Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zenske-Bolj-Na-Udaru-Bolezni
Ženske pozor! V teh primerih veliko bolj ogrožene od moških

sobota, 9. december 2023 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Obširni britanski raziskavi ob katerih bi se morale zamisliti.

Prekomerna telesna teža in depresija
Raziskava britanske Univerze Exetere je pokazala, da prekomerna telesna  povzroča depresijo, kar po mnjenju raziskovalcev omogača boljše razumevanje tega kompleksnega odnosa.
Da za depresijo pogosteje zbolevajo debelejši, je znano že nekaj časa, raziskava objavljena v priznani medicinski reviji  Journal of Epidemiology pa navaja, da so ženske bolj na udaru.

Raziskovalci so se tokrat osredotočili na indeks telesne mase -  merilo, ki nam pove v kakšnem razmerju sta telesna masa in višina ter s tem nakazuje prehranjenost osebe, kar je povezano tudi z zdravjem.

Preučili so gene 340 tisoč ljudi in ugotovili, da so tisti z višjim indeksom telesne mase pogosteje trpeli zaradi depresije. Psihološke posledice debelosti najbolj prizadene ženske in sicer dvakrat močneje kot moške, navajajo. Dodajajo, da je njihova"genomska analiza odkrila najmočnejše dokaze o tem, da prekomerna teža povzroči depresijo, tudi če ni drugih zdravstvenih težav."

Indeks telesne teže

Na lestvici BMI, za katero se ocenjuje, da je meja prekomerne telesne teže na 25, se je pri vsaki naslednji stopnji pokazalo bistveno večje tveganje za depresijo; pri moških 11 odstotkov in 23 odstotkov pri ženskah.

Tudi kadilke bolj na udaru
Druga in prav tako obširna britanska raziskava v znanstveni reviji BMJ je pokazala, da so tudi ženske, ki kadijio, imajo diabetes ali visoki krvni tlak bolj na udaru od nasprotnega spola.

Študija 472.000 udeležencev, starih 40-69 let sicer opozarja, da kajenje, diabetes, visok krvni tlak in BMI nad 25 povečajo tveganje za srčni napad pri obeh spolih; pri moških kadilcih je to tveganje dvakrat večje v primerjavi s tistimi,  ki nikoli niso kadili.

Prekomerno tveganje pri ženskah
Kar se žensk tiče strokovnjaki opozarjajo, da je pri kadilkah, ki pokadijo več kot 20 cigaret na dan to tveganje že trikrat večje, kar je po njihovem  "prekomerno" in zahteva posebno pozornost. Preveliko tveganje za srčni infarkt so ugotovili tudi pri ženskah z visokim krvnim tlakom in diabetesom tipa I in tipa II, ki pa niso bile pretežke.

Kar zadeva visok krvni tlak ali hipertenzijo, so imele ženske s hipertenzijo 80-odstotno večje tveganje za srčni napad v primerjavi z moškimi.

Priporočljivo je, da se dejavniki tveganja za srčni napad, kot sta visok krvni tlak, kajenje in sladkorna bolezen odpravijo čim prej, predvsem pa pred menopavzo, opozarjajo.

Vir: zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zenske-Bolj-Na-Udaru-BolezniDomov
Powered By GeekLog