Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zenska-Moski-Gumbi-Pravilo
Zato imajo ženske gumbe na levi strani

ponedeljek, 6. junij 2022 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo moške in ženske srajce gumbe na različni strani? Moške srajce imajo gumbe na desni, ženske pa na levi strani. Veste zakaj?

Res je, moški desničarji, ki so v veliki večini, imajo lahko delo. Lažje slečejo in oblečejo sebe, lažje slečejo tudi svojo partnerico. Čaprav delitev na levo in desno stran lajša moškim delo tako pri lastnem oblačenju kot pri vročih igricah, to ni razlog, da so ženski gumbi na nasprotni strani od moške.

Ena od teorij pravi, da so takšno modo narekovale bogatejše evropske ženske v devetnajstem stoletju, saj so jih večinoma oblačile pomočnice. Gumbi so bili v tedanjem času zelo dragi. Veliki in posebni gumbi so veljali za statusni simbol, zato so jih imele bogate ženske na svojih oblekah kar pogosto. Nižji razredi so si obleke zavezovali s trakovi.

Ker so ženske iz visoke družbe povečini oblačile služkinje, so bili gumbi na levi strani, da so jih pomočnice desničarke lažje zapele. Ni pa točno znano, ali so dali gumbe na levo stran res zato, da bi olajšali delo služkinjam, ali zato, da bi v družbi takoj poudarile svoj položaj. Bile so namreč dovolj bogate, da so jih celo oblačili drugi. In to so želele pokazati.

Zapenjanje zadaj

Ena od možnih razlag bi bila tudi ta, da so imele ženske včasih veliko oblek narejenih na takšen način, da se jih je zapenjalo od zadaj. Morda je ta zasuk posledica prav tega, saj so imeli moški zapenjanje vedno spredaj in so se zato lahko oblačili sami.

Ko so se uveljavili šivalni stroji in je postala moda tudi stvar manj premožnih žensk, je moda posnemala slog visoke družbe. 

Vir: zurnal24.si/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zenska-Moski-Gumbi-PraviloDomov
Powered By GeekLog