spola različne strategije in različna možganska področja.

Medtem ko moški na mimo vozečem porsche-ju zazna prej obliko, opazi ženska predvsem signalno rdečo barvo. Toliko o klišeju, ki pove več kot dovolj o predsodkih govorca, kot o biološki realnosti. A dejansko uporabljajo moški in ženske različne strategije, ko se orientirajo v okolju. To poročajo znanstveniki iz raziskovalnega centra Jülich in iz univerze v Düsseldorfu in Aachnu.

Raziskovalci so analizirali možgane desetih umrlih testirancev s povprečno starostjo 66 let. Raziskali so področja, ki so pristojna za prepoznavanje gibanja. Področja so v medsebojnem kontaktu in postanejo aktivna, ko vidimo avto, ki se zapelje mimo nas.

Pri raziskavi tankih slojev tkiv umrlih so znanstveniki odkrili, da so bili centri za vid petih moških in petih žensk različno zgrajeni. Ženske so imele debelejšo možgansko skorjo na področju tako imenovanega areala 18. Na tem mestu se vidni vtisi predelujejo in postanejo finejši. Pri moški pa je bil volumen območja zadolženo za videnje gibov, očitno večje.
Večji volumen bi lahko omogočil možganom večji prostor za predelovanje dodatnih informacij, in da bi si gibanje tudi prostorsko predstavljali. Seveda pa razlike v razporeditvi možganov, da moški vedo nekaj bolje kot ženske, še nič ne pomenijo. Nakazujejo edinole, da uporabljajo moški in ženske različne strategije in različno prepletenost v možganih.
Znanstveniki po celem svetu niso zedinjeni, da so razlike v moških in ženskih možganih tako velike, da bi vplivale na mišljenje, učenje, čutenje. Medtem ko nevrologi zastopajo tezo, da spolni hormoni že v materinem telesu različno vplivajo na možgane, ne morejo nevropsihologi najti nobene fundamentalne razlike. Kulturni vpliv veliko bolj učinkuje na človeka, kako le ta deluje, kot spol, so danes mnenja številni znanstveniki.

Poleg tega je znano, kako zelo se lahko možgani, zaradi različnih obremenitev spremenijo. Patologi lahko recimo pri taksistih vidijo, kako zelo se tile iz službenih vzrokov ukvarjajo s prostorsko predstavo.
Vir: http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,464715,00.html

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zenske_Moski_Vid_OkoDomov
Powered By GeekLog