Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zelja_Spolnost_Libido_Seksualne_Tezave
Razpihajte iskro v pepelu

sreda, 25. junij 2008 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Piše: Tili Kojić v novi Vivi www.viva.si

Medtem ko berete te vrstice, nič manj kot ena od treh žensk, ki jih poznate, doživlja izgubo zanimanja za spolnost. Kaj pomeni usihanje spolne sle za ženske in zakaj do tega pride? Za vas smo poiskali najboljše strokovnjake s področja spolnosti, ki so poleg vzrokov govorili predvsem o tem, kaj je mogoče storiti.

Izguba ali šibkost libida, želje po spolnosti, je najpogostejša seksualna težava žensk in glavni razlog, zaradi katerega se odločijo za terapijo, pravi dr. Patricia Koch, ameriška profesorica in seksologinja, strokovnjakinja za raziskovanje usihanja spolne sle pri ženskah.

Po njeni oceni za to težavo trpi od 33 odstotkov do 67 odstotkov žensk, odvisno od tega, kako je spolno poželenje opredeljeno in koliko se o tem poroča. Seveda se to lahko zgodi tudi moškim, toda ker prizadene samo polovico toliko moških kot žensk, pri moških to ni glavna seksualna težava.

Večmesečno nezanimanje
Spolno poželenje je nadvse težko opredeliti, saj je bolj psihološke kot fiziološke narave, pravi Patricia Koch. Edward Laumann, vodilni avtor knjige Družbena organizacija seksualnosti, ki jo sestavljajo izpolnjeni vprašalniki o seksualnih praksah v ZDA, ponuja preprosto opredelitev. To je večmesečno pomanjkanje zanimanja za spolnost. Skratka, ženske vedo, kdaj jim ni do tega.

Normalno?
Laumann pravi, da izgube libida ne bi smeli pojmovati kot motnjo, saj za tem trpi kar tretjina žensk, in sicer ne glede na starost. "To je nekaj povsem normalnega," pravi Laumann in vse več raziskovalcev mu pritrjuje. S tem se strinja tudi zdravnica Kathryn Hall, ki piše, da usihanje spolnega poželenja ni bolezen, marveč razumljiva posledica neravnovesja v življenju ženske in okoliščinah njenega telesa.

Toda ker je izguba libida pri ženskah normalna in pogosta, to še ne pomeni, da stanja ni možno izboljšati. Veliko ženskam se zdi, da so razočarale svojega partnerja, zato se počutijo odtujene in izključene iz današnjega seksualno naelektrenega sveta, v katerem se zdi, da vsi, od manekenk v spodnjem perilu do zdravnikov v TV-serijah, mislijo na malo kaj drugega kot na seks. Počutijo se, kot da so edine, ki niso razumele šale.

Še huje
Izguba zanimanja za spolnost lahko pomeni, da ženska izgublja več kot samo enega od redkih užitkov v življenju, ki ne redijo. Pomeni namreč lahko začetek splošnega izgona strasti iz življenja. Zgodba ženske, ki si več kot osem let ni zaželela seksa, ker ni mogla misliti na nič drugega, kot na svoje štiri otroke in moža, ni osamljena.

Sčasoma začnejo usihati tudi druge življenjske radosti. Takšne ženske nemalokrat povsem otopijo. Toda to je možno spremeniti! Ženska lahko povrne poželenje, strast in užitek v svoje življenje. Prvi korak je v razumevanju, zakaj je sploh prišlo do izgube.

Vzroki za usihanje sle pri ženskah

Pomembno vlogo ima biologija
Za ženske ima lahko seks resne posledice – otroka, za katerega morajo skrbeti najmanj naslednjih dvajset let. Nič nenavadnega torej, da so ženske glede spolnosti nekoliko bolj obremenjene kot moški. Gre za obrambni mehanizem, kajti nosečnost po svoje ogroža žensko, ranljivejša je, ker ne takrat more bežati pred plenilcem, pravi Laumann. Moški si lahko privoščijo seks v vsakem trenutku, saj zaradi njega niso ranljivi, pri ženskah pa je tveganje veliko večje, kar je tudi eden od razlogov, ki lahko povzročijo usihanje spolne sle.

Socializacija v naši kulturi
Če vas biologija ne sesuje, vas bodo zagotovo družbena merila. Ženske prejemajo sporočila o dvojnih merilih, kar pomembno vpliva na njihovo spolno željo, pravi Koch. Čeprav spremljamo tv-serijo Seks v mestu, ki nam sporoča, da so ženske lahko seksualna bitja, ženske na drugi strani prejemajo sporočila, da to ni dobro. Moški, ki so seksualno dejavni, v družbi veljajo za žrebce, takšne ženske pa še zdaj označujejo za vlačuge.

Kakovost razmerja
Za ženske poželenje izhaja iz povezanosti v razmerju; če se s partnerjem ne pogovarjajo in povezujejo, ne morejo niti seksati, v nasprotju z moškimi, ki se povezujejo prav "s seksom". Pri ženskah poželenje narašča, ko se pogovarjajo s svojim partnerjem, se z njim samo dotikajo, ljubkujejo, ko gredo na izlet ali piknik … Takrat se začnejo tudi seksualno ogrevati, pravi Koch. Zaradi slabe kakovosti tovrstnih nespolnih intimnih stikov, postane večina žensk nerazpoloženih.

Hormoni
Hormonska nihanja v nosečnosti, dojenju in pozneje v menopavzi v precejšnji meri vplivajo na zmanjšanje poželenja. Zaradi suhosti nožnice, ki je posledica upadanja estrogena, so spolni odnosi boleči in ženska si jih ne želi. Tudi raven testosterona vpliva na libido, tako pri ženskah kot pri moških. Pri ženskah je raven tega hormona najvišja sredi dvajsetih let, nato začne upadati, v menopavzi pa njegova raven dramatično upade.

Zdravstveno stanje in zdravila
Tudi depresija in antidepresivi, s katerimi zdravijo depresijo, lahko zavrejo spolno slo, enako velja za številna zdravila za zniževanje krvnega tlaka. Tudi stanja, kot so endometrioza, tumor na maternici in motnje ščitnice, so vzroki za izgubo spolne sle pri ženskah.

Prehajanje v novo življenjsko obdobje in stres
Življenjske spremembe, kot je rojstvo otroka, lahko povzročijo izgubo libida. Neka raziskava je pokazala, da se je pri ženskah v dvajsetih letih, ki imajo otroka, mlajšega od pet let, stopnja izgube spolne sle podvojila ali celo potrojila.

Ni treba biti znanstvenik, da ugotovimo, zakaj je tako. Fizični stres in utrujenost sta pomembna dejavnika. Tudi drugi življenjski mejniki, kot je izguba službe ali odhod otroka iz domačega gnezda, lahko sprožijo stres, zaradi katerega žensko mine volja po seksu.

Devet namigov, kako razvneti željo po seksu

Ne pozabite, da pogostost ni merilo zdrave seksualne želje. Štejejo samo vaša čustva. Če se seksa veselite in se pred njim, med njim in po njem počutite dobro, je to pravo merilo za zdrav libido. Preberite si nekaj nasvetov, kako spet razpihati iskro želje pod pepelom.

  1. Poskusite s sebičnostjo: Žensko željo po seksu najbolj obremenjujeta želja po ugajanju ter skrb za druge (družina). To je razlog, da ženska večinoma misli na druge. Toda če ne zmorete sebičnosti – v najbolj pozitivnem smislu gre za sposobnost osredotočenja nase v navzočnosti drugih – verjetno ne boste doživele orgazma.

  2. Usmerite se na drobne, osebne užitke: Ženskam, ki so povsem otopele, kot že omenjena mati štirih otrok, terapevti svetujejo, naj se usmerijo na lastna drobna zadovoljstva. Najemite varuško in se odpravite v kino, uživajte v dišeči peneči kopeli … Tako se boste spomnile, da si zaslužite užitek. Začeti je treba z majhnimi stvarmi in graditi naprej.

  3. Spremenite scenarij: Strast se hrani z novostmi in vznemirjenjem – dolgčas jo ubija. Ko stvari postanejo rutinske, to prizadene libido. Zato seksologi predlagajo, da občasno najamete hotelsko sobo, nemara celo v domačem kraju, in začinite stvari. Ali pa preprosto uporabite drugo sobo – kdo pa pravi, da se je vedno treba ljubiti v spalnici?

  4. Poskusite se podžgati: Ženske, ki se samozadovoljujejo, imajo večje možnosti, da bodo uživale s partnerjem. Tako se naučijo, kaj jim prinaša ugodje, kar lahko sporočijo svojemu partnerju.

  5. Povejte mu, kaj vam ugaja: Najslabša stvar, ki jo lahko naredite, če se izogibate seksu, je, da nehate govoriti o tem in si mislite, da bo težava izginila sam od sebe. S partnerjem prebirajta seksualne knjige, ogledujta si slike, smejta se … Partnerju dajte vedeti, kaj si želeli poskusiti naslednjič; tako se boste izognili takojšnjemu pritisku.

  6. Uporabite lubrikant: Naj suhost nožnice ne zapre pot do spolnega užitka. Odkrijte množico lubrikantov; na voljo so različni okusi in arome. Že skupno nakupovanje lubrikanta je lahko vznemirljiv dogodek za oba. Estrogenska krema, ki jo nanesete neposredno na vagino, pomaga povečati vaginalne izločke. V nasprotju z estrogenom, ki ga uživamo oralno in prinaša nekatera tveganja, so estrogenske kreme razmeroma varne. Kljub temu se o tem posvetujte s svojim zdravnikom.

  7. Ne ubadajte se s svojim videzom: Raziskave kažejo, da imajo ženske strožja merila, ko gre za ocenjevanje lastnega telesa, kot moški. Za svojega partnerja ste zelo verjetno privlačnejši, kot ste sami sebi. Zato se sprostite, bodite prijazni s seboj in uživajte.

  8. Vaša pričakovanja naj bodo stvarna: Ženske potrebujejo približno trikrat več časa, da dosežejo orgazem, kot moški. Nekateri ocenjujejo, da samo 26 odstotkov žensk vedno doživi orgazem. Toda ženske celo brez velikega O rade seksajo, saj se potem počutijo bližje partnerju. Dovolite si poskusiti nekaj novega, saj utegnete biti prijetno presenečeni. Pri tem ni čarobne formule (seksi perilo, igrače, pornografija …) – pomembno je, da deluje, da je varno, v soglasju z željami obeh partnerjev in da ponuja užitek.
Tili Kojić

Izgube libida ne bi smeli pojmovati kot motnjo, saj za tem trpi kar tretjina žensk, in sicer ne glede na starost.

Ko stvari postanejo rutinske, to prizadene libido. Seks se hrani z vznemirjanjem. Zato …

Ženske potrebujejo približno trikrat več časa, da dosežejo orgazem, kot moški.

Vivin namig

Znova se začutite
Številni pari bi morali pred razmišljanjem o izboljšanju spolnega pomembno okrepiti intimno povezanost. To je preprosto dolg objem oblečenih partnerjev, ki traja od pet do deset minut, dokler ne začutite sproščenosti in miru. Vnovično vzpostavljanje vezi, s hkratnim ohranjanjem občutka zase, medtem ko ste čustveno in telesno blizu partnerja, je osnova strasti v razmerju.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zelja_Spolnost_Libido_Seksualne_TezaveDomov
Powered By GeekLog